Dagbericht beleggen Hoge verwachtingen bieden weinig ruimte voor tegenvallers
vrijdag 16 juli 2021
Nederland kleurt rood op de coronakaart, Limburg staat blank, natuurgeweld heeft in de landen om ons heen veel slachtoffers gemaakt en Peter R. de Vries is niet meer. Het was gisteren een dag met veel emoties waarbij, bij mezelf, boosheid en ongeloof overheerste maar ook de vraag hoe het zover heeft kunnen komen. Bevredigende antwoorden zullen waarschijnlijk uitblijven. Gelukkig schijnt de zon vanmorgen en belooft het een mooi weekend te worden. Toch nog wat lichtpuntjes na een ellendige week. Voor de Limburgers gaat het nog best spannend worden om de voeten droog te houden. Heel veel sterkte.
Negatieve stemming in Europa
Het zal niet met bovengenoemde zaken te maken hebben gehad, maar ook op de Europese beurzen overheerste gisteren een negatieve stemming. Er waren weinig richtinggevende macro-economische cijfers, maar wel een winstwaarschuwing van windmolenbouwer Siemens Gamesa (-14,4%) en slecht ontvangen kwartaalcijfers en vooruitzichten van Just Eat Takeaway (-9%). Zorgen over de gevolgen van nieuwe beperkende maatregelen vanwege het weer oplaaiende coronavirus en hoge inflatiecijfers maken beleggers wat voorzichtiger na de rally in de eerste helft van het jaar.
Winstverwachtingen zijn torenhoog
Winstnemingen drukten de Stoxx Europe 600-index gisteren 1% omlaag. Alleen aandelen uit de sector basismaterialen (+0,04%) wisten gemiddeld iets hoger te sluiten. Onderaan vonden we olie-gerelateerde aandelen (-1,94%) die last hadden van de lagere olieprijs. Met torenhoge winstgroeiverwachtingen voor Europese bedrijven (analisten verwachten een gemiddelde winstgroei van ruim 100% in het tweede kwartaal) valt het niet mee om ze te overtreffen. Daarbij speelt ook de verwachting mee dat de economische groei de piek dit kwartaal zal bereiken en centrale banken eerder minder, dan meer zullen gaan stimuleren. Bij de huidige hoge aandelenwaarderingen is er geen ruimte voor tegenvallers. Ook Europese IT-bedrijven (-1,3%) stonden onder druk ondanks de lagere rente. De Duitse 10-jaarsrente daalde 2 basispunten naar -0,33%.
Economische cijfers VS gemengd
Het aantal uitkeringsaanvragen in de VS is vorige week gedaald tot 360.000. Dat is minder dan de 386.000 van de week ervoor, maar meer dan de 350.000 die werden verwacht. Het goede nieuws is dat het aantal doorlopende aanvragen is gedaald van bijna 3,4 miljoen naar iets meer dan 3,2 miljoen. Dat was dan weer minder dan de verwachte 3,3 miljoen. De Amerikaanse arbeidsmarkt herstelt dus wel, maar niet in een rechte lijn. Fed-voorzitter Jerome Powell herhaalde gisteren dan ook voor een commissie van de Senaat dat het huidige stimulerende geldbeleid nog niet snel kan worden afgebouwd. Ook herhaalde hij dat de centrale bank denkt dat de inflatie slechts tijdelijk zal zijn. Wel hebben we het vermoeden dat het begrip 'tijdelijk' iets is opgerekt. Verder bleek de inkoopmanagersindex van de regio New York onverwacht sterk te zijn gestegen (van 17,4 naar 43 punten, 18 verwacht) maar dat de Philadelphia Fed Business outlook-index veel sterker is gedaald dan verwacht. De index is deze maand gedaald van 30,7 naar 21,9 punten terwijl analisten hadden ingezet op 28 punten.
Aandelenrally verliest aan kracht
Net als op de Europese beurzen stonden ook de koersen op Wall Street onder druk. Na de maandenlange rally lijkt de kracht er een beetje uit te lopen. Ook hier geldt dat de torenhoge winstgroeiverwachtingen, die vaak ook nog eens worden overtroffen, niet voldoende zijn om de koersen een extra zet in de rug te geven. Ondanks een daling van de 10-jaarsrente met 5 basispunten naar 1,30% ging de Nasdaq-index 0,7% omlaag en verloor de SOX-index (index van halfgeleiderproducenten) 2,2%. De S&P 500-index eindigde 0,33% lager, maar de Dow Jones-index sloot 0,15% hoger. Aandelen uit defensieve sectoren, zoals nutsbedrijven (+1,2%) en dagelijkse consumentengoederen (+0,4%), waren gevraagd. Bankaandelen (+0,4%) deden het ook goed, in reactie op goed ontvangen kwartaalcijfers van onder andere US Bancorp en Morgan Stanley.
Aziatische beurzen overwegend lager
Zoals verwacht heeft de Bank of Japan haar rentebeleid ongewijzigd gelaten. Dat kon Japanse beleggers niet enthousiast krijgen, want de Nikkei-index sloot op een verlies van 1%. Andere Aziatische beurzen zoeken naar richting. De Hang Seng-index staat op het moment van schrijven op een winst van 0,4%, na eerder in de ochtend nog op verlies te hebben gestaan. De beurs van Shanghai noteert 0,5% lager en de Kospi-index is in Seoel 0,4% lager gesloten. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices schommelen rond het slot van gisteren. De Europese aandelenbeurzen zullen op de laatste handelsdag van de week naar verwachting redelijk vlak openen.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere (definitieve) inflatiecijfers van de eurozone van juni. Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere winkelverkoopcijfers van juni. Er wordt een daling van 0,3% verwacht ten opzichte van mei, toen er een afname van 1,3% werd gemeld. Verder staan de sentimentindices van de Universiteit van Michigan op het programma. Er wordt een stijging van 85,5 naar 86,5 punten verwacht voor de index van het algehele sentiment. Het kwartaalcijferseizoen wordt vandaag vervolgd met cijfers van onder andere Svenska Handelsbanken, Yara International, Charles Schwab, Atlas Copco en State Street. Alvast een heel fijn weekend en blijf gezond! Groet, Simon