Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Verlenging lockdowns betekent uitstel economisch herstel

woensdag 13 januari 2021

Goedemorgen. Het kwam niet als een verrassing, dat we gisteravond te horen kregen dat de lockdown in ons land tot ten minste 9 februari is verlengd. Net als in de landen om ons heen zijn er grote zorgen over de verspreiding van de ‘Britse variant’ van het coronavirus. 

Zo waren er gisteren berichten dat bondskanselier Angela Merkel de lockdown in Duitsland met tien weken zou willen verlengen tot april. Geen fijne boodschap, nu we in het zicht van de haven zijn. Vooral voor de getroffen middenstanders en ouders met jonge kinderen is het een hard gelag. Het wordt tijd dat het zonnetje buiten weer wat vaker gaat schijnen om de stemming er en beetje in te houden. De bereidheid om thuis te blijven werken is met mooi weer een stuk groter dan op een grijze, natte en koude dag. Dat is althans wat ikzelf ervaar en ook om me heen hoor - waarbij beeldschermwerkers (zoals de meeste bankmedewerkers) dan wel het geluk hebben, dat we gewoon kunnen doorwerken. 

Centrale banken moeten rente laag houden…

Dat laatste is ook het grote verschil in het denken van beleggers. In tegenstelling tot de eerste lockdowns van vorig jaar wordt slechts een beperkt deel van de economie echt hard geraakt. De rest draait gewoon redelijk goed door. Toch zal er meer financiële hulp moeten komen om de getroffen bedrijven en huishouden te steunen. Maar of die genoeg zal zijn om het aantal faillissementen laag te houden, is de grote vraag. Ook zullen de centrale banken de marktrentes laag moeten houden om de oplopende schulden betaalbaar te houden. 

… maar onzekerheid daarover neemt toe

Tot voor kort was hierover geen enkele twijfel. De centrale banken zouden voorlopig wel doorgaan met het massaal opkopen van obligaties, wat de rentes omlaag drukt. Maar sinds de 'blue wave' in Washington (Democratische successen bij de verkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap, het Huis van Afgevaardigden én de Senaat) en enkele meer 'hawkish' uitspraken van Fed-bestuurders, zijn de kapitaalmarktrentes de afgelopen week wat opgelopen. Een hogere obligatierente maakt aandelen relatief minder aantrekkelijk, en remt dus de rally op de aandelenbeurzen af. 

Olieprijs hoger: Moskouse beurs stijgt sterkste in Europa

In reactie op de verdere stijging van de olieprijs (+1,7%) steeg de Russische beurs gisteren 1,25% en was daarmee de best presterende Europese beurs. Ook de Noorse hoofdindex OMX (+0,9%) profiteerde van de prijsstijging van het ‘zwarte goud’. Beleggers hebben er blijkbaar vertrouwen in dat na het OPEC+-akkoord vraag en aanbod op de wereldmarkt beter in evenwicht zullen komen. De strenge lockdowns in Europa en het bericht dat een aantal grote Chinese steden ook weer op slot zijn gegaan, had gisteren in ieder geval geen zichtbare invloed op de stemming op de oliemarkt.

Ook Royal Dutch Shell (+2,9%) profiteert

De AEX index won 0,2% door een winst van 2,9% van olie-zwaargewicht Royal Dutch Shell. De meeste andere Europese beurzen sloten met verlies, waardoor de winst voor de Stoxx Europe 600-index bleef steken op 0,1%. Door gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws was het gisteren dus een vrij kalme beursdag. Op de obligatiemarkt waren er echter wel flinke bewegingen. De Duitse tienjaarsrente steeg met bijna 3 basispunten naar -0,47% in reactie op de stijgende rentes in de VS. De Italiaanse tienjaarsrente schoot bijna 9 basispunten omhoog, mede door politieke spanningen. Voor de zoveelste keer staat de regering op het punt te vallen, wat tot nervositeit leidt bij beleggers. Na een paar zwakke dagen werd de euro weer iets sterker tegenover de dollar op $1,218.

Vertrouwen Amerikaanse mkb-ondernemers neemt af, dat van beleggers niet

De vertrouwensindex van Amerikaanse mkb-ondernemers is vorige maand gedaald van 101,4 naar 95,9, het laagste niveau in zeven maanden. De daling was veel sterker dan de verwachte 100,2 punten maar verbaasde ons eigenlijk niet, gezien de lockdowns in de VS. Op Wall Street haalden beleggers hun schouders echter op: zij richtten zich vooral op de hoop op nieuwe steunmaatregelen van de regering-Biden, die over een week aantreedt. Sinds november zijn de markten vooral gedreven door vaccinnieuws en de hoop op nieuwe steunpakketten. De aanhoudende stroom goedkoop geld van de centrale banken naar de kapitaalmarkten (‘liquiditeit’) en de angst van beleggers om de boot te missen (vooral bij 'groene' beleggingen waar een stekker aan zit) stuwt de aandelenkoersen en -waarderingen naar niveaus waar we soms toch grote vraagtekens bij zetten.

Dit beeld hebben we eerder gezien; gebruik je verstand

Een vergelijkbare beursstemming hebben we rond de eeuwwisseling ook al eens gezien en kan langer aanhouden dan je denkt. Dit laatste betekent echter niet dat je koste wat kost deze rally moet najagen. Een beetje je verstand gebruiken kan geen kwaad. Laat je dus niet gek maken door de succesverhalen van je buurman of goede vriend maar hou je aan je beleggingsplan. Blijf gewoon lekker de rit uitzitten en neem geen onnodige risico's. Aan het einde van een rustige handelsdag sloot de S&P 500-index, onder aanvoering van oliegerelateerde bedrijven een fractie (0,04%) hoger. De Nasdaq pluste 0,3%, de Dow Jones Industrial steeg 0,2%. De Amerikaanse tienjaarsrente corrigeerde iets en daalde 2 basispunten naar 1,13%. Eerder op de dag tikte deze nog de 1,17% aan.

Herstel verder weg door nieuwe lockdowns

Japanse beleggers vieren vanmorgen feest en hebben de Nikkei-index ruim 1% hoger gezet. Deze bekende Tokiose aandelenindex bereikte de hoogste slotstand sinds 1990 en de hoogste koers ooit in dollars gemeten. Berichten over meer en strengere lockdowns in het land van de rijzende zon had geen enkele invloed op het sentiment. Toch wordt de kans door de nieuwe lockdowns steeds groter dat economisch herstel langer op zich zal laten wachten. Het nieuws dat een aantal Chinese steden weer 'op slot' zijn gegaan om verspreiding van het virus tegen te gaan drukt vanmorgen de stemming op de Chinese beurzen. Blijkbaar hebben de Chinezen het virus minder goed onder controle dan we eerder dachten. De Hang Seng-index noteert 0,1% lager in Hongkong en de beurs van Shanghai verliest 0,6%. De beurs van Shenzhen draagt met een verlies van 1,4% de rode lantaarn. Daar tegenover staat een winst van 0,7% voor de Kospi index en een plus van 0,1% van de Australische beurs. De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan licht hoger doordat de Amerikaanse tienjaarsrente met 1 basispuntje is gedaald naar 1,12% en de angst voor een snelle rentestijging iets is afgenomen. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting vlak tot licht hoger van start gaan.

Agenda van vandaag

Op de agenda van vandaag staan onder andere industriële-productiecijfers uit Italië en de eurozone. Uit de VS verwachten we onder andere inflatiecijfers en het ‘Beige Book’ met economische cijfers van de Fed.  Fijne dag en blijf gezond!  Groet, Simon

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op woensdag 13 januari 2021, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investment manager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op 13 januari 2021, 8.07 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, Credit Suisse, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Refinitiv Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koers-winstverhouding, koers-boekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden.
Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien.
Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel hiervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ”Amerikaanse beleggingswetgeving”). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor “U.S. Persons” in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons.
ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.
Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd,  opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2021 ING Bank N.V., Amsterdam.