Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Veel vertrouwen in economische groei

vrijdag 30 juli 2021

Goedemorgen. Nadat onze olympiërs woensdag een recordaantal plakken in Tokio in ontvangst mochten nemen, was het gisteren recorddag op de Europese beurzen.

Goedemorgen. Nadat onze olympiërs woensdag een recordaantal plakken in Tokio in ontvangst mochten nemen, was het gisteren recorddag op de Europese beurzen.

Nieuw ‘all-time high’ Europese index

Beleggers reageerden enthousiast op de kwartaalcijfers van onder andere Royal Dutch Shell (+3,7%), uitgever RELX (+3%) en mijnbouwer Anglo American (+5,4%). Tegenvallers bij onder andere bierbrouwer AB InBev (-5,6%) en BT Group (-6,5%) wogen niet op tegen de plussen en de Stoxx Europe 600-index stoomde met een winst van een half procent door naar een nieuwe recordstand.

Beleggers krijgen meer vertrouwen

Op het Amsterdamse Damrak knalde de AEX-index 1,4% omhoog naar een nieuw record, geholpen door fraaie koerswinsten van onder andere Prosus (+6%) ArcelorMittal (+4%) en zwaargewicht Royal Dutch Shell. Vooral de cyclische (dus economisch wat gevoeliger) aandelensectoren zoals energie (+1,7%), financiële waarden (+1,0%) en basismaterialen (+0,7%) waren gevraagd. Een signaal dat beleggers, ondanks het nog steeds hoge aantal coronabesmettingen in Europa, maar gesteund door prima kwartaalcijfers, weer vertrouwen krijgen in een verder herstel van de economie. Wij delen dat vertrouwen.

Inflatie Duitsland naar 3,8%...

Het positieve sentiment op de Europese beurzen kreeg gisteren steun van hoger dan verwachte vertrouwenscijfers. De index van het economisch sentiment in de eurozone is deze maand gestegen van 117,9 naar 119 punten (118,2 verwacht), de hoogste stand ooit. De heropening van de economieën en de recordniveaus op de aandelenbeurzen geven veel vertrouwen. Verder is de inflatie in Duitsland deze maand volgens voorlopige cijfers uitgekomen op 0,9% in vergelijking met juni. Dat is een sterkere stijging dan de 0,6% die analisten hadden verwacht. Op jaarbasis rolde er een gemiddelde prijsstijging van 3,8% uit, veel meer dan de 2,3% van juni en ook meer dan de verwachte +3,2%. Vooral het terugdraaien van de btw-verlaging in Duitsland speelt hierbij een rol, maar natuurlijk ook de sterke vraag van consumenten.

… maar ‘Bund’ onveranderd op -0,45%

We verwachten dat de inflatie bij onze oosterburen, net als in veel andere eurolanden, de komende maanden verder zal stijgen. Het is maar de vraag of de Duitsers ook dan nog blijven geloven in het tijdelijke karakter van de prijsstijgingen, zoals de ECB beweert. Op de obligatiemarkt sloot de toonaangevende Duitse tienjaarsrente, ook wel de ‘Bund’ genoemd, onveranderd op -0,45%. De euro werd 0,6% sterker tegenover de dollar op $1,189.

2e-kwartaalgroei VS zwakker dan verwacht

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 6,5% gegroeid (groei bruto binnenlands product VS in tweede kwartaal, omgerekend naar jaarbasis). Dat is iets meer dan de 6,3% van het eerste kwartaal maar veel minder dan de verwachte 8,4%. ‘Onze’ economen, de collega’s van ING Research, hadden ingezet op een plus van ruim 9%. De tegenvaller kan voor een deel worden verklaard door problemen in de aanvoer van goederen en het vinden van geschikt personeel, factoren die de groei beperken. Een ander deel voor de verklaring kan worden gevonden in de sterk gestegen inflatie. De prijscomponent steeg namelijk met 6%, veel meer dan de verwachte 5,4%, waardoor de ‘reële’ groei (groei gecorrigeerd voor inflatie) dus tegenviel.

Consumptie in VS aanjager economie, Amazon verliest 7%

Een positief punt is dat de groei van de consumentenbestedingen met bijna 12% erg sterk was. Dat het nog niet lekker loopt op de arbeidsmarkt, werd bevestigd door het hoger dan verwachte aantal uitkeringsaanvragen in de afgelopen week (400.000 tegenover 385.000 verwacht), terwijl er wel heel veel vacatures open staan voor vakmensen. Ook neemt de druk op de loonkosten in de VS verder toe, zo bevestigde webwinkelgigant Amazon gisteravond nabeurs. Het bedrijf waarschuwde voor opwaartse druk op de loonkosten en gaf een tegenvallende omzetverwachting voor het lopende kwartaal. De piek in de groei van Amazon (maar ook veel andere bedrijven) lag in het tweede kwartaal. Het aandeel Amazon ging 7% omlaag in de nabeurshandel. Daar was gisteren onder beurstijd nog weinig van te merken. De zwaargewicht in de S&P 500-index sloot, vooruitlopend op de cijfers, slechts 0,8% lager. De S&P 500-index zelf sloot 0,4% hoger, onder aanvoering van aandelen uit de cyclische sectoren. De Nasdaq steeg met 0,1% en de Dow Jones Industrial Average boekte met een winst van 0,4% een nieuw record. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar +1,27%.

Beurs Hongkong op stevig verlies: tussentijds -2,4%

De tegenvallende vooruitzichten van Amazon en Facebook (van woensdag) en de weer opspelende zorgen over de toenemende overheidsbemoeienis bij grote beursgenoteerde Chinese bedrijven, zetten vanmorgen druk op de Aziatische beurzen. De Hang Seng-index staat in Hongkong op het moment van schrijven op een verlies van 2,4% na het herstel van gisteren. Tencent daalt bijna 5% en Alibaba verliest 5,5%. Het grootste Chinese vastgoedbedrijf, Evergrande, duikelt nog eens bijna 10% omlaag. Ook de obligaties van het in zwaar weer verkerende bedrijf staan onder druk. Dat ziet er niet goed uit voor het bedrijf en het risico van een sneeuwbaleffect is aanwezig (dat andere bedrijven worden meegetrokken in de problemen). Het is de vraag of (en zo ja, hoe) de Chinese overheid gaat ingrijpen. De beurs van Shanghai verliest 1% en de beurs van Shenzhen staat 0,9% lager.

Lagere opening verwacht

Ook op de Japanse beurs heerste een mineurstemming. De Nikkei-index verliest in Tokio 1,7% en de Topix-index koerst er 1,2% lager. De Kospi-index in Seoel daalt op het moment van schrijven 1,2%. De futures (termijncontracten) op de Dow Jones Industrial en de S&P 500-index staan licht lager, maar die op de Nasdaq 100-index verliest 1,5% door de tegenvallende vooruitzichten van Amazon. De Europese beurzen zullen op de laatste handelsdag van de week dan ook lager van start gaan.

Agenda

Op de agenda voor vandaag staan onder andere winkelverkoopcijfers uit Nederland en (voorlopige) tweedekwartaal-groeicijfers uit onder andere Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië en de eurozone als geheel. Voor de eurozone wordt een groei van 1,5% (kwartaal op kwartaal) verwacht na de krimp van 0,3% in het eerste kwartaal. Ook verwachten we voorlopige inflatiecijfers uit de eurozone van juli. Hier rekenen analisten gemiddeld op een daling van 0,3% (maand op maand) en een stijging van 2% (jaar op jaar). Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere cijfers over de inkomsten en uitgaven van Amerikanen en inflatiecijfers van juni. En verder de inkoopmanagersindex van Chicago en de sentimentindices van de universiteit van Michigan.

Het kwartaalcijferseizoen wordt vervolgd met onder andere cijfers van Amundi, Swiss Re, Renault, Vinci, Umicore, Hermes, Engie, Aon, Caterpillar, Chevron, Unicredit, AbbVie, Proctor & Gamble, Siemens Gamesa, Eni, Exxon Mobil, ams AG, EssilorLuxottica en Schneider Electric. Dit is het laatste Dagbericht beleggen voor mijn vakantie. Over ruim drie weken ben ik weer terug van mijn 'staycation'. In de tussentijd zullen mijn collega's Bob, Nathan, Henry en Friso deze dagelijkse publicatie verzorgen. Je hoeft in de vakantie dus geen dag te missen. Alle lezers alvast een heel goed weekend en of fijne vakantie en tot gauw!

Groet, Simon

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 30 juli 2021, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.