Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Fed waarschuwt voor risico’s, Dow Jones naar nieuw record

vrijdag 7 mei 2021

Goedemorgen. Ondanks dat de Fed waarschuwde voor kwetsbaarheden in het financiële systeem, sloot de Dow Jones-index gisteren op een nieuwe recordstand.

Fed waarschuwt voor risico van correctie…

Op de dag dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de ‘Fed’, in haar halfjaarlijks financieel stabiliteitsrapport waarschuwt voor kwetsbaarheden in het Amerikaanse financiële systeem vanwege de toegenomen risicobereidheid in verschillende markten en hoge waarderingen, sluit de Dow Jones Industrial-index op de hoogste stand ooit. Verder staat de koperprijs vanmorgen op recordhoogte en zijn ook andere grondstoffen niet aan te slepen. In het rapport zegt de Fed dat de combinatie van hoge bedrijfsschulden en hoge waarderingen noopt tot scherp opletten omdat het kan leiden tot “re-pricing”. Het gaat nog niet zover als de 'irrational exuberance'-speech van voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan in 1996, wat een dure dag was voor veel beleggers (ook voor mij), maar het komt toch aardig in de buurt. 

… maar houdt geldkraan vol open

Wat natuurlijk het meest opvalt, is de contradictie. Enerzijds de waarschuwingen in het rapport, anderzijds het aanhoudend ruime beleid van de Fed. Waarschuwen voor hoge waarderingen en risico's, terwijl ze de geldkraan maximaal openhouden met bijna gratis geld. Alsof een dealer op een festival waarschuwt voor het nemen van een pilletje. Nu weten we in ieder geval waar de opmerking van Fed-voorzitter Powell vorige week, toen hij het had over ‘schuimvorming’ op delen van de markt, vandaan komt. Niet verwonderlijk dat een aantal leden van de Fed dan ook denkt aan 'tapering', oftewel het afbouwen van het obligatie-opkoopprogramma. Maar de aandacht van de Fed is vooralsnog vooral gericht op het steunen van het herstel van de Amerikaanse economie en de arbeidsmarkt in het bijzonder. Wat dat betreft, zijn de ontwikkelingen positief.

Kans op ‘tapering’ neemt wel toe

Gisteren werd bekend dat het aantal uitkeringsaanvragen in de VS in de afgelopen week is gedaald naar 498.000, lager dan de verwachte 538.000 en het laagste aantal sinds het begin van de pandemie. Vandaag volgt het officiële banenrapport van april. Er worden 1 miljoen nieuwe banen verwacht, waarmee het aantal verdwenen banen sinds vorig jaar zou zijn afgenomen naar 7 miljoen. Als er steeds meer banen worden gecreëerd, oftewel als de Amerikaanse economie sterk blijft herstellen, neemt de kans toe dat de Fed inderdaad gaat ‘taperen’. En dan wordt het beursgezegde: “Bull markets don't die of old age but are rather killed by the Fed” er één om in de gaten te houden. De eerste hints op een minder ruim beleid zijn gegeven, maar vooralsnog durft de Fed het niet aan. Kwestie van tijd. Tot die tijd kan het feest op de beurzen nog wel even doorgaan, maar de spanning richting het einde zal wel toenemen.

Nieuw record voor Dow Jones

Amerikaanse beleggers maakten zich gisteren weinig zorgen over een veranderend beleid van de Fed, terwijl dat twee dagen eerder nog leidde tot een flinke schrikreactie. De Dow Jones-index boekte na een winst van 0,93% een nieuw record en na een eindsprint in het laatste uur van de handel wisten ook de S&P 500-index (+0,82%) en de Nasdaq (0,37%) hoger te sluiten. Vooral aandelen uit economisch relatief gevoelige (‘cyclische’) sectoren, waaronder bankaandelen (+1,44%), waren gevraagd. Best bijzonder, want op de obligatiemarkt was er nauwelijks beweging. De Amerikaanse 10-jaarsrente sloot onveranderd op 1,57%. Beurslievelingen van vorig jaar, zoals de ARK Innovation ETF en het aandeel Tesla, lagen wel weel onder druk, wat aangeeft dat er onderliggend wel behoorlijke verschuivingen plaatsvinden. 

Veel beweging op Europese beurzen

Na een volatiele handelsdag sloten de meeste Europese aandelenbeurzen, na een groot deel van de dag in de min te hebben gestaan, na een eindsprint toch nog met een kleine winst. Dat was echter niet genoeg om de Stoxx Europe 600-index (-0,12%) in de plus te laten eindigen. Er was wat verwarring over het rentebesluit van de Bank of England. Die liet het beleid zoals verwacht onveranderd, maar verlaagt het tempo waarmee het obligaties opkoopt. Dit omdat ze het einddoel van dit jaar anders al voortijds zou hebben bereikt. (Nog) geen 'tapering' dus. Goede kwartaalcijfers van onder andere bierbrouwer AB InBev (+5,2%) trokken aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen (+0,94%) omhoog. IT-aandelen (-1,3%) lagen daarentegen onder druk. De Duitse 10-jaarsrente sloot onveranderd op -0,23%.

Veel vraag naar Chinese spullen

De Chinese export is in april met 32,3% gestegen in vergelijking met vorig jaar. De import trok met 43,1% aan. Vooral de export was duidelijk sterker dan verwacht (+24,1%), de import was redelijk in lijn met de verwachting van analisten (+44%). Hierdoor is het handelsoverschot opgelopen tot $42,85 miljard, ruim hoger dan de verwachte $27,7 miljard. Het geeft aan dat de vraag naar Chinese spullen in de afgelopen maand flink is toegenomen, vooral uit de VS. Niet vreemd, als je van de overheid een cheque krijgt van $1400 om vrij te besteden. De Chinese barbecues en tuinsets zijn niet aan te slepen. Maar ook de Chinese dienstensector draait nog steeds prima. De inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin is in april gestegen 54,3 naar 56,3 punten, ruim boven de verwachte 54,2 punten. Hierdoor is de samengestelde index gestegen van 53,1 naar 54,7 punten.

Steun van lage rente en goedkoop geld neemt af

Ondanks de goede cijfers, is de reactie op de Chinese beurzen teleurstellend. De beurzen van Shanghai (-0,6%) en Shenzhen (-0,85%) staan in de min. Vreemd, zul je denken? Niet als je het eerste stuk van dit Dagbericht goed hebt begrepen. Een beter draaiende economie zal immers leiden tot minder stimulering door de overheid en centrale banken. Kortom, de kans neemt toe dat de geldkraan in China steeds verder dichtgaat. We zien dit al aan de cijfers over de groei van de kredietverlening: die neemt af. En minder goedkoop geld betekent lagere waarderingen. Koersen van veel bedrijven zijn, zeker in het afgelopen jaar, niet altijd gesteund door hogere winsten, maar vooral door de lage rente en een berg aan spaargeld (en goedkoop geleend geld). Aandelenkoersen van bedrijven met de zwakste balansen zijn daardoor sinds het begin van de pandemie het sterkst gestegen. Hoor ik je nu speculeren zeggen? Sinds februari zien we hierin een kentering en we verwachten dat dit zal doorzetten. Veelbelovende groeiaandelen (en ‘SPACs’ en crypto's) zullen het bij een iets hogere rente erg lastig krijgen. Vandaar dat we een voorkeur hebben voor  waardeaandelen. We nemen de waarschuwing van de Fed dan ook ter harte.

Nikkei sluit nipt hoger

Op de andere Aziatische beurzen zien we wel plussen, naar aanleiding van de hogere slotstanden op Wall Street. De Nikkei-index is 0,1% hoger gesloten en de Hang Seng-index noteert onveranderd. De Koreaanse Kospi-index is 0,6% hoger gesloten. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices staan op het moment van schrijven licht hoger. De Europese beurzen zullen naar verwachting dan ook hoger van start gaan op alweer de laatste handelsdag van de week.

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere industriële-productiecijfers uit Frankrijk, Spanje en Duitsland. Maar de meeste aandacht van beleggers zal uitgaan naar het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van april. Als er meer dan 1 miljoen banen zijn bijgekomen, neemt de kans toe dat de Fed eerder gaat denken aan taperen. Zijn het veel minder banen, dan kunnen beleggers rustig ademhalen want dat blijft de steun van de Fed nog wel even. Het kwartaalcijferseizoen wordt vervolgd met cijfers van onder andere Crédit Agricole, BMW, Siemens, Adidas en Klépierre. Alvast een heel mooi weekend en tot maandag! Groet, Simon

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 7 mei 2021, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investment manager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op 7 mei 2021, 8.27 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, Credit Suisse, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Refinitiv Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koers-winstverhouding, koers-boekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden.
Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien.
Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel hiervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ”Amerikaanse beleggingswetgeving”). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor “U.S. Persons” in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons.
ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.
Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd,  opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2021 ING Bank N.V., Amsterdam.