Dagbericht beleggen Na alle euforie maken beleggers een pas op de plaats
donderdag 26 november 2020
De euforie op de beurzen van de afgelopen weken lijkt wat te bekoelen. Oplopende aantallen coronabesmettingen en tegenvallende economische cijfers wijzen beleggers weer op de realiteit.
Pluisje is niet meer
Drie dagen van nationale rouw. Zo eren de Argentijnen hun held/halfgod Diego Maradona. De voetballegende overleed gisteren op 60-jarige leeftijd. Het overlijdensbericht van 'Pluisje' was voor mij persoonlijk het belangrijkste nieuws van de dag. En dat zal waarschijnlijk voor veel andere mannen van mijn leeftijd hetzelfde zijn. Vroeger keek je als voetbaljongen immers op tegen twee mannen, Cruijff en Maradona. Levende legendes waren het, helaas zijn ze er niet meer. Gelukkig blijven de beelden van de onvoorstelbaar mooie acties en herinneringen bewaard. Mooi voetbalnieuws was er gelukkig ook: Ajax doet na de winterstop nog mee in Europa, na de eenvoudige overwinning gisteravond tegen de 'midgets'. Nu snel door met het beursnieuws.
Achtergebleven aandelen in de verkoop…
Aan de euforie op de beurzen van de afgelopen weken kwam gisteren even een einde. In aanloop naar het lange Thanksgiving-weekend in de VS maakten beleggers een pas op de plaats. Waarschuwende woorden van de Europese centrale bank (ECB) over oplopende aantallen leningen die waarschijnlijk niet meer worden terugbetaald bij Europese banken (-0,56%) zetten aandelen uit de sector onder druk. Niet zo gek, na de enorme rally sinds begin deze maand. Ook aandelen uit de sector energie (-1,4%) leverden, ondanks een hogere olieprijs, wat in na de forse koersstijgingen in de afgelopen weken. De vaart lijkt er even uit bij de belangstelling voor achtergebleven sectoren na het positieve vaccinnieuws.
… na tegenvallende macro- en coronaberichten
Aandelen uit de sectoren communicatiediensten (+0,8%) en IT (+0,4%) stonden weer in de belangstelling door berichten dat we nog niet van het virus en de lockdowns af zijn. In een aantal staten in de VS en Zuid-Korea worden nog steeds recordaantallen nieuwe besmettingen gemeld. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse uitkeringsaanvragen vestigden weer even de aandacht op de economische groeivertraging. Die moeten we eerst nog verwerken voordat er uitzicht is op een wereld zonder corona. Na een vrij kalme handelsdag eindigde de Stoxx Europe 600-index met een miniem verlies 0,1%.
Einde aan rentestijging
De rente op de 10-jarige Duitse staatsobligatie, de Bund, daalde met 1 basispunt naar -0,57%. Aan een korte periode van iets oplopende rentes lijkt ook even een einde gekomen. We verwachten dan ook dat rentes de komende tijd niet veel verder zullen oplopen. In ING Beleggingsvisie 2021: a brave new world? lees je meer over onze verwachtingen voor volgend jaar.
Uitkeringsaanvragen VS stijgen opnieuw
Afgelopen week is het aantal uitkeringsaanvragen in de VS onverwacht gestegen naar 778.000. Analisten gingen uit van een daling naar 730.000. Dit betekent dat het aantal aanvragen, voor het eerst sinds juli, voor de tweede week op rij is gestegen. De zorgen over het herstel van de Amerikaanse economie zijn daarmee weer terug. Ook omdat het inkomen van Amerikanen in oktober veel sterker is gedaald (-0,7%) dan verwacht (-0,1%). De uitgaven bleven gelukkig wel op peil (+0,5% tegenover +0,4% verwacht), wat betekent dat er wordt 'ontspaard'.
Einde aan recordreeks S&P 500-index
De definitieve stand van de index van het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan kwam iets lager uit dan een eerdere schatting (76,9 tegenover 77 punten). Cijfers over de huizenmarkt zijn vorige maand ook iets verzwakt. Het aantal verkochte nieuwe woningen daalde met 0,3% terwijl was gerekend op een stijging van 1,7%. Iets beter dan verwachte cijfers over de orders voor duurzame goederen (+1,3% tegenover +0,8% verwacht) kon de matte stemming op Wall Street niet keren. De S&P 500-index eindigde, na een recordreeks, 0,2% lager. Net als op de Europese beurzen, lagen aandelen uit economisch relatief gevoelige (‘cyclische’) sectoren zoals energie (-2,4%), basismaterialen (-1,1%) en financiële waarden (-0,4%) onder druk. Dagelijkse consumentengoederen (+0,6%) en IT (+0,22%) eindigden wel in de plus. De Nasdaq-index steeg met 0,5% terwijl de Dow Jones-index 0,6% inleverde. De Amerikaanse 10-jaarsrente eindigde onveranderd op 0,88%.
Aziatische beurzen op winst
Ondanks de matte stemming op Wall Street, staan de meeste Aziatische beurzen vanmorgen op winst. De Nikkei-index is in Tokio 0,9% hoger gesloten, net als de Koreaanse Kospi-index. De Hang Seng-index koerst 0,4% hoger. De beurs van Shanghai staat op een winst van 0,2% en de beurs van Shenzhen verliest licht. Die laatste staat dit jaar nog wel op een winst van 30% en is, ondanks de pandemie, één van de best presterende beurzen. Vanwege de viering van Thanksgiving zijn de Amerikaanse beurzen vandaag gesloten en morgen slechts een halve dag geopend. Wel wordt er vandaag gewoon gehandeld in futures (termijncontracten) op de Amerikaanse indices. De futures op de S&P 500-index en de Nasdaq noteren op het moment van schrijven rond de 0,3% in de plus.
Agenda van vandaag
Omdat Amerika vandaag feest viert, is de macro-economische agenda vrij leeg. Zojuist werd bekend dat de index van het Duitse consumentenvertrouwen is gedaald van -3,2 naar -6,7 punten (-4,9 verwacht). Dat is het laagste niveau sinds juli. Dat belooft niet veel goeds voor de consumentenbestedingen – en dus de economie – op de korte termijn. Daar zullen we in ons land ook last van hebben. Vanmorgen krijgen we ook nog vertrouwenscijfers uit Frankrijk. Ook daar wordt een daling verwacht.
Fijne dag en blijf gezond!
Groet, Simon