Dagbericht beleggen Beleggers zetten centrale banken onder druk
vrijdag 26 februari 2021
Winnen ≠ niet verliezen
Einde aan historisch lage rentes…
… waardoor TINA aan kracht verliest
Kunnen koersen de winstgroei bijbenen?
Snel oplopende rente in eurozone…
… is negatief voor houdbaarheid schulden
Markt stelt Fed-beleid op de proef
Paniek op Wall Street
Aziatische beurzen onder druk
Het heeft niet lang geduurd voordat de centrale bank van Australië reageerde op de hogere rente. Vanmorgen heeft het ongepland obligaties opgekocht om de rente te drukken. Helaas zonder succes. De Australische 10-jaarsrente noteert bijna 20(!) basispunten hoger op 1,93%. Het opkoopprogramma lijkt eerder averechts te werken. Ook in de Aziatische landen lopen de rentes verder op. In reactie hierop staan de Aziatische aandelenbeurzen vanmorgen flink onder druk. De Nikkei-index is 4% lager gesloten, de Kospi-index verliest 2,8% en de Australische beurs is 2,35% lager geëindigd. De Hang Seng-index koerst in Hongkong 3,1% lager, de beurs van Shanghai verliest 2% en de beurs van Shenzhen noteert 1,8% lager.
Beleggers testen centrale banken
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenbeurzen noteren vanmorgen lager. Het zal je dan ook niet verbazen dat de Europese aandelenbeurzen vanmorgen lager zijn geopend. Het is wachten op een reactie van centrale bankiers. Tot die tijd zullen obligatiebeleggers, al dan niet gedwongen, ze proberen te testen. Hopelijk valt de schade, tot de centrale banken in actie komen, mee. Houd tot die tijd rekening met een volatiele markt.
ING-strategieën minder gevoelig voor rentestijging
In onze beleggingsstrategieën hanteren we overigens een kortere duratie dan de benchmark. Dat betekent dat de obligaties in onze portefeuilles gemiddeld een kortere looptijd hebben en dus minder gevoelig zijn voor een rentestijging. Zo beleggen we onder andere in kortlopend staatspapier, obligaties met variabele rentes (zoals asset-backed securities) en inflatie-gekoppelde (‘inflation linked’) obligaties. Hierdoor kan de 'schade' door de stijgende rentes binnen de obligatieportefeuilles relatief beperkt blijven.
Agenda van vandaag