Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Economische groei is mooi, maar niet altijd goed voor beleggers

woensdag 31 maart 2021

Goedemorgen. Wat een geweldige dag was het gisteren! Prachtig weer met een mooie opbrengst van de zonnepanelen. Een heerlijke en gezellige wandeling gemaakt, een dikke overwinning van Oranje op Gibraltar en de AEX-index die voor het eerst sinds 2000 boven de 700 punten sloot. Wat wil je nog meer? 

Nou, dit weer tot aan de kerst en dan nog een paar graden warmer ;-) Zo zal het helaas niet gaan als we de voorspellingen voor het paasweekend moeten geloven. De winterjas kan weer aan… Maar het kan beroerder. Zo hebben de banken Nomura en Credit Suisse een flinke scheur in de broek opgelopen in de nasleep van de gedwongen liquidatieverkoop van de portefeuille van Archegos Capital Management. Er gaan bedragen rond in de media dat dit $2 à 4 miljard verlies betekent voor beide banken en $5 à 10 miljard in totaal, voor alle betrokken banken samen. 

Bankaandelen (+2,0%) gevraagd in Europa

Vooral voor Credit Suisse, dat ook al klappen kreeg door het omvallen onlangs van Greensill Capital, het Londense bedrijf in ‘alternatieve financiering’, is dat heel zuur. Blijkbaar was de hebzucht sterker dan de angst (lees: het risicomanagement van de bank). Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings heeft de ‘outlook’, de verwachtingsindicator voor de bank vanmorgen dan ook verlaagd van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. Toch heerste gisteren vooral optimisme op de Europese beurzen. Sterker nog: de bankensector (+2%) voerde de daglijst met sectorindex-prestaties aan. 

Onverwacht sterk economisch vertrouwen in eurozone

Het beurssentiment kreeg steun van de sterke stijging van de index van het economisch vertrouwen in de eurozone. Die bleek deze maand gestegen van 93,4 punten naar 101 punten, de hoogste stand sinds februari vorig jaar en veel hoger dan de verwachte 96 punten. Ook de vertrouwensindicatoren voor de industriële en de dienstensector kwamen hoger uit dan verwacht. De hoop op een snel herstel van de economie is sterk. 

Aandelenmarkt eindigt maand en kwartaal positief…

Vooral cyclische, dus economisch relatief gevoelige aandelensectoren waren gisteren in trek. De Duitse hoofdindex DAX index zette gisteren met een winst van 1,3% een nieuwe recordstand op de borden in Frankfurt en de Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,7%. Deze breed samengestelde Europese aandelenindex sloot daarmee op de hoogste stand van dit jaar en was nog maar minder dan 1% verwijderd van de top die vorig jaar februari werd neergezet. Wat een mooi einde van het kwartaal en goed begin van het jaar. 

… maar obligatiemarkt verliest dit jaar tot nu

Dat positieve beeld geldt niet voor obligatiebeleggers, die vooral tegen verliezen aankijken door de gestegen rente. De Duitse tienjaarsrente steeg gisteren met 3 basispunten naar -0,29%, maar liefst 28 basispunten hoger dan eind vorig jaar. De euro-staatsleningenbenchmark FTSE EMU GBI-index staat dit jaar tot nu toe dan ook ruim 2,5% in de min. We verwachten dat de rentes tegen het einde van het jaar nog wel iets verder zijn gestegen, als de economische groei sterk aantrekt. De inflatiecijfers in Duitsland van maart waren overigens precies als de verwachting van analisten: 0,5% op maandbasis en 2% op jaarbasis. De inflatie kan de komen maanden nog wat verder oplopen. De Europese Centrale Bank zal het dan ook nog druk krijgen met haar obligatie-opkoopprogramma, waarmee zij de rentes probeert te drukken.

VS: $3.000 - 4.000 miljard investeringen in infrastructuur?

Ondanks de op jaarbasis ruim 11% stijging van de huizenprijzen in januari en een veel hoger dan verwachte stand van de index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen (109,7 tegenover 96,9 verwacht – de hoogste stand sinds maart 2020) sloten de belangrijkste aandelenindices op Wall Street gisteren in de min. In aanloop naar de bekendmaking van de stimuleringsplannen van de regering-Biden namen beleggers wat gas terug. President Biden zal namelijk naar verwachting vandaag zijn stimuleringsplan bekendmaken met daarin onder andere $3.000 à 4.000 miljard investeringen in infrastructuur. 

‘Plannen Biden kosten S&P 500-bedrijven gemiddeld 7% van hun winst’

Harstikke mooi natuurlijk, maar veel goed economisch nieuws zit al in de aandelenkoersen verwerkt. Daarbij komt, dat beleggers ook meer aandacht krijgen voor de aflosverplichting aangaande de oplopende overheidsschulden. Geld uitdelen is makkelijk, maar wie gaat dat betalen? Volgens analisten van Bank of America gaat de geplande belastingverhoging van de regering-Biden bedrijven uit de S&P 500 index gemiddeld zo'n 7% aan winst kosten. Daarbij worden bedrijven uit de sectoren IT, gezondheidszorg en duurzame consumentengoederen het hardste geraakt. En als de obligatierentes verder oplopen, zullen 1% hogere financieringskosten van de uitstaande bedrijfsschuld nog eens zo'n 2% van de winst kosten. Economische groei is mooi, maar niet altijd goed voor beleggers… De S&P 500-index eindigde gisteren met een verlies van 0,3%, de Nasdaq verloor 0,1% en de Dow Jones Industrial sloot 0,3% lager. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 1 basispuntje naar 1,70%. 

Amerikaanse tienjaarsrente op hoogste stand in 14 maanden

Inmiddels staat de Amerikaanse tienjaarsrente op 1,733% na eerder op de ochtend even op 1,77% te hebben gestaan, het hoogste niveau in 14 maanden. Ook de rentes in Australië en Nieuw-Zeeland stijgen nog iets verder, in reactie op sterke macro-economische cijfers uit China. De inkoopmanagersindex van de Chinese dienstensector is deze maand gestegen van 51,4 naar 56,3 punten. Veel hoger dan de verwachte 52 punten. Een stand boven de 50 punten wijst op een aantrekkende economie, dus de vaart zit er aardig in. De inkoopmanagersindex van de productiesector steeg van 50,6 naar 51,9, hoger dan de verwachte 51,2 punten. De samengestelde inkoopmanagersindex ging van 51,6 vorige maand naar 55,3 punten nu. 

Chinese beleggers beducht voor sterk aantrekkende economie

Toch staan de Chinese beurzen vanmorgen in de min. Rara hoe kan dat? Heel simpel: een sterkere economie betekent minder stimulering door regeringen en centrale banken. Een belangrijke steunpilaar onder de markten, de beschikbaarheid van kapitaal (‘liquiditeit’), wordt daarmee zwakker. Denk aan de oplopende rentes. Wie denkt dat beurzen alleen maar draaien om de economie heeft het mis. Liquiditeit, verschaft door overheden en centrale banken speelt vooral de afgelopen 12 jaar (sinds de financiële crisis van 2008/9) een veel belangrijkere rol voor de beursstemming. Zoals de beurs vorig jaar reageerde, is daar een goed voorbeeld van: hogere koersen ondanks de coronacrisis, dankzij alle steunoperaties.

Zwakkere dollar helpt AEX mogelijk aan nieuw record

De beurs van Shanghai staat op het moment van schrijven 0,6% lager, die van Shenzhen verliest 0,7%. De Hang Seng-index in Hongkong koerst 0,2% lager. De Japanse Nikkei-index is met een verlies van 0,6% gesloten. Er wordt in de financiële media naast de Japanse zakenbank Nomura ook Mitsubishi UFJ als verliezer van het Archegos-debacle genoemd. Zoals je waarschijnlijk weet, besloten de banken die het Amerikaanse family office Archegos Capital Management kredieten hadden verstrekt om te beleggen, hun geld terug te eisen. De omvangrijke gedwongen effectenverkoop (liquidatie) die volgde, kostte sommige banken miljarden dollars. De Kospi-index in Seoel is net 0,2% lager gesloten. Alleen de Australische beurs (+0,8%) eindigde hoger. Australische bedrijven profiteren vooral van een aantrekkende economische groei van China. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices staan licht lager. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting dan ook iets lager openen. Lukt het de AEX-index vandaag wel om een nieuw ‘all-time high’ neer te zetten? Dat de dollar inmiddels richting de $1,16 tegenover de euro noteert, zou moeten helpen.

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere definitieve vierdekwartaal-groeicijfers uit het Verenigd Koninkrijk en Franse en Italiaanse inflatiecijfers evenals die van de eurozone als geheel. Voor die laatste wordt 1,0% op maandbasis en 1,4% op jaarbasis verwacht. Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere de inkoopmanagersindex van de regio rond Chicago en het arbeidsmarktrapport van loonstrookjesverwerker ADP. Er wordt verwacht dat deze 550.000 nieuwe banen zal melden voor maart, veel meer dan de 117.000 van februari. We zijn benieuwd. Blijf gezond en geniet nog even van de voorlopig laatste mooie lentedag!  Groet, Simon   

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op woensdag 31 maart 2021, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon J. Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op 31 maart 2021, 8.24 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, Credit Suisse, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Refinitiv Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koers-winstverhouding, koers-boekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden.
Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien.
Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel hiervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ”Amerikaanse beleggingswetgeving”). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor “U.S. Persons” in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons.
ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.
Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd,  opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2021 ING Bank N.V., Amsterdam.