Dagbericht beleggen
Hoe lang houdt de Amerikaanse centrale bank de obligatierentes nog kunstmatig laag?
dinsdag 12 januari 2021
Goedemorgen. Even wat gas terug: dat was de algemene gedachte gisteren, op de Europese beurzen. Na de rally in de eerste week van het jaar was er iets meer aandacht van beleggers voor de zaken die er op dit moment iets minder goed voor staan.
In aanloop naar het ‘kwartaalcijferseizoen’ van bedrijfsresultaten leidden zorgen over langere lockdowns en extreme waarderingen van sommige risicovolle beleggingscategorieën tot winstnemingen op de eerste dag van de nieuwe handelsweek. Richtinggevende macro-economische cijfers waren er gisteren nauwelijks. Zelfs de bitcoin moest gisteren even wat terrein (-25%) prijsgeven. Met uitzondering van de Zwitserse beurs (+0,7%) eindigden alle Europese beurzen in de min. Na de 'reflatie-trade' van vorige week, in reactie op de Democratische meerderheid in de Amerikaanse Senaat, volgde gisteren een rondje winstnemingen. Alleen aandelen uit de sector gezondheidszorg (+0,6%) eindigden in de plus bij zo'n 20% lager dan gemiddelde omzetten.
Stijgende rentes maken aandelen minder aantrekkelijk
Na de rally vanaf begin november beginnen de zorgen over de historisch hoge waarderingen (zoals koers-winstverhoudingen) toe te nemen. Zolang de rentes (en de ‘reële’ rentes, dus na verrekening met de inflatie) laag blijven en er zicht blijft op economisch herstel, zijn aandelen - ondanks de hoge waardering - het 'mooiste huis in een lelijke straat'. Maar nu de rentes, vooral in de VS, wat beginnen op te lopen, heeft dit een remmende werking op de aandelenkoersen. Hogere (reële) rentes maken aandelen immers relatief minder aantrekkelijk vergeleken met obligaties.
Politieke macht Democraten drijft inflatieverwachting op
Gisteren steeg de Duitse tienjaarsrente met 2 basispunten naar -0,50%. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 1,15%, het hoogste niveau sinds maart vorig jaar. Hogere rentes hebben een negatief effect op de financiële omstandigheden van de wereldwijde beurzen. Het goede nieuws van meer stimulering dankzij een in meerderheid Democratisch Congres in de VS heeft dus niet alleen maar voordelen. Die schroeft ook de inflatieverwachtingen op – wat hogere rentes in de hand werkt. In reactie op de hogere marktrentes in de VS en het voorzichtig terugdraaien van extreme shortposities, steeg de dollar tegenover de euro naar $1,217. We verwachten dat de dollar nog wel iets sterker kan worden als de rente verder stijgt.
Verliezen op Wall Street
Ook op Wall Street werd gisteren wat winst genomen na de koersstijgingen van vorige week. Beleggers daalden weer even af van hun 'blauwe wolk', waar ze droomden over enorme stimuleringsoperaties van de regering-Biden. In aanloop naar het kwartaalcijferseizoen werd er gisteren even wat winst genomen. Ook de onrustige politieke situatie, zo vlak voor de officiële machtsoverdracht van Donald Trump aan Joe Biden leidde gisteren tot voorzichtigheid bij beleggers. De S&P 500-index leverde 0,7% in, de Nasdaq verloor 1,3% en de Dow Jones Industrial eindigde 0,3% lager. Opvallend is dat ‘onze’ duurzame aandelenindex, de ING SRI Index, het goed blijft doen. Duurzame aandelen zijn ook dit jaar tot nu toe erg gewild.
Overweegt de Fed opkoopprogramma dit jaar te beëindigen?
Zoals gezegd, liepen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties gisteren weer iets verder op. Er komen steeds meer berichten dat, als het economisch herstel in de VS in de tweede helft van dit jaar gaat versnellen, de centrale bank, de ‘Fed’, mogelijk zal hinten op het terugschroeven van het obligatie-opkoopprogramma. Hiermee zou een belangrijke pijler (lage rentes!) onder de waarderingen van risicovolle beleggingen kunnen afbrokkelen. Zover is het nog niet, maar we zullen het scherp in de gaten houden.
Meeste Aziatische beurzen hoger
Vooralsnog lijken beleggers in Azië er zich vandaag nog geen zorgen over te maken. Op mijn koersenscherm zie ik vooral veel koersen in het groen oplichten: die gaan omhoog. Na een lang weekend is de Japanse Nikkei-index vanmorgen 0,1% hoger gesloten. De Hang Seng-index in Hongkong koerst op het moment van schrijven bijna een vol procent hoger en de beurs van Shanghai plust zelfs 1,8%. Niet overal is het feest: de Kospi-index in Seoel levert vanmorgen 0,7% in en de Australische beurs is 0,3% lager gesloten. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices staan ietsje hoger. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting iets hoger van start gaan.
Agenda van vandaag
Op de agenda van vandaag staan onder andere Nederlandse inflatiecijfers van december en de vertrouwensindex van de Amerikaanse mkb-ondernemers. Er wordt verwacht dat deze NFIB-index in december is gedaald van 101,4 naar 100,2 punten. Dat zou, gezien de strengere lockdowns in de VS, nog best meevallen. Vanmiddag weten we meer.
Fijne dag en blijf gezond!
Groet, Simon
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met het gebruik van cookies.