Dagbericht beleggen Beleggers schrikken van strakkere regels Beijing voor beursgenoteerde Chinese bedrijven
dinsdag 27 juli 2021
Onder andere miscommunicatie en valpartijen spelen hun parten waardoor er naast 'zekere' gouden medailles is gegrepen. Daar tegenover staan weer onverwachte medailles zoals bij het zwemmen. Wel moet ik bekennen dat ik er nog geen minuut van heb gezien. Het trekt me totaal niet, om naar sporten zonder publiek te kijken, met uitzondering van de Formule-1 natuurlijk. Ik kan niet wachten tot Lewis en Max elkaar dit weekend weer treffen in Hongarije.
Duitse vertrouwensindex stelt teleur…
Op de Europese beurzen begon de week gisteren in mineur. Zorgen over de steeds strakkere greep van de Chinese overheid op beursgenoteerde (vooral tech-) bedrijven leidde 's ochtends vroeg tot flinke verliezen op de Chinese beurzen. Dat negatieve sentiment drukte ook een stempel op de Europese beurzen. De stemming werd er niet beter op toen tegenvallende Duitse macro-economische cijfers bekend werden. De Ifo-index, de index van het Duitse ondernemersvertrouwen, is deze maand onverwacht gedaald van 101,7 punten naar 100,8 punten, waar gerekend werd op een stijging naar 102,5 punten. De deelindex van de vooruitzichten daalde van 103,7 naar 101,2 punten. Hier rekenden analisten op een veel lichtere daling: naar 103,6 punten.
… maar Europese aandelenkoersen beperken verliezen
Verder kwam de koers van onder ander Philips (-4,2%) onder druk na tegenvallende kwartaalcijfers en verloor Prosus, dat een groot belang heeft in het Chinese Tencent, bijna 9% vanwege de koersdalingen van Chinese tech-bedrijven. Gaandeweg wisten de meeste Europese beurzen de verliezen te beperken. Een aantal ervan sloot bij lage omzetten zelfs nog in de plus. De Stoxx Europe 600 index verloor slechts 0,1%, na eerder op de dag nog 0,6% in het rood te hebben gestaan.
Cyclische aandelen gevraagd, euro iets sterker
Opvallend was dat aandelen uit cyclische (dus economisch gevoeliger) sectoren zoals energie (+2,6%), financiële waarden (+0,9%) en basismaterialen (+0,7%) weer gevraagd waren. De zorgen over het oplaaien van het virus lijken weer even naar de achtergrond geschoven. De koersen van aandelen uit defensieve (dus economische minder gevoelige) sectoren zoals gezondheidszorg (-1,6%, mede door de daling van Philips) en dagelijkse consumentengoederen (-0,9%) deden het minder dan gemiddeld. Op de obligatiemarkt sloot de Duitse tienjaarsrente onveranderd op -0,42%. De euro werd tegenover de dollar iets sterker op $1,181.
Nieuwe records aandelenindices Wall Street…
Op Wall Street hielden beleggers op de eerste dag van de nieuwe week hun kruit droog. Zij waren vooral in afwachting van het rentebesluit van de Fed van morgen. We verwachten geen wijziging van de beleidsrente maar mogelijk wel een hint op 'tapering': het geleidelijk terugschroeven van de stimulering. Tegenvallende cijfers over de verkopen van nieuwe woningen (-6,6% tegenover +3,5% verwacht) en een lager dan verwachte Dallas Fed Manufacturing-index (27,3 tegenover 31,6 punten verwacht) maakte weinig indruk op de beurzen in New York. De S&P 500-index boekte onder aanvoering van oliegerelateerde aandelen (+2,5%) een nieuw record met een winst van 0,2%. Nabeurs steeg het aandeel Tesla met ruim 3% na beter dan verwachte kwartaalcijfers.
… bij lage omzetten
Ook de Nasdaq en de Dow Jones Industrial Average vestigden (voor de tweede opeenvolgende dag) nieuwe ‘all-time highs’. Deze week komen in totaal 165 bedrijven uit de S&P 500-index met kwartaalcijfers. Net als op de Europese beurzen lagen de opzetten op Wall Street gisteren zo'n 20% onder het gemiddelde van de afgelopen dertig dagen. Zoals gezegd, zijn beleggers vooral in afwachting van de beleidsverklaring van de Amerikaanse centrale bank en de (stortvloed van) kwartaalcijfers. Ook op de obligatiemarkt was weinig beweging in afwachting van de Fed. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 1 basispuntje naar 1,29%.
Daling aandelenkoersen in Hongkong gaat verder…
Aan de koersval van Chinese tech-bedrijven is vanmorgen nog geen eind gekomen. De Hongkongse Hang Seng-index staat op het moment van schrijven 2,4% lager. Beleggers vrezen nog meer bemoeienis van de Chinese overheid bij beursgenoteerde bedrijven nadat gisteren bekend werd dat de Chinese bijlesbedrijven, die middelbare scholieren klaarstomen voor de toelatingsexamens van de Chinese universiteiten, geen winst meer mogen maken. Ook de grote internet- en technologiebedrijven worden verder beperkt in hun doen en laten. De Hang Seng China Enterprise-index verliest (met de grootste ‘mainland China’-aandelen met notering in Hongkong) zelfs 3,5%. Gigant Tencent verliest nog eens 7,5% na het verlies van 7,7% gisteren. Dat belooft ook vandaag niet veel goeds voor de koers van Prosus in Amsterdam.
… wat ook op andere beurzen te merken zal zijn
Ook Alibaba (-5,7%) daalt verder, na de 6,4% koersverlies van gisteren. De beurzen op het vasteland van China staan rond de 0,6% in de min en houden de schade dus relatief beperkt. De Japanse beurs doet het beter. De Nikkei-index staat 0,4% hoger en de Topix-index koerst 0,6% in de plus. De Zuid-Koreaanse Kospi-index plust 0,3% in Seoel en de Australische beurs wint 0,5%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices koersen ondanks de fraaie cijfers van Tesla licht lager. We verwachten dat de Europese aandelenbeurzen ook iets lager van start zullen gaan.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere cijfers over de orders voor duurzame goederen in de VS. Voor juni wordt een stijging van 2,1% verwacht ten opzichte van mei. Verder krijgen we Amerikaanse huizenprijscijfers, de vertrouwensindices van researchinstituut The Conference Board en de Richmond Fed Manufacturing-index. Het kwartaalcijferseizoen gaat vandaag verder met cijfers van onder andere Logitech, Nestlé, Reckitt Benckiser, UPS, 3M, Ecolab, GE, Waste Management, KPN, Endesa, BE Semiconductor, Randstad, ASMI, Kering en als klap op de vuurpijl Visa, Alphabet, Apple, AMD en Microsoft. Dat wordt een drukke dag voor onze analisten. Fijne dag en tot morgen! Groet, Simon.