Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen AEX op recordjacht dankzij sterk eerste kwartaal

donderdag 1 april 2021

Goedemorgen. De aandelenmarkten hebben een sterk eerste kwartaal achter de rug. Alles wijst ook op een goed begin van het tweede kwartaal, mede door de aankondiging van een enorm investeringsplan van de Taiwanese chipmaker TSMC. 

Nieuw intraday-record voor AEX

Gisteren brak de AEX-index gedurende de handelsdag het intraday-record van 5 september 2000 (703,18), maar sloot aan het einde van de dag onder het slotrecord van 701,56 punten van 4 september 2000. De winst die eerder vrijwel de hele dag op het bord stond, kon in het laatste halfuur niet worden vastgehouden. De Amsterdamse beursgraadmeter eindigde zelfs onder de 700 punten met een verlies van 0,18%. Dat neemt niet weg dat met een winst van ruim 12% de AEX-index één van de best presterende Europese aandelenbeurzen is over het eerste kwartaal van 2021. 

Risicovol wint het van veilig

De MSCI All Country World-index (total return in euro's) boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een winst van 8,86%. Ook niet slecht. Obligatiebeleggers hadden het moeilijker. Volgens een bericht op de Bloomberg-nieuwsdienst hebben Amerikaanse staatsobligaties het slechtste kwartaal sinds 1980 achter de rug. Een flinke tegenstelling dus tussen de verschillende beleggingscategorieën. Risicovol wint het overduidelijk van veilig. Niet vreemd natuurlijk, nu we langzaam uit de coronacrisis kruipen. 

CPB verlaagt groeiprognose Nederland

Toch horen we hier en daar ook wel wat voorzichtige geluiden. Zo heeft het Centraal Planbureau (CPB) de groeiprognose voor Nederland voor dit jaar verlaagd van 2,8% naar 'slechts' 2,2% vanwege de aanhoudende lockdown-maatregelen. Frankrijk gaat een maand in volledige lockdown en ook Italië heeft de regels aangescherpt om verdere besmettingen te voorkomen. Berichten over recordaantallen coronadoden in Brazilië, waar weer een nieuwe variant is ontdekt, en in Hongarije geven nog maar eens aan dat het nog wel een tijdje kan duren voordat alles weer 'normaal' is. 

Inflatie eurozone iets lager dan verwacht

In afwachting van de stimuleringsplannen van president Biden waren Europese beleggers gisteren hoopvol gestemd. Toch wisten ze dat niet om te zetten in hogere koersen, zelfs niet toen bleek dat de inflatiecijfers iets lager uitkwamen dan verwacht. Op jaarbasis is de inflatie in de eurozone in maart gestegen met 1,3%, iets lager dan de 1,4% die werd verwacht. Op maandbasis was er een stijging van 0,9% (+1% verwacht). Toch verwachten we dat de inflatie in de komende maanden zal aantrekken. De reactie op het inflatiecijfer op de obligatiemarkt was dan ook gematigd. De Duitse 10-jaarsrente daalde slechts 1 basispuntje naar -0,29% en de euro werd zelfs iets sterker op 1,175 tegenover de dollar. 

Sterkere dollar gunstig voor Amerikabeleggers

De meeste Europese aandelenbeurzen eindigden op de laatste dag van het kwartaal in het rood. De Stoxx Europe 600-index eindigde met een verlies van 0,25%, maar boekte wel een rendement van 7,66% over de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is meer dan de 5,77% voor de S&P 500-index over dezelfde periode. Maar doordat de dollar bijna 4% sterker is geworden, bedraagt het rendement voor eurobeleggers ruim 10%. De Nasdaq boekte een rendement van slechts 2,78% in het eerste kwartaal, mede door een winst van 1,54% op de laatste dag. 

Nog veel onzekerheid rond stimuleringsplan VS

De stimuleringsplannen van president Biden, met een omvang van $2,25 biljoen, werden lauw onthaald op Wall Street. De plannen, die vooral de Amerikaanse infrastructuur moeten verbeteren, worden naar verwachting ook niet zonder slag of stoot door het Congres geloodst. Het is nog onzeker hoe het pakket er uiteindelijk uit zal zien. De stemming werd vooral bepaald door een veel hoger dan verwachte stijging van de inkoopmanagersindex van de regio Chicago (van 59,5 naar 66,3; 61 verwacht) en een prima arbeidsmarktrapport van loonstrookjesverwerker ADP. Die meldde 517.000 nieuwe banen in maart, minder dan de verwachte 550.000, maar het cijfer van februari werd bijgesteld van 117.000 naar 176.000. Dit wijst op een aantrekkende Amerikaanse arbeidsmarkt. Tegenvallende cijfers over de huizenverkopen konden de stemming nauwelijks drukken. 

Reflatie-trade zet naar verwachting door

De S&P 500-index ging de dag uit met een winst van 0,36%, de Nasdaq pluste 1,54% maar de Dow Jones-index verloor 0,26%. Er was even een pauze in de ‘reflatie-trade’, oftewel de vraag naar aandelen die sterk zouden kunnen profiteren van de heropening van de economie. Economisch gevoelige, ‘cyclische’ aandelensectoren zoals energie (-0,9%) en banken (-0,9%) stonden wat onder druk. De Amerikaanse 10-jaarsrente stoomde wel verder op en sloot 4 basispunten hoger op 1,74%. We verwachten dat zowel de rente als de koersen van cyclische aandelensectoren de weg omhoog de komende maanden verder vervolgen.

TSMC investeert komende drie jaar $100 miljard

Een beter dan verwacht Japans Tankan-rapport (inkoopmanagersindex) van het eerste kwartaal en een investeringsplan van $100 miljard(!) voor de komende drie jaar van chipfabrikant TSMC bepalen de stemming vanmorgen op de Aziatische beurzen. Bij het plan van TSMC verbleekt het vorige week aangekondigde investeringsplan van $20 miljard van Intel. Voor toeleveranciers als ASML zal het feest zijn. TSMC noteert 2,6% hoger in Taiwan. De chipindustrie krijgt vandaag nog meer aandacht door de overnameplannen van het Amerikaanse Western Digital en Micron voor een chiponderdeel van Toshiba. Het aandeel Toshiba noteert 4,7% hoger in Tokio. De Nikkei-index sloot mede hierdoor met een winst van 0,7%. Micron maakte gisteren nabeurs positieve verwachtingen bekend. 

Optimistische stemming in Azië

Op mijn scherm zie ik vooral veel groen gekleurde koersen in Azië. De Kospi-index is 0,85% hoger gesloten in Seoel en in Hongkong wint de Hang Seng-index 1,5%. De beurs van Shanghai plust 0,8%, ondanks een tegenvallende inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin. De index van de Chinese productiesector is in maart onverwacht gedaald van 50,9 naar 50,6 punten, waar gerekend was op een stijging naar 51,4 punten. De beurs van Australië is 0,56% hoger gesloten. In reactie op de positieve berichten in de chipsector wijst de future (termijncontract) op een 0,4% hogere opening van de Nasdaq vanmiddag. De S&P 500-future noteert vrijwel onveranderd. De Europese beurzen zijn hoger geopend. En met een verwachte stijging van zwaargewicht ASML zal het vandaag toch wel lukken om het record van september 2000 uit de boeken te krijgen?

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere Duitse winkelverkoopcijfers en een reeks definitieve inkoopmanagersindices van eurolanden en de eurozone. Uit de VS krijgen we vanmiddag ook inkoopmanagersindices en cijfers over de wekelijkse uitkeringsaanvragen (675.000 verwacht). Vooralsnog zit de stemming er op de beurzen goed in en lijkt weinig dit te kunnen veranderen. Fijne dag en blijf gezond! Groet, Simon 

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op donderdag 1 april 2021, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon J. Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op 1 april 2021, 8.23 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, Credit Suisse, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Refinitiv Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koers-winstverhouding, koers-boekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden.
Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien.
Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel hiervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ”Amerikaanse beleggingswetgeving”). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor “U.S. Persons” in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons.
ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.
Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd,  opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2021 ING Bank N.V., Amsterdam.