Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Verliezers worden winnaars. En andersom

donderdag 4 maart 2021

Goedemorgen. Er wordt vaak beweerd dat Duitsers geen humor hebben. Gisteren deed de voorzitter van de Bundesbank toch echt zijn best om een grap te maken. Althans, dat dacht ik. 

Centrale bankiers: hogere rente niet zorgelijk…

In een toespraak beweerde Jens Weidmann namelijk dat de rentebewegingen van de afgelopen weken in zijn ogen niet bijzonder zorgelijk zijn. Huh? De markt denkt daar heel anders over. In eerste instantie moest ik dan ook glimlachen (ook niet meer dan dat hoor), maar toen besefte ik dat hij het serieus meende. Net zo serieus als Fed-voorzitter Jerome Powell, die vorige week beweerde dat de oplopende kapitaalmarktrente naar zijn mening een teken van vertrouwen is. Het kan geen verrassing zijn dat we straks, als het echt kan en we verlost zijn van corona, helemaal losgaan. De economische groeiverwachtingen voor dit jaar zijn dan ook bijzonder hoog! 

… want gevolg van (straks) aantrekkende economie

Maar wat betekent het eigenlijk voor beleggers, als de centrale bankiers zich geen zorgen maken over oplopende rentes en de gevolgen daarvan voor de financiële markten? Zij waren toch altijd onze redders in nood? Door de rente te verlagen en altijd maar weer met opkoopprogramma's klaar te staan als de markt erom vroeg. Denken ze dan echt dat de economie later dit jaar sterk genoeg zal zijn om de hogere rentes te kunnen dragen? Gezien de overtuiging waarmee Weidmann zijn woorden koos, lijkt het er wel op. Voor een echte 'havik' moet dat een lekker gevoel hebben gegeven. Hij was al nooit een voorstander van grootschalige opkoopprogramma's. De boodschap die we nu van een aantal centrale bankiers hebben gekregen is dat 'de dokter de patiënt sterk genoeg vindt om op eigen benen te staan'. Voorlopig dus even geen nieuwe medicijnen, tenzij de situatie weer verslechtert natuurlijk.

Obligatierentes eurozone in de lift

De boodschap van Weidmann was gisteren niet aan dovemansoren gericht. In reactie op zijn uitspraken, stegen de rentes op staatsobligaties uit de eurozone flink. In principe is dat goed nieuws en inderdaad een teken van kracht. Daar zitten echter wel een paar mitsen en maren aan. Zolang de risicopremies op bedrijfsobligaties niet sterk oplopen en de inflatieverwachtingen niet achterblijven bij de rentestijging, is er niet zoveel aan de hand. Dan blijven de financiële condities soepel, zoals we dat zeggen. Risicopremies liepen gisteren nauwelijks op, een beeld dat we de afgelopen dagen ook al zagen. Check. Maar gisteren stegen de nominale rentes sterker dan de inflatieverwachtingen. Hierdoor liep ook de reële rente op. Iets wat we ook al langer zien gebeuren. Hier begint het voor beleggers pijn te doen. En dan bedoel ik niet alleen voor de meeste obligatiebeleggers, want hogere rentes betekenen immers lagere obligatiekoersen. 

Hooggewaardeerde aandelen onder druk

Bij een hogere reële rente neemt de druk op de waarderingen, zoals de koers-winstverhouding, van aandelen namelijk toe. Net zoals de scherpe daling van de reële rente in de afgelopen jaren tot steeds hogere waarderingen van risicovolle beleggingscategorieën, waaronder aandelen, heeft geleid. Anders gezegd: deflatie in de reële economie heeft geleid tot inflatie op de financiële markten. En nu is de kans groot dat het omgekeerde gaat gebeuren. Niet dat we een structureel hogere inflatie verwachten, maar een hobbeltje in de komende maanden is wel te verwachten. Dit betekent dat de verliezers van vorig jaar, de winnaars van dit jaar kunnen zijn. Voorbeelden zijn banken, die profiteren van de steilere rentecurve (groter verschil tussen de ‘korte’ en ‘lange’ rente) en oliebedrijven, die profiteren van de hogere olieprijs. Hooggewaardeerde technologiebedrijven zullen het naar verwachting juist relatief wat minder gaan doen. 

Inspelen op economisch herstel

Dit is dan ook de reden waarom we de afgelopen maanden iets meer ‘cyclisch’ zijn gaan beleggen: we zijn gaan voorsorteren op een economisch herstel. We hebben de weging van IT-aandelen verlaagd en die van de sectoren basismaterialen en financiële waarden verhoogd. Op de Amerikaanse aandelenbeurzen zijn IT-aandelen sterk vertegenwoordigd, terwijl op de Europese beurzen aandelen van de meer cyclische sectoren een relatief hoge weging hebben. Tot zover even een beschouwend stukje. Ik hoop dat het plaatje iets duidelijker wordt, anders even geduld tot het Maandbericht beleggen van maart dat volgende week verschijnt.

Bankaandelen profiteren van oplopende rente

Door naar het actuele nieuws. Het geschetste beeld van de verliezers die winnaars worden, zagen we gisteren terug op de Europese beurzen. De inkoopmanagersindex van februari (van 47,8 naar 48,8 punten, 48,1 verwacht) leidde tot lagere koersen en dus hogere rentes op eurostaatsobligaties. De Duitse 10-jaarsrente steeg ruim 6 basispunten naar -0,29% en ook de rentes op staatsobligaties van andere eurolanden gingen omhoog. Hogere rentes passen nu eenmaal goed bij het vooruitzicht van een aantrekkende economie. Aandelen uit de sector financiële waarden profiteerden en stegen 1,4%, terwijl nutsbedrijven (-2,6%) juist last hebben van hogere rentes. Maar ook hooggewaardeerde IT-aandelen (-1,2%) lagen gisteren onder druk op de Europese beurzen. En ondanks dat de koersen aan het einde van dag wat weggleden toen Wall Street opende, sloten de meeste Europese beurzen met winst. De Stoxx Europe 600-index eindigde, na een redelijk drukke handelsdag, met een minimaal verlies van 0,04%. 

Techaandelen onder druk op Wall Street

Op Wall Street was de beweging van de winnaars van vorig jaar naar de verliezers, oftewel de ‘reflatietrade’, nog iets sterker. De Amerikaanse 10-jaarsrente knalde 9 basispunten omhoog naar 1,48%. Hierdoor lagen de hooggewaardeerde Nasdaq-aandelen (-2,7%) onder druk, waardoor deze nog maar net in de plus staan voor dit jaar. De S&P 500-index (-1,3%) hield de voeten ook niet droog, ondanks winsten voor de cyclische sectoren energie (+1,4%), financiële waarden (+0,76%) en industriegoederen (+0,07%). De verliezen van onder andere IT-aandelen (-2,5%) en duurzame consumentengoederen (-2,4%) wogen te zwaar. Vanaf de top op 12 februari is de Nasdaq nu 7,8% gedaald en komt het niveau van een correctie (-10%) dichtbij. 

Minder nieuwe banen dan verwacht in VS

De stijging van de rente was gisteren overigens best opmerkelijk, omdat niet alle Amerikaanse macro-economische cijfers meevielen. Zo meldde loonstrookjesverwerker ADP slechts 117.000 nieuwe banen in februari, waar gerekend was op 205.000. De stijging van de inkoopmanagersindex van de dienstensector (de ‘Services PMI’ van onderzoeksbureau Markit) van 58,3 naar 59,8 punten (58,9 verwacht) woog blijkbaar zwaarder dan het tegenvallende ADP-cijfer en een onverwacht daling van de officiële inkoopmanagersindex (van ISM) van de Amerikaanse dienstensector. Die blijkt namelijk te zijn gedaald van 58,7 naar 55,3 punten. Een hogere rente en tegenvallende macrocijfers waren gisteren dus genoeg ingrediënten voor een rondje winstnemingen op de 'hoogvliegers' van vorig jaar.

Ook in Azië stijgen de rentes…

Het is vanmorgen weer onrustig op de obligatiemarkten in Azië. Ook daar zien we de rentes verder oplopen. De Australische rente noteert op het moment van schrijven 10 basispunten hoger op 1,78% en stond eerder even 15 basispunten hoger. De 10-jaarsrente in Nieuw-Zeeland stijgt met 11 basispunten naar 1,87%. De Japanse 10-jaarsrente plust bijna 2 basispunten naar 0,134%. Dat is nog altijd laag maar nadert wel weer, net als vorige week, het hoogste niveau sinds 2018. En dat terwijl de Japanse centrale bank probeert de lange rente te drukken richting de 0%.

… en dalen de aandelenkoersen

Met deze renteontwikkelingen is het niet verrassend dat vrijwel alle Aziatische beurzen onder druk staan. De Nikkei-index is 2,1% lager gesloten en de Kospi-index verliest 1,3%. De Hang Seng-index koerst op het moment van schrijven 2,4% lager en ook de beurs van Shanghai noteert 2,4% lager. De beurs van Shenzhen verliest 3,15%. Zouden Chinese beleggers toch hebben geluisterd naar de waarschuwende woorden van een hoge ambtenaar eerder deze week?

Déjà vu

Voor mij telt in ieder geval het Whatsappberichtje van een kennis van gisteravond erg zwaar. Ze vroeg of het verstandig was van haar kinderen om in een speculatief (mij onbekend) aandeel te stappen. Het klonk als het luiden van een kerkklok in mijn hoofd. De vergelijking met de internetzeepbel en de taxichauffeur was snel gemaakt… De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren lager en dus gaan ook de Europese beurzen vanmorgen lager van start. Houd rekening met hoge volatiliteit op de markten.

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere Nederlandse inflatiecijfers en werkloosheid- en winkelverkoopcijfers uit de eurozone. Uit de VS verwachten we vanmiddag onder andere de wekelijkse uitkeringsaanvragen (750.000 verwacht), definitieve cijfers over de orders voor duurzame goederen en fabrieksorders. Kwartaalcijfers krijgen we vandaag van onder andere Evonik, Vonovia, Merck KGaA, GEA Group, CRH, Aviva, Henkel en Broadcom. Fijne dag en blijf gezond! Groet, Simon 

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op donderdag 4 maart 2021, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investment manager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op 4 maart 2021, 8.16 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, Credit Suisse, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Refinitiv Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koers-winstverhouding, koers-boekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden.
Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien.
Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel hiervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ”Amerikaanse beleggingswetgeving”). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor “U.S. Persons” in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons.
ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.
Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd,  opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2021 ING Bank N.V., Amsterdam.