Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Alibaba Group Holding Alibaba Group Holding - Enorme omzetgroei, maar ook diverse tegenvallers

donderdag 20 mei 2021

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
US01609W1027 USD 22 0 Ja Duurzame consumentengoederen

Enorme omzetgroei, maar ook diverse tegenvallers

Een nettoverlies: dat is even wennen voor het concern; het was al weer een tijdje geleden. De hoofdoorzaak is natuurlijk de grote boete van de toezichthouder, maar ook de groei van de cloudinkomsten vielen tegen, ook al was dit voor een groot deel door tegenvallers bij een grote klant. Toch is de groei van de omzet met 64% erg sterk. Maar beleggers zijn het afgelopen jaar geschrokken van het optreden van de Chinese autoriteiten, vooral over de snelheid van afhandeling van het onderzoek en de betaling van de boete. Want de antitrustzaak was niet het enige waar men iets op aan te merken had. De Chinese regering heeft ook aangedrongen op meer controle op de onschatbare grote hoeveelheid onlinegegevens, die de internetgiganten hebben verzameld en die hun razendsnelle expansie in het voorbije decennium mogelijk hebben gemaakt. Antitrustwaakhonden onderzoeken eerdere investeringen en kunnen een desinvestering afdwingen als zij van mening zijn dat de regels zijn overtreden.

Grote speler in Chinese e-commerce en internetdienstverlening

Hoewel een groot deel van de omzet in China wordt gerealiseerd, is Alibaba ook buiten China bekend. Veruit het grootste deel van de omzet (ruim 85%) komt uit het platform voor e-commerce. Een kleine 8% van de omzet komt uit content en digitale media, en de resterende 7% uit cloud-hosting en internetinfrastructuur. Ongeveer 80% van de transacties (in waarde) vindt plaats met een mobiele telefoon. Ruim 75% van de omzet wordt in China gerealiseerd. De totale omzet in boekjaar 2020/21 was CNY 717 mld.

Heel veel verschillende verschijningsvormen

Alibaba biedt handelsplatformen via verscheidene bedrijven, met namen als Taobao Marketplace, Tmall, 1688.com, Lazada en AliExpress. Betalingen lopen via het gelieerde bedrijf Alipay , en de verzendingen via logistiek partner (47% belang) Cainiao Network. Ondersteuning met winkelen gaat via AliMe, een slimme chatbot. Daarnaast zijn er nog vele verwante diensten en bedrijven zoals Ele.Me food delivery, Alibaba Pictures (films en tickets), YunOS operating systems, AutoNavi (digitale kaarten, marktleider in China), Alimama (technologieplatform), UCWeb (browser, zoekmachine, news feed) en Alibaba Cloud (grootste public cloud in China). Uit de voorgaande (niet-uitputtende) lijst van bedrijven is wel duidelijk hoe diep verweven Alibaba is met de Chinese economie.

Enorme omzetgroei, maar ook diverse tegenvallers

Alibaba heeft in het laatste kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet hard zien stijgen, maar boekte onder de streep toch verlies, bleek 13 mei uit de cijfers van de Chinese internetgigant. De concernleiding van Alibaba merkte op dat het voor het eerst de ‘historische mijlpaal van een miljard actieve gebruikers wereldwijd’ doorbrak. In China ging het afgelopen jaar om 811 miljoen gebruikers, 32 mln meer dan een jaar eerder. De omzet kwam 64% hoger uit op CNY 187 mld (omgerekend $28,6 mld) bij een analistenverwachting van CNY 180 mld. De omzet steeg 64% op jaarbasis en kwam voor CNY 16,76 mld uit de belangrijke clouddivisie. Hier lag de analistenconsensus op iets meer dan CNY 18 mld. De aangepaste EBITDA steeg met 18% naar net geen CNY 30 mld, bij een analistenconsensus van CNY 35,9 mld. maar onder de streep restte een nettoverlies van CNY 5,5 mld. Een jaar eerder verdiende Alibaba net iets de CNY 3,2 mld. Alibaba moest afgelopen kwartaal een boete van CNY 18,2 mld betalen, omdat het de Chinese mededingingsregels had overtreden. In het volledige afgelopen boekjaar steeg de omzet met 41% naar CNY 717 mld. Exclusief de overname van Sun Art stegen de verkopen met 32%. Alibaba voorspelde dat de inkomsten in het lopende boekjaar, dat eindigt in maart 2022, met minstens 30% zullen stijgen tot meer dan CNY 930 mld. Daarmee zou het de CNY 923,5 mld overtreffen, die analisten gemiddeld verwachten.

Waardering fors, verwachte groei ook

De beurswaarde van het bedrijf is na een zeer zwakke performance fors onder druk gekomen. De waardering van ruim 19x de verwachte winst over het lopende boekjaar 2022 is lager dan gemiddeld, maar het vergrootglas van de toezichthouder en de Chinese regering op meerdere activiteiten zorgt voor een flinke discount van het bedrijf ten opzichte van westerse concurrenten.

Kansen

  • Sterke positie in het snelgroeiende segment van mobiel internet, met de nadruk op handelsplatformen, maar ook steeds meer op content en aanpalende activiteiten.
  • Duidelijke en goed onderbouwde groeiplannen gebaseerd op een gedegen kennis van de wereldwijde klantenbasis van ruim 600 miljoen gebruikers. De toenemende welvaart en particuliere consumptie in China moeten daarbij niet onderschat worden.
  • Voldoende middelen om mee te doen in nieuwe groeisegmenten zoals auto- en fietsdeelplatformen. De grip op het internetleven in China kan daarmee nog groter worden.

Risico's

  • De hoge beurswaardering is (uiteraard) mede gebaseerd op een hoge omzet- en winstgroei. Bij tegenvallers heeft dit dus een dubbel (waardering en winst) negatief effect op de koers.
  • Nieuwe anti trustregels in China.
  • Discussies over fraude, patentschendingen, namaak of onvoldoende belastingafdracht van producten die zijn gekocht via Alibaba, kunnen op enig moment tot boetes of andere problemen leiden.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een middenmoter (NFI =) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten Duurzaam beleggen bij het ING Investment Office, en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 197,6 op Alibaba 5,7 3,13 0,00 +3,30 % Koop Sprinter
Sprinter Long 184,7 op Alibaba 4,4 4,08 0,00 +2,51 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen