Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Henkel Henkel - Beter dan verwachte resultaten dankzij kleefstoffen- en wasmiddelendivisie

dinsdag 13 april 2021

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
DE0006048432 EUR 19.5 2 Ja Dagelijkse consumentengoederen

Beter dan verwachte resultaten dankzij kleefstoffen- en wasmiddelendivisie

Verrassend, anders kan je het niet zeggen. Natuurlijk waren de voorraden van de automobielsector te laag geworden door de coronabeperkingen afgelopen jaar. Ook zijn er meer elektrische auto’s gemaakt, waar meer van de producten van Henkel in worden gebruikt. Maar een maand voor tijd met zulke sterke verwachtingen komen, getuigt van vertrouwen. Helaas nog geen verwachtingen voor heel 2021, daarover spreekt Henkel zich pas uit bij de presentatie van de definitieve kwartaalcijfers op 6 mei. Maar die zullen een gemakkelijke vergelijkingsbasis hebben ten opzichte van een jaar geleden, zeker nu het vaccinatieprogramma op stoom komt.

Leidende marktposities in zowel de consumenten- en industriele markten

Henkel AG & Co KGaA (Henkel), de Duitse innovatieve fabrikant van lijm, wasmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen, is wereldwijd actief met toonaangevende merken en technologieën. Het concern werkt in drie domeinen: was -en reinigingsproducten, schoonheidsproducten en kleeftechnologieën. Henkel werd opgericht in 1876 en is wereldwijd markleider in zowel consumenten- als industriële (deel)markten met bekende merken zoals Persil, Schwarzkopf en Loctite. Het draaide in 2020 bijna €19,3 mld omzet.

Beter dan verwachte resultaten dankzij kleefstoffen- en wasmiddelendivisie

De omzet van Henkel groeide in het eerste kwartaal tweemaal zo snel als de markt had verwacht, zo bleek 31 maart. Op basis van voorlopige cijfers verwacht Henkel een organische groei van de omzet over het eerste kwartaal van ongeveer 7%. Dat is ruim tweemaal de huidige consensusverwachting van 3,4%. De omzet van de divisie Adhesive Technologies, kleefstoffen, groeide in het eerste kwartaal organisch met ongeveer 12,5% bij een consensusverwachting van 4,8%. Vooral vanuit de autosector was er veel vraag naar de kleefstoffen. De divisie Beauty Care boekte een organische-omzetgroei van ongeveer 1% bij een consensus van 3,7%. De wasmiddelendivisie realiseerde een organische-omzetgroei van ongeveer 3,5%, vrijwel in lijn met de consensus. Henkel komt op 6 mei met gedetailleerdere cijfers.

Waardering

Henkel heeft een koers-winstverhouding van 21 keer de getaxeerde winst van het lopende jaar, iets lager dan dat van de concurrentie en lager dan de gemiddelde waardering van het aandeel. Daarbij presteert het aandeel de laatste tijd ook nog eens na behoren

Kansen

  • Henkel heeft sterke A-merken als Witte Reus, Pritt, Persil, Dixan, Schwarzkopf en Fa. Daarnaast bezit het een sterk groeiend marktaandeel in de productie van huismerken.
  • De lijm- en kleefstoffendivisie is een van de grootste van de sector aan het worden. Henkel heeft inmiddels een wereldwijd marktaandeel van 15%. Daardoor verbetert de prijszettingkracht van Henkel sterk en is het concern een van de weinige concerns die de gestegen grondstoffenprijzen door kunnen berekenen aan winkeliers en consumenten.

Risico's

  • De marges zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor schommelingen in de olieprijs en doordat 60% van de omzet buiten West-Europa gemaakt wordt is ook de omruilverhouding van de verschillende valuta’s naar de euro een bedrijfsrisico.
  • De concurrentiestrijd tussen de verschillende aanbieders van wasmiddelen verhevigt nog steeds.

Duurzame Analyse

#N/A

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 67,7 op Henkel 3,4 26,71 26,72 -15,61 % Koop Sprinter
Sprinter Long 67,7 op Henkel 3,4 26,71 26,72 -15,61 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen