Dagbericht beleggen Stijgende rentes veroorzaken knik in beursrally
maandag 1 maart 2021
Goedemorgen. Na een enerverende wedstrijd hebben PSV en Ajax gisteren de punten gedeeld. Daar is de strijd om de landstitel niet spannender door geworden. Maar het blijft voetbal en alles is dus nog mogelijk.
Beleggers hebben een spannende week achter de rug, met daarin een voorproefje van een van de mogelijke scenario’s voor de tijd (na corona) met een sterk herstellende economie: oplopende rentes en dalende aandelenkoersen. Beide zijn ongunstig voor beleggers. De recente uitspraken van centrale bankiers, dat het zo'n vaart niet zal lopen met de inflatie en dat naar hun mening de door de markt in de koersen ‘ingeprijsde’ inflatie slechts tijdelijk zal zijn, bracht weinig verlichting.
Australische tienjaarsrente daalt 25 basispunten
De centrale bank van Australië liet het vanmorgen dan ook niet bij woorden maar ging over tot daden en verdubbelde per vandaag het budget voor de dagelijkse obligatieaankopen. Het resultaat mag er dan ook zijn. De Australische tienjaarsrente is vanmorgen 25 basispunten gedaald naar 1,69% en is daarmee weer terug op het niveau van donderdagochtend. Dat is nog wel boven het niveau van vorige week maandag. In het kielzog is ook de tienjaarsrente van Nieuw-Zeeland gedaald: met 15 basispunten naar 1,75%. De Amerikaanse tienjaarsrente staat 1 basispuntje lager op 1,45%.
Sterk stijgende rentes negatief voor economie
Met deze grote bewegingen van de rentes is de rust op de obligatiemarkt dus niet terug, al melden sommige nieuwsmedia dat hoopvol. Dagelijkse rentebewegingen van tientallen basispunten in de ontwikkelde economieën is namelijk niet normaal. Maar de centrale banken hebben helaas geen andere keus dan vol ‘gas te geven’ en obligaties op te kopen om de rentes laag te houden. Een sterk oplopende rente (als gevolg van oplopende groei- en inflatieverwachtingen) kunnen de meeste herstellende economieën nog helemaal niet hebben. Die worden afgeremd als de rentes te sterk stijgen. Bovendien maken hogere rentes de schulden van overheden, bedrijven en consumenten minder goed betaalbaar.
Rentedaling: medicijn voor de aandelenbeurzen
Waar vorige week de oplopende rentes nog aanleiding waren voor dalende aandelenkoersen, zien we vanmorgen het omgekeerde. De dalende kapitaalmarktrente werkt als een medicijn voor de aandelenbeurzen. De Australische beurs is dan ook 1,7% hoger gesloten en ook de meeste andere Aziatische beurzen koersen op de eerste dag van de nieuwe maand hoger. Tegenvallende inkoopmanagersindices uit China hebben weinig invloed op de optimistische stemming op de beurzen in het Verre Oosten. De samengestelde index van Chinese inkoopmanagers (diensten- plus productiesector) is vorige maand gedaald van 52,8 naar 51,6 punten. Zowel de deelindex van de dienstensector (van 52,4 naar 51,4 punten, 52 verwacht) als die van de productiesector (van 51,3 naar 50,6 punten, 51 verwacht) lieten een daling zien. Dat zal voor een deel komen door de viering van Chinees Nieuwjaar, waardoor sommige Chinese fabrieken dicht zijn geweest.
Herstel in Azië
Ondanks de iets tegenvallende cijfers staat de Hang Seng-index in Hongkong op het moment van schrijven 1,3% hoger. De beurs van Shanghai wint 0,9% en die van Shenzhen heeft er 2,1% bij vergeleken met het slot van vrijdag. De beurzen in Zuid-Korea zijn vandaag gesloten vanwege de viering van een feestdag. De Nikkei-index in Tokio is 2,4% hoger gesloten en herstelt daarmee na het verlies van 3,5% van vorige week. De futures op de Amerikaanse aandelenbeurzen wijzen op het moment van schrijven op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting dan ook hoger openen. Maar hou nog wel rekening met een beweeglijke (‘volatiele’) markt.
Wall Street: herstel, maar toch knikje in de rally aandelenmarkten
Voor de eerste keer sinds oktober vorig jaar is de S&P 500-index twee weken op rij in de min gesloten. Daarmee is er een knikje gekomen in de grafiek van de aandelenrally sinds november. Mogelijk is er nu een einde gekomen aan de excessen die werden veroorzaakt door het zeer ‘ruime’ (sterk stimulerende) beleid van de centrale banken. Vrijdag wisten de Amerikaanse aandelenindices ondanks de 12 basispunten daling van de kapitaalmarktrente (naar 1,40%) nog niet in de plus te eindigen. Vooral koersen van oliegerelateerde aandelen (-1,9%) lagen onder druk door de iets lagere olieprijs. ‘Tech’-aandelen wisten door de lagere rente juist wel weer iets te herstellen. De S&P 500-index eindigde op de laatste dag van de week met een verlies van 0,5%, de Dow Jones Industrial Average (vooral ‘oude economie’) verloor 1,5% maar de Nasdaq (met daarin veel ‘tech’-aandelen) boekte een winst van 0,6%. Over de week bedroeg het verlies echter 2,5%, 1,8% respectievelijk 4,9%. De index voor staatsobligaties uit de eurozone sloot vrijdag voor de vierde week op rij met verlies (-0,5%) en staat inmiddels ruim 2,5% lager dan eind vorig jaar. De meeste aandelenbeurzen staan daarentegen nog op winst.
Europese markten vrijdag lager door angst voor rentestijging
Vanwege de angst voor snel oplopende rentes dook de Stox Europe 600-index ook vrijdag nog met 1,6% omlaag. Een daling van de obligatierentes kon niet voorkomen dat er wat winst werd genomen, zo vlak voor het weekend, vooral bij de wat meer cyclische (dus economisch gevoeliger) aandelensectoren. Sectoren zoals energie, mijnbouwbedrijven en banken sloten vrijdag ruim 2% lager. De Duitse tienjaarsrente sloot vrijdag 3 basispunten lager op -0,26%, vijf basispunten hoger dan de week ervoor en ruim dertig basispunten hoger dan eind 2020. De hoop op sterk economisch herstel en oplopende inflatie(verwachtingen) en rentes zullen dit jaar naar verwachting nog wel vaker tot volatiliteit op de financiële markten leiden. Daar zullen we mee moeten leren leven, als alles weer normaler wordt en de centrale banken minder steun zullen bieden.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere voorlopige Franse en Spaanse inflatiecijfers van februari. Ook uit de VS krijgen we inflatiecijfers, van januari. Eens kijken of de Fed nog zo rustig blijft als deze hoger uitvallen dan verwacht. Verder staan de inkoopmanagersindex van Chicago en de sentimentsindices van de universiteit van Michigan op de agenda. Kwartaalcijfers krijgen we vandaag van onder andere LafargeHolcim, Engie, BASF, Suez en Deutsche Telekom.
Op de agenda voor vandaag staan onder andere Duitse inflatiecijfers van februari en inkoopmanagersindices uit Nederland, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en de eurozone als geheel. Uit de VS krijgen we inkoopmanagersindices van de onderzoeksbureaus Markit en ISM. Kwartaalcijfers komen vandaag uit van onder andere Bank of Ireland en Viatris.
Fijne week en blijf gezond!
Groet, Simon
Alvast een heel mooi weekend en blijf gezond!
Groet, Simon