Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Amazon.com Amazon.com - Jeff Bezos stopt als ceo met beste jaarcijfers ooit; lichte groeivertraging bij AWS

dinsdag 9 februari 2021

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
US0231351067 USD 52.9 0 Ja Duurzame consumentengoederen

Jeff Bezos stopt als ceo met beste jaarcijfers ooit; lichte groeivertraging bij AWS

Amazon.com, ooit gestart als online boekhandel en prijsvechter, is inmiddels een van de best verdienende online retailers ter wereld. Het heeft een groot marktaandeel van de wereldwijde webwinkelmarkt en is een grote speler op de markt voor cloudcomputing en e-readers (tablets). En nog veel meer activiteiten, teveel op op te noemen. En vrijwel allemaal draaien ze goed.

Megaretailer

Amazon.com is een van de best verdienende online retailers ter wereld. Het heeft een marktaandeel van 8% van de wereldwijde online retailmarkt. Ook is het een grote speler op de markt voor cloudcomputing en e-readers/tabletcomputers. Het concern behaalde over 2019 een omzet van meer dan $280 mld.

Jeff Bezos stopt als ceo met beste jaarcijfers ooit; lichte groeivertraging bij AWS

Amazon heeft het afgelopen kwartaal en jaar extreem goed gedraaid. Aangejaagd door de coronapandemie zag het e-commercebedrijf de omzet en winst flink groeien. Net als overigens de kosten, die stegen net zo hard mee. De fulfillment-kosten waren in het vierde kwartaal bijvoorbeeld $18,47 mld. De operationele winst over het vierde kwartaal kwam uit op $6,9 mld, bij een consensusverwachting van $4,47 mld. De winst per aandeel (wpa) kwam uit op $14,09 bij een consensus van slechts $7,24. In het vierde kwartaal haalde Amazon een omzet van $125,6 mld, 44% meer dan in dezelfde periode in 2019. Analisten hadden gerekend op $119,7 mld. De flinke groei van Amazon’s omzet in het vierde kwartaal kwam deels omdat Prime Day - een uitverkoopevenement waarmee Amazon elk jaar miljarden omzet - vanwege de pandemie van juli naar oktober werd verzet. Amazon Web Services (AWS) realiseerde op een omzet van $12,74 mld (+28% op jaarbasis) in het vierde kwartaal een winst van ruim $3,5 mld. De omzet was vrijwel in lijn met de consensusverwachting van $12,77 mld. De omzetgroei was overigens lager dan de +34% over dezelfde periode van 2019. AWS is veruit de grootste aanbieder van clouddiensten en wordt al lange tijd succesvol geleid door Andy Jassy, die al sinds 1997 bij Amazon werkzaam is. Jassy gaat Jeff Bezos in het derde kwartaal opvolgen als ceo van Amazon. Bezos gaat verder als voorzitter van de Raad van commissarissen. Over heel 2020 steeg de omzet van Amazon met 38% naar $386,1 mld. De winst kwam uit op $21,3 mld (2019: $11,6 mld) oftewel $41,83 per aandeel (2019: $23,01). Noord-Amerika is verreweg de belangrijkste markt voor Amazon, met $236,3 mld (61%) van de jaaromzet. Andere markten waren goed voor $104,4 mld, oftewel 27% van de omzet. AWS haalde $45,4 mld oftewel 12% van de omzet binnen. Van alle segmenten is AWS verreweg het meest lucratief. Amazon verwacht in het eerste kwartaal van 2021 een omzet tussen $100 mld en $106 mld, tegen een consensusverwachting van $95,72 mld. Verder verwacht het concern een operationele winst tussen $3 mld en $6,5 mld, bij een consensusverwachting van $6,07 mld.

Waardering hoog maar laagste in de geschiedenis van de internetgigant

Amazon is een echt groeiaandeel. Het heeft een van de hoogste waarderingen van alle bedrijven op onze Masterlist Aandelen, nog altijd ruim boven de 68 keer de getaxeerde winst voor het lopende jaar. Voor Amazon zelf is dit overigens een van de laagste koers-winstverhoudingen die het ooit heeft gehad. Het concern is pas enkele jaren winstgevend, voorheen ging een groot deel van de kasstroom als investering weer in het bedrijf.

Kansen

  • De wereldwijde e-commercetrend wordt steeds sterker en sinds het uitbreken van het coronavirus is de groei ervan alleen maar versneld. Amazon is op dat terrein de belangrijkste speler.
  • Forse groei van het aantal Amazon Prime-leden, deze groep klanten neemt meer producten af dan de niet-leden. Het krijgt hiervoor vele extra's, waaronder een streaming service kanaal en gratis bezorgen, vaak binnen 1 dag.

Risico's

  • Omdat steeds meer informatie en amusement digitaal wordt verkocht, bieden Amazons fysieke opslag- en distributiefaciliteiten in de toekomst misschien niet meer dezelfde voordelen als nu. Buitenlandse autoriteiten passen de wetgeving voor e-commerce voortdurend aan.
  • Amazon krijgt in veel buitenlandse markten waarschijnlijk meer last van (lokaal al bestaande) concurrenten.
  • Forse stijging van corona-gerelateerde kosten. Dit betreft onder andere het aanpassen van werkplekken, aanschaf van maskers en het inschakelen van honderdduizenden extra personeelsleden om de hogere werkdruk aan te kunnen.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten Duurzaam beleggen bij het ING Investment Office, en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 715,0 op Amazon.com 1,2 250,40 0,00 -0,16 % Koop Sprinter
Sprinter Long 715,0 op Amazon.com 1,2 250,40 0,00 -0,16 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen