Dagbericht beleggen Beleggers kijken vooruit naar toekomst zonder corona
dinsdag 24 november 2020
Maandag vaccindag. Net nadat gisteren het Dagbericht online stond, kwam AstraZeneca met nieuws over positieve testuitslagen van zijn coronavaccin. Nu niet rond lunchtijd, maar omdat het een Europees bedrijf is al voor de opening van de Europese beurzen.
Beleggers negeren zwakke macrocijfers
Met nu al drie vaccins in aantocht, komt er binnenkort een einde aan de pandemie. Zoals voorspeld, werd er gisteren dan ook nauwelijks gereageerd op de gedaalde inkoopmanagersindices. Vooral in Frankrijk is de stemming onder de inkoopmanagers deze maand sterk gedaald door de lockdowns. De samengestelde index dook omlaag van een al zwakke 47,5 naar 39,9 punten. Vooral de Franse dienstensector (van 46,5 naar 38 punten) heeft veel last van de lockdowns. Een economische dip in het vierde kwartaal is dan ook niet te voorkomen. In Duitsland hield de index van de productiesector verrassend goed stand (van 58,2 naar 57,9 punten), terwijl de index van de dienstensector terugviel van 49,5 naar 46,2 punten. De samengestelde index daalde hierdoor van 55 naar 52 punten (50,5 verwacht). De samengestelde index van de eurozone daalde van 50 naar 45,1 punten (45,6 verwacht), wat wijst op economische krimp.
Europese beurzen leveren winst in
De zwakke macro-economische cijfers maakten weinig indruk op beleggers, want de blik is gericht op een zonnige toekomst zonder corona. In reactie op het vaccinnieuws openden alle Europese beurzen hoger. Vooral de economisch relatief gevoelige (‘cyclische’) aandelensectoren waren in trek. Richting het einde van de handelsdag werden de winsten echter weer ingeleverd. Het bericht dat president Trump nieuwe maatregelen tegen China in petto heeft, leidde tot onrust. Dat Blackrock, de grootste vermogensbeheerder van de wereld, de weging van Europese aandelen heeft verlaagd naar onderwogen, kwam de stemming ook niet ten goede. De Stoxx Europe 600-index eindigde de dag 0,2% lager, na eerder op de dag nog op een winst van 0,9% te hebben gestaan. De risicopremies op bedrijfsobligaties daalden, maar de Duitse 10-jaarsrente bleef onveranderd op -0,58%. Na de enorme rally op de Europese aandelenbeurzen in de afgelopen drie weken, lijkt een pas op de plaats niet zo gek. Veel goed nieuws is al in de koersen verwerkt.
Amerikaanse bedrijven zijn optimistisch
Daar dachten beleggers op Wall Street gisteren anders over. Gesteund door het vaccinnieuws en een onverwachte stijging van de inkoopmanagersindices van onderzoeksbureau Markit, sloten de belangrijkste aandelenindices weer met winst. De samengestelde index, de Markit Composite-index, is ondanks de tweede coronagolf in de VS en de lockdowns deze maand gestegen van 56,3 naar 57,9 punten. Dat is de hoogste stand sinds maart 2015! Het vooruitzicht op een spoedig vaccin en de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen leiden tot een sterk optimisme bij het Amerikaanse bedrijfsleven. Ook de Chicago Business Activity-index kwam met een stand van 0,83 punten veel hoger uit dan verwacht (0,27).
Cyclische aandelen aan kop op Wall Street
In reactie op de gunstige macrocijfers, stegen op Wall Street vooral de cyclische sectoren, zoals energie (+7,1%) en financiële waarden (+1,9%), die sterk kunnen profiteren van een heropening van de economie. De S&P 500-index eindigde met een winst van 0,56%. De Dow Jones Industrials-index eindigde 1,1% hoger. De Nasdaq-index bleef met een winst van 0,22% wat achter in het feestgedruis. De prijs van een vat ruwe olie van Brent-kwaliteit steeg met 2,5% naar ruim $46. Als de beperkende maatregelen worden opgeheven, wordt er meer gereisd en stijgt de vraag naar olie. Of en hoe snel alles weer 'normaal' wordt is moeilijk te zeggen, maar beleggers hebben er de afgelopen weken al een aardig voorschot op genomen. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 3 basispunten naar 0,85%.
Feest in Japan, bedrukte stemming in China
Nadat de Japanse beurzen gisteren gesloten waren vanwege een feestdag, is het vandaag feest op de beursvloer. De Nikkei-index is zojuist 2,5% hoger gesloten. Positief vaccinnieuws, het bericht dat de transitie van Joe Biden naar het Witte Huis verder in gang is gezet en een mogelijke nominatie van voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen als nieuwe minister van Financiën, wordt door Japanse beleggers goed ontvangen. Maar niet overal in Azië is de stemming vanmorgen zo goed. De dreiging van nieuwe strengere maatregelen tegen China door de regering-Trump drukt op de Chinese aandelenbeurzen. De Hang Seng-index noteert in Hongkong nog wel een winstje van 0,1%, maar de beurzen van Shanghai en Shenzhen verliezen beide rond de 0,3%. De Kospi-index is in Seoel 0,6% hoger gesloten en de Australische beurs is 1,3% hoger geëindigd. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren rond de 0,6% hoger. We verwachten dan ook dat de Europese beurzen vandaag weer hoger van start zullen gaan. Eens kijken of ze vandaag de winst wel vast kunnen houden.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere definitieve Duitse groeicijfers over het derde kwartaal en de index van het Duitse ondernemersvertrouwen. Er wordt verwacht dat de Ifo-index deze maand is gedaald van 92,7 naar 90,2 punten. Maar als we afgaan op de meevallende inkoopmanagersindices, zou ook de daling van deze index wel eens mee kunnen vallen. Verder krijgen we vanmiddag uit de VS onder andere huizenmarktcijfers en de consumentenvertrouwensindex van de Conference Board. Voor die laatste wordt een daling van 100,9 naar 97,9 punten verwacht.
Webinar Beleggingsvisie 2021
Ten slotte is er vanavond om 20 uur nog ons webinar over de ING Beleggingsvisie 2021: a brave new world? Je kunt je hier nog aanmelden.
Fijne dag, blijf gezond en wellicht tot vanavond!
Groet, Simon