Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Ahold Delhaize Ahold Delhaize - Verhoging outlook voor marge en winst na uitstekend tweede kwartaal

woensdag 11 augustus 2021

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0011794037 EUR 14.2 3.31 Duurzaam Dagelijkse consumentengoederen

Verhoging outlook voor marge en winst na uitstekend tweede kwartaal

Beter dan verwachte cijfers in beide regio’s en bovendien worden de prognoses voor dit jaar naar boven bijgesteld. Het toont aan dat de economie verder is opengegaan in het tweede kwartaal, al was de identieke groei daardoor wel lager dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er flink werd gehamsterd en meer boodschappen werden gedaan. Maar vergeleken met pre-corona jaar 2019 was de groei van de identieke omzet wel heel fors. Het aandeel heeft nog steeds een flinke korting op de waardering ten opzichte van veel concurrenten. Het noteert tegen 14,5 keer de getaxeerde winst voor dit jaar en het dividendrendement is meer dan 3%. Een risico vormt een mogelijke belastingclaim van de Belgische fiscus van €380 mln, waar Ahold het niet mee eens is en zich tegen blijft verdedigen.

Profiel

Koninklijke Ahold Delhaize is een internationale groep van vooraanstaande supermarktbedrijven in de Verenigde Staten (VS), Nederland, België en Centraal- en Zuid-Europa. Het concern heeft in totaal bijna 6800 winkels. De formule Albert Heijn is marktleider in Nederland en Delhaize heeft een groot marktaandeel in België. In de Verenigde Staten (VS) opereert het bedrijf onder meer met de namen Food Lion, Hannaford, Martin’s, Peapod, Stop&Shop/Giant-Landover en Giant-Carlisle; allemaal winkels in het oosten en noordwesten van de VS. Ahold is verder een voorloper op het gebied van e-commerce, met Bol.com, Peapod en bfresh. Het concern heeft op het moment 372.000 mensen in dienst en behaalde in 2020 meer dan €74,7 mld aan omzet.

Ahold Delhaize positiever gestemd voor 2021 na uitstekende tweede kwartaal

Ahold Delhaize heeft in het tweede kwartaal van 2021 beter gepresteerd dan analisten hadden voorzien en bovendien de outlook voor dit jaar verhoogd. Dit bleek 11 augustus voorbeurs uit de kwartaalcijfers. Ahold boekte een omzet van €18,65 mld. Analisten hadden gemiddeld gerekend op €17,91 mld. Europa was goed voor €7,53 mld, vrijwel in lijn met de verwachting, en de Verenigde Staten voor €11,12 mld, flink boven de consensusverwachting van €10,44 mld. De identieke omzet daalde ten opzichte van vorig jaar met 1,5% in de VS, maar analisten hadden een daling van maar liefst 6,5% verwacht. In Europa steeg de identieke omzet met 2,4%. Vergeleken met twee jaar geleden was er sprake van een stijging van 19% in de VS en 12,6% in Europa. De onlineomzet steeg met 35% naar €1,81 mld, in de Verenigde Staten was dit zelfs 47%. Onderliggend behaalde Ahold een operationeel resultaat van €832 mln, tegen iets meer dan €1 mld een jaar eerder. Wel was dit meer dan de €750 mln die analisten hadden verwacht. De bijbehorende operationele marge kwam uit op 4,5%, tegen 5,3% over dezelfde periode vorig jaar. Analisten rekenden op 4,15%. Europa was goed voor een aangepaste operationele winst van €314 mln (consensus: €325 mln), in de Verenigde Staten was dat €554 mln (consensus: €448 mln). De nettowinst kwam uit op €540 mln; een jaar eerder was dit €693 mln. Ook hier deed het concern het beter dan de consensusverwachting van €483 mln. De winst per aandeel (wpa) kwam uit op €0,53, bij een consensusverwachting van €0,49. Ahold keert een interim-dividend uit van €0,43 per aandeel. Dat is gelijk aan 40% van de onderliggende wpa. Ahold stelt de outlook bij en mikt dit jaar op een winstgroei van 15 tot 20% (was 10 tot 15%). De margeverwachting werd verhoogd naar 4,3%, waar het bedrijf eerder nog uitging van minimaal 4%. Ten aanzien van de kostenbesparingen houdt de onderneming vast aan het eerdere richtpunt van €750 mln. De vrije kasstroom zal circa €1,6 mld bedragen. Ook dit is ongewijzigd.

Waardering

De koers-winstverhouding van Ahold Delhaize is op dit moment ruim 14 keer de winst voor het lopende jaar, lager dan het gemiddelde van de laatste jaren. Ook vergeleken met de concurrenten heeft het kruideniersconcern op het moment een lage waardering. Terwijl het toch al enkele jaren goede cijfers kan melden.

Kansen

  • Veel extra mogelijkheden sinds de overname van Bol.com. In veel winkels zijn afhaalbalies gekomen voor het afhalen van op het internet bestelde goederen. Hierdoor zullen veel nieuwe klanten naar de winkels komen.
  • In Nederland doet Albert Heijn (AH) het redelijk en profiteert het van zijn positie van marktleider en zijn sterke huismerken. AH verhoogde de penetratie van zijn huismerken de laatste jaren ten koste van de A-merken. Die vertegenwoordigen nu gemiddeld 50% van de producten in de winkels.
  • Veel extra omzet nu er beperkingen gelden voor het uit eten gaan buiten de deur en de sterke onlinepropositie.

Risico's

  • Op dit moment ziet het concern geen mogelijkheden om de gestegen productkosten volledig door te berekenen aan de consument. Zou men dit wel doen, dan is de kans groot dat klanten overstappen naar concurrenten.
  • Het concern moet veel tijd steken in het invoegen van Delhaize in de organisatie, het is belangrijk dat men daarbij de operationele zaken niet vergeet.
  • Nu Amazon in de VS ook in stenen winkels actief is, kan dit een forse pijsdruk gaan geven in de supermarktbranche. Ook gaat Amazon vanaf dit jaar zich meer op Nederland focussen wat extra concurrentie in de supermarktoorlog met zich meebrengt.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten Duurzaam beleggen bij het ING Investment Office, en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 23,11 op Ahold Delhaize 10,4 2,44 0,00 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 20,28 op Ahold Delhaize 4,8 5,26 5,28 0,00 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 30,66 op Ahold Delhaize 4,7 5,43 5,45 0,00 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 30,66 op Ahold Delhaize 4,7 5,43 5,45 0,00 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Ahold Delhaize bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.