Dagbericht beleggen
Beweeglijk begin van nieuw beursjaar
dinsdag 5 januari 2021
Goedemorgen. Waar het enthousiasme van Europese beleggers gisterochtend vandaan kwam, is een raadsel. Al voordat de inkoopmanagersindices van een aantal eurolanden werden bekendgemaakt, schoten de DAX-index en AEX-index omhoog.
Angst om de boot te missen
Bovendien waren de (definitieve) standen van de inkoopmanagersindices lang niet allemaal zo goed om enthousiast over te worden, en in bijna alle gevallen lager dan verwacht. De definitieve stand van de index van de productiesector in de eurozone kwam in december uit op 55,2 punten, lager dan de verwachte 55,5 punten en een eerdere schatting. De reden voor het enthousiasme bij beleggers moet misschien eerder gezocht worden in het feit dat er vooralsnog weinig problemen zijn door de brexit, de angst om de boot te missen in een jaar waarin 'alles' beter wordt en de positieve uitlatingen van chipmaker Samsung. Mede door dat laatste trok zwaargewicht ASML (+2,2%) de AEX-index omhoog, maar ook Philips (+4,3%) kon rekenen op belangstelling van kopers.
VK opnieuw in lockdown
Opluchting over de brexit trok de FTSE 100-index in Londen gisteren 1,7% omhoog. Dat was dus voordat premier Johnson gisteravond voor de derde keer een nationale lockdown afkondigde tot ten minste 15 februari, om de verspreiding van het coronavirus te beperken en de belasting voor de ziekenhuizen te verlichten. Dat het vaccineren is begonnen is geweldig, maar dit betekent niet dat we snel van het virus en de lockdowns af zijn. Pas later op de dag drong dit besef op de beurzen door, toen Wall Street lager opende.
Aandelenbeurzen leveren winst deels in
Uiteindelijk boekte de Stoxx Europe 600-index op de eerste handelsdag van 2021 een winst van 0,7%, na eerder op de dag nog 1,7% hoger te hebben gestaan. De AEX-index (+1,03%) sloot op de hoogste stand sinds 2001, maar de DAX-index (+0,06%) wist in Frankfurt nog maar net met winst te sluiten. Op de obligatiemarkt werd het optimisme niet gedeeld. De Duitse 10-jaarsrente daalde met 4 basispunten naar -0,6%; eerder een signaal van ‘risk-off’ dan ‘risk-on’. Obligatiebeleggers maken zich meer zorgen over de gevolgen van de lockdowns dan aandelenbeleggers, die een 'roze vaccinbril' op lijken te hebben. Na een eerdere stijging, daalde ook de olieprijs aan het einde van de dag. De prijs van een vat brent-olie daalde met 1,4% naar net iets boven de $51.
Wall Street kent zwakke start
In tegenstelling tot het moeilijk te verklaren optimisme op de Europese beurzen, doken de aandelenkoersen op Wall Street gisteren al direct na de opening omlaag. De zorgen over het enorm hoge aantal nieuwe besmettingen (meer dan 300.000 per dag) wogen zwaarder dan het enthousiasme over de vaccinaties, die in de VS al in volle gang zijn. Verder drukte de onzekerheid over de Senaatsverkiezingen (vandaag) in Georgia op het beleggerssentiment. Een hoger dan verwachte definitieve stand van de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse productiesector (57,1 tegenover 56,3 verwacht) kon de negatieve stemming op Wall Street niet keren. De S&P 500-index eindigde op de eerste handelsdag van 2021 met een verlies van 1,5%, de slechtste start van het jaar sinds 2016. De Dow Jones-index eindigde 1,23% lager en de Nasdaq verloor ook 1,5%. De Amerikaanse 10-jaarsrente sloot onveranderd op 0,91%.
Macht Trump brokkelt af
Onder andere de koersstijgingen van Chinese telecomaanbieders trekken de Hang Seng-index 0,5% omhoog. Beleggers reageren positief op het bericht dat de New York Stock Exchange (NYSE) niet van plan is de Amerikaanse noteringen van Chinese telecomaanbieders te schrappen, zoals president Trump heeft bevolen. In zijn laatste dagen in het Witte Huis begint zijn macht sterk af te brokkelen. Ook een telefoongesprek van een uur zal de baas van de NYSE waarschijnlijk niet op andere gedachten brengen… De beurzen op het vasteland van China noteren op het moment van schrijven mooie winsten. De beurs van Shanghai plust 0,6% en de beurs van Shenzhen noteert 1,4% hoger.
Koreaanse beurs begint sterk aan 2021
In navolging van de verliezen op Wall Street openden de andere Aziatische beurzen vanmorgen ook lager, maar inmiddels zijn ze aardig opgekrabbeld. De Nikkei-index is in Tokio nog wel 0,4% lager gesloten, maar in Seoel wint de Kospi-index nog eens 1,5% na de fraaie winst van gisteren. De Koreaanse index staat dit jaar al op een plus van ruim 4%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger. De future op de DAX-index noteert nu nog licht lager, maar zoals we gisteren zagen kan dit voor de opening van de Europese beurzen snel veranderen.
Agenda van vandaag
Op de macro-economische agenda van vandaag staan onder andere winkelverkoopcijfers uit Duitsland, Franse inflatiecijfers, werkloosheidcijfers uit Duitsland en Spanje en de officiële inkoopmanagersindex uit de VS, de ‘ISM Manufacturing’.
Fijne dag en blijf gezond!
Groet, Simon.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met het gebruik van cookies.