Dagbericht beleggen Signalen van toenemende speculatie op beurzen
dinsdag 6 april 2021
Goedemorgen. Voor morgen staat de halfjaarlijkse bandenwissel voor de auto gepland. Maar als ik zo naar buiten kijk, waar alles wit is, vraag ik me af of dat wel zo'n goed idee is. Hopelijk wordt het snel beter.
Ondertussen valt er voor beleggers weinig te klagen. Links en rechts verschijnen nieuwe recordstanden op de koersenborden. Sterke macro-economische cijfers en (hoop op) snelle vaccinatiecampagnes geven beleggers vertrouwen. Wel zijn de verschillen per regio erg groot. In de VS en China gaat het veel beter dan in Europa. Tegelijkertijd zijn er tekens dat er steeds meer speculatie op de beurzen plaatsvindt. Van de zwager die in cryptomunten een nieuwe hobby heeft gevonden, tot het debacle met het ‘family office’ Archegos Capital Management (dat veel weg had van een hedgefonds).
Hoeveel slachtoffers heeft Archegos gemaakt?
Zojuist meldt Credit Suisse dat zij een voorziening heeft moeten inboeken van $4,7 miljard en daardoor verlies boekt in het eerste kwartaal. Met dank aan een falend risicomanagement, dat niet tijdig de leenfaciliteit van Archegos voor risicovolle beleggingen beëindigde. Het kost een aantal topmensen van het bedrijf hun baan. Goedkoop geld drijft sommige mensen en bedrijven tot het nemen van steeds meer risico's – met alle gevolgen van dien. We verwachten dan ook dat er nog wel meer slachtoffers van het Archegos-debacle boven zullen komen drijven.
Economie VS: arbeidsmarkt trekt aan…
Tegelijkertijd neigt de stemming onder Amerikaanse beleggers naar 'euforie' (overdreven optimisme), vaak een goede contra-indicator: teken dat de beursstemming makkelijk kan omslaan. Dan het goede nieuws: de Amerikaanse economie geeft steeds meer signalen van kracht. Vrijdag werd het officiële Amerikaanse arbeidsmarktrapport van maart gepubliceerd. Er blijken vorige maand 916.000 nieuwe banen bijgekomen in de VS. Dat is veel meer dan de verwachte 660.000 en het hoogste aantal in zeven maanden. Het werkloosheidspercentage daalde van 6,2% naar 6%, precies als de verwachting van analisten.
… en inkoopmanagersindex dienstensector op record
Daar bovenop komt de gisteren gemelde stijging van de inkoopmanagersindex van de dienstensector. Die is vorige maand in de VS gestegen van 55,3 naar 63,7 punten. De hoogste stand ooit en hoger dan de verwachte 59 punten. Deze index wordt bijgehouden sinds 1997. Ook het einde van het winterweer en de geleidelijke heropening van de Amerikaanse diensteneconomie draagt bij aan het positieve momentum. Op basis van de meest recente macrocijfers verwachten analisten van nieuwsdienst Bloomberg voor het tweede en derde kwartaal een groei van 11% respectievelijk 10% (kwartaal op kwartaal, omgerekend naar jaarbasis). Voor het vierde kwartaal wordt voor de VS een economische groei van tegen de 8% verwacht (jaar op jaar). Dat zou de sterkste groei zijn sinds het herstel na de recessie van 1981-‘82. Geen wonder dat er gisteren op Wall Street een klein feestje werd gevierd.
‘All-time highs’ op Wall Street
Terwijl de Europese beurzen waren gesloten vanwege tweede paasdag, schoot de S&P 500-index met een winst van 1,4% omhoog naar een nieuwe recordstand. De Nasdaq boekte een winst van 1,7%, mede dankzij records voor Facebook (+3,4%), Microsoft (+2,8%) en Alphabet (moederbedrijf van Google, +4,1%). De twee laatstgenoemde aandelen zitten trouwens ook in sommige van onze beleggingsstrategieën. De Dow Jones Industrial Average eindigde 1,1% hoger. Ondanks de sterke cijfers van de dienstensector in de VS daalde de Amerikaanse tienjaarsrente met 2 basispunten naar 1,70%. Vrijdag was deze nog iets gestegen, na het meevallende banenrapport.
Chinese centrale bank roept op tot matiging kredietverschaffing
Ondanks de recordstand voor de S&P 500-index en een stijging van de Chinese inkoopmanagersindex van de dienstensector volgens nieuwsdienst Caixin (van 51,5 naar 54,3 punten, 52,1 verwacht), is de stemming op de Aziatische beurzen vanmorgen niet overal positief. De oproep van de Chinese centrale bank aan grote kredietverstrekkers om minder geld uit te lenen, drukt de stemming op de beurzen op het vasteland van China. De beurs van Shanghai staat op het moment van schrijven 0,2% lager, die van Shenzhen kruipt nu naar een minimaal plusje. De beurs van Hongkong is vandaag nog gesloten. De Nikkei-index in Tokio staat vlak voor sluitingstijd op een verlies van 1,2% en de Kospi-index in Zuid-Korea noteert 0,2% hoger. De beurs van Australië is 1% hoger gesloten dan vrijdag. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices staan licht lager. Toch verwachten we dat de Europese aandelenbeurzen hoger aan deze korte beursweek zullen beginnen.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere de nieuwe stand van de beleggersbarometer van de eurozone en werkloosheidcijfers uit deze regio. Voor die werkloosheid wordt voor februari een ongewijzigd niveau van 8,1% verwacht. Fijne week en blijf gezond! Groet, Simon