Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Wat kan de koersen nog verder omhoog krijgen?

woensdag 28 juli 2021

Door Simon Wiersma, investmentmanager (28 juli 2021, 9.02 uur) - Goedemorgen. Hoppa, eindelijk grote successen op de Olympische Spelen voor Team NL.

Goud bij het roeien en goud en zilver bij het wielrennen voor de dames. Komt het dan toch nog allemaal goed? Het zou zomaar kunnen, het blijf tenslotte sport waar alles kan gebeuren. En terwijl in Nederland de regen met bakken naar beneden komt, worden ook op de Aziatische beurzen schuilplaatsen opgezocht. De schrik door het afkalven van de machtspositie van grote Chinese tech-bedrijven zit er goed in. Sommige Chinese aandelen zijn in een paar dagen tientallen procenten omlaag gestuiterd. De strengere regels voor grote Chinese beursbedrijven hebben ook gevolgen voor de beurzen buiten China. 

MSCI Asia Pacific-index op laagste niveau 2021

De Hang Seng-index begon vanmorgen met een kleine plus maar staat inmiddels alweer op een verlies van 0,3%. Dit jaar staat deze hoofdindex van de beurs van Hongkong al ruim 8% onder water. Een groot contrast met de recordstanden in Europa en de VS. De beurs van Shanghai verliest vandaag nog eens 0,6% en de beurs van Shenzhen staat bijna 1% lager. De MSCI Asia Pacific-index staat op het laagste niveau sinds december. 

Chinees toezicht strenger

Het zijn niet alleen de grote Chinese tech-aandelen zoals Tencent en Alibaba die onder druk liggen door de vrees voor grotere overheidsbemoeienis, ook het grootste Chinese vastgoedbedrijf Evergrande ligt zwaar onder druk, in dit geval vanwege financiële problemen. Tot voor kort greep de Chinese overheid in als zij vond dat de koersen op de beurzen te hard onderuit gingen. Ze was dan bevreesd dat het anders de gewone Chinezen te hard in de portemonnee zou raken. Dat is nu niet aan de orde, eerder het tegenovergestelde. De Chinese overheid lijkt onder president Xi Jinping een scherpere koers te varen. 

Recordaantal nieuwe besmettingen Tokio

In vervolg op het lagere slot op Wall Street gisteravond en gemengd ontvangen kwartaalcijfers van Apple (-2,0% nabeurs), Microsoft (+0,2% nabeurs) en Alphabet (+3,2% nabeurs), staan ook de Aziatische beurzen buiten China vanmorgen onder druk. Een recordaantal nieuwe besmetting in Tokio draagt ook niet echt bij aan de stemming op de Japanse beurzen. Feest is er vanmorgen alleen in het Holland House. De Nikkei-index koerst 1,6% lager en de breder samengestelde Topix-index verliest 1,2%. De Kospi-index in Seoel staat op het moment van schrijven 0,4% lager. Ook de beurs van Australië verliest: -0,8%. 

Lagere start Europese beurzen verwacht...

De CSI 300-index van de driehonderd grootste Chinese bedrijven op de beurzen van Shanghai en Shenzhen stond net heel even in de plus maar is inmiddels ook weer in het rood gezakt. Ook de futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices koersen lager en dat betekent dat ook de Europese beurzen vanmorgen waarschijnlijk lager van start zullen gaan. In dat geval krijgt de negatieve beursdag van gisteren, in ieder geval bij de opening, een vervolg vandaag. 

… na rondje winstnemingen van dinsdag

Tegenvallende resultaten van onder andere Logitech (-9,9%), Reckit Benckiser (-8,4%) en Randstad (-6%) leidden gisteren tot een rondje winstnemingen op de Europese beurzen. Ook hier speelde het negatieve sentiment op de Chinese  bheurzen natuurlijk ook een rol op de achtergrond. Veel goed nieuws is na de rally op de aandelenbeurzen van ruim een jaar inmiddels ingeprijsd in de koersen. Bij de huidige hoge waarderingen is er geen ruimte voor tegenvallers. De Stoxx Europe 600 index sloot gisteren op een verlies van 0,5%. De schade viel dus nog wel mee.  

Wat kan de beurzen nog een zet omhoog geven?

Opvallend was dat tech-aandelen (-1,6%) dinsdag de rode lantaarn droegen, ondanks de dalende rente. De toonaangevende Duitse tienjaarsrente sloot 2 basispunten lager op -0,44%. Een typisch geval van ‘risk-off’ dus: ‘veilige’ staatsobligaties bleken gevraagd. Alle aandelen-sectorindices sloten in de min. Als beter dan verwachte winstcijfers van ondernemingen de beurzen niet een extra zet omhoog kunnen geven, wat dan wel? De hoop is dat centrale banken de geldkraan nog lang open zullen houden. Vandaag weten we of de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, daar gehoor aan wil geven. Vanavond zal Fed-voorzitter Jerome Powell naar verwachting vertellen dat de beleidsrente ongewijzigd zal blijven en dat het nog te vroeg is om te 'taperen', geleidelijk minder stimuleren. Maar je weet het natuurlijk nooit zeker…

Nasdaq Golden Dragon China-index verliest 20% in 4 dagen

Gisteren namen Amerikaanse beleggers alvast het zekere voor het onzekere. Met recordstanden op Wall Street is het ook gemakkelijk om wat winst te nemen. Zorgen over onder andere de grote beursgenoteerde Chinese tech-bedrijven en de gedachte dat al veel goed nieuws al in de koersen is verwerkt, beheerste de stemming gisteravond in New York. De Nasdaq Golden Dragon China-index, met daarin de grootse Chinese bedrijven met een Amerikaanse beursnotering, ging 5,3% omlaag. Deze index is in vier dagen tijd ruim 20% gedaald, de sterkste daling ooit. Zelfs Tesla (-2%) wist met beter dan verwachte cijfers beleggers niet te overtuigen. Pakjesbezorger UPS ging 7% onderuit nadat het bedrijf bij de kwartaalcijfers meldde dat de volumes in het tweede kwartaal zijn gedaald. 

Amerikaanse tienjaarsrente daalt 5 basispunten naar 1,24%

De S&P 500-index eindigde de dag met een verlies van 0,5% en de Nasdaq 100-index ging 1,1% omlaag, de sterkste daling op één dag sinds 12 mei. Kun je nagaan hoe groot de stijging vanaf dat moment is geweest en hoe klein de verliezen. De Dow Jones Industrial Average sloot slechts 0,2% lager. Op de obligatiemarkt daalde de Amerikaanse tienjaarsrente met 5 basispunten naar 1,24% mede doordat cijfers over de orders voor duurzame goederen in juni tegenvielen (+0,8% tegenover +2,2% verwacht). 

Wacht de Fed op Jackson Hole-conferentie?

Alle aandacht van beleggers gaat vanavond uit naar het rentebesluit van de Fed en de aansluitende persconferentie. Zal er al worden gehint op taperen, het afbouwen van het opkoopprogramma? Of niet? Wij denken dat de Fed dit zal uitstellen tot volgende maand, tot de jaarlijkse conferentie van centrale banken in het wintersportplaatsje Jackson Hole in Wyoming. Toch verwachten we hoge volatiliteit (sterke koersbeweeglijkheid) op de financiële markten. Het grote verschil in de hoge volatiliteit op de obligatiemarkt (de MOVE-index) en de relatief lage volatiliteit op de aandelenmarkt (de VIX-index) stemt mij niet gerust. Ik acht de kans dus groot dat de volatiliteit op de aandelenmarkt zal toenemen. 

Agenda van vandaag

Voordat de Fed met haar rentebesluit komt (20 uur onze tijd), krijgen we ook nog onder andere consumentenvertrouwenscijfers uit Duitsland en Italië en kwartaalcijfers van onder andere Capgemini, Banco Santander, Adecco, Vopak, Barclays, Rio Tinto, Pfizer, CME Group, Bristo-Myers Squibb, Red Electrica, EDP Renovaveis, GlaxoSmithKline, Boeing, BASF, Deutsche Bank, Suez, Ford, Unibail Rodamco Westfield, Facebook, Carrefour, Qualcomm en Paypal. Fijne dag en blijf gezond!  Groet, Simon 

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op woensdag 28 juli 2021, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon J. Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op 28 juli 2021, 8.22 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, Credit Suisse, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Refinitiv Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koers-winstverhouding, koers-boekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden.
Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien.
Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel hiervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ”Amerikaanse beleggingswetgeving”). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor “U.S. Persons” in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons.
ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.
Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd,  opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2021 ING Bank N.V., Amsterdam.