Dagbericht beleggen Beleggers willen weten wat Amerikaanse centrale bank gaat doen
woensdag 25 augustus 2021
… maar niets is vervelender dan dat zo'n apparaat midden in de nacht besluit om te gaan loeien. Blijkbaar om niets. Probeer dan maar eens met je slaperige hoofd dat apparaat stil te krijgen (en heel te houden) wanneer het hele gezin schreeuwt dat 'dat ding' uit moet. Misschien is de batterij leeg. Jammer dat hij dat dan midden in de nacht aangeeft en niet overdag…
Onzekerheid en zorgen dempen het enthousiasme
Op de wereldwijde aandelenbeurzen lijkt de energie nog volop aanwezig. Een opleving van Chinese tech-aandelen, mede door goede kwartaalcijfers van internetverkoper JD.com, leidde gisterochtend al tot de terugkeer van koopjesjagers op de beurs en tot een opgewekte stemming op de Aziatische beurzen. De Europese beurzen gingen gisterochtend dan ook iets hoger van start. Maar onzekerheid over de effecten van de oprukkende deltavariant van het coronavirus en zorgen over afnemende steunprogramma’s van de centrale banken leidden uiteindelijk tot slechts kleine koersuitslagen.
Europese aandelen per saldo vrijwel onveranderd
De AEX- en de DAX-index eindigden beide rond de 0,3% hoger maar de Franse hoofdindex CAC 40 en de Spaanse Ibex leverden 0,2% in, terwijl de FTSE 100-index in Londen 0,2% hoger wist te sluiten. Het beeld was dus gemengd in Europa. Dat de Duitse economie in het tweede kwartaal iets sterker blijkt te zijn gegroeid dan eerder geschat (+1,6% tegenover 1,5%, kwartaal op kwartaal) was voor beleggers geen groot nieuws. De Stoxx Europe 600-index sloot na een kalme handelsdag een fractie (0,02%) lager.
Europese beleggers wachten even af
De omzetten lagen weer zo'n 20% tot 30% lager dan het gemiddelde van de afgelopen dertig dagen. In afwachting van het nieuws uit Jackson Hole, later deze week, nemen beleggers even pauze – wat ook goed te begrijpen is. Wel was er in Europa een voorkeur voor ‘cyclische’ (dus economisch gevoeliger) aandelensectoren boven ‘defensieve’ sectoren (die beter bestand zouden moeten zijn tegen economisch mindere tijden). Zo stegen aandelen uit de sector basismaterialen met gemiddeld 0,8%, terwijl aandelen uit de sector gezondheidszorg gemiddeld 1% inleverden. Ook op de obligatiemarkt was het muisstil. De Duitse tienjaarsrente sloot onveranderd op -0,48%. De euro sloot vrijwel onveranderd tegenover de dollar op $1,175.
Richmond Fed Manufacturing-index onverwacht laag
Op Wall Street zat de stemming er ondanks tegenvallende macrocijfers wel goed in. De Richmond Fed Manufacturing-index, een voorlopende indicator van de Amerikaanse productiesector, is deze maand gedaald van 27 naar 9 punten (24 verwacht). Ook zijn de verkopen van nieuwe woningen in juli met slechts 1% toegenomen, terwijl analisten vooraf op een plus van 3,1% rekenden. Een reeks van tegenvallende Amerikaanse macrocijfers heeft de ‘economische-verrassingsindex’ van de VS van ruim +50 punten in juni omlaag gedrukt naar -47 punten. Dat is een indicator die bijhoudt of de macro-economische cijfers die uitkomen al met al meevallen of tegenvallen. Een negatieve waarde betekent dat er de laatste tijd meer tegenvallers dan meevallers zijn.
Blijft Fed-beleid sterk stimulerend vanwege zwakke cijfers?
Voor het lopende kwartaal verwacht de regionale Federal Reserve (centrale bank) in Atlanta (Georgia) nu een groei van de Amerikaanse economie van 6,1% (omgerekend van kwartaal- naar jaarbasis). Dat is iets lager dan de 6,5% in het tweede kwartaal maar nog altijd fors al begint het tempo van de groei wel af te nemen. Dat is een goede reden om een ‘dovish’ verhaal van Fed-voorzitter Jerome Powell te verwachten, als hij later deze week spreekt op het centralebankierscongres in Jackson Hole. Met dovish (duifachtig) bedoel ik dat hij dan zou hinten op gematigd, vooral op stimulering gericht centralebankbeleid, waarbij de geldkraan maar zeer geleidelijk wordt dichtgedraaid.
Oliegerelateerde aandelen 1,6% hoger op herstel olieprijs (+3,4%)
Toch steeg de Amerikaanse tienjaarsrente met 4 basispunten naar 1,29%. Dat past in de ‘risk-on’-beursstemming (grotere risicobereidheid) die we elders al zagen. Een sterk koersherstel van Chinese internet- en technologieaandelen (zoals Tencent, Alibaba en JD.com) in New York na hun diepe val in de voorgaande maanden en prima cijfers van electronicaketen Best Buy (+8,3%) boden steun aan het sentiment. De S&P 500-index (+0,2%) vestigde een nieuw record, net als de Nasdaq (+0,5%). De Dow Jones Industrial steeg slechts 0,1%. Oliegerelateerde aandelen (+1,6%) profiteerden van een herstel van de olieprijs.
Volatiliteit rond ‘Jackson Hole’ te verwachten
Alle zorgen over een terugval van de economische groei vanwege de deltavariant lijken ineens weer naar de achtergrond geschoven. Het beurssentiment kan dus ook zo maar weer omslaan, zonder echte aanwijsbare reden. Het heeft dan ook niet altijd zin om op dagbasis te proberen om het logische verband te achterhalen. In aanloop naar het centralebankierscongres in Jackson Hole dat morgen begint (en vlak daarna) verwachten we dat de markten nog wel vrij beweeglijk (volatiel) zullen zijn.
Beleggers willen weten wat Amerikaanse centrale bank gaat doen
Die verwachting krijgt vanmorgen bevestiging door het grillige koersverloop op de Chinese beurzen. Na een paar dagen van flink herstel schommelen de koersen vanochtend rond het slot van gisteren. De Hang Seng-index in Hongkong is vrijwel onveranderd. Het aandeel Tencent staat 1,7% hoger maar Alibaba verliest 0,5% terwijl JD.com ruim 5% hoger staat dan gisteren. De beurs van Shanghai noteert 0,4% hoger en de beurs van Shenzhen verliest een fractie. De Japanse hoofdindices (zoals de Topix en de Nikkei-index) schommelen rond de slotstand van gisteren. In aanloop naar Jackson Hole worden geen grote posities ingenomen. Beleggers willen eerst weten of, zo ja wanneer en hoe snel de geldkraan door de Fed dicht wordt gedraaid. Ook de Kospi-index in Seoel is vrijwel onveranderd en de beurs van Australië wint 0,3%. De olieprijs daalt (-0,2%) maar de prijs van ijzererts stijgt ruim 2%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting dan ook rond de slotstand van gisteren openen.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere Spaanse producenten-prijsinflatiecijfers en de index van het Duitse ondernemersvertrouwen. Analisten verwachten dat deze Ifo-index in augustus is gedaald van 100,8 naar 100,4 punten. Verder krijgen we vanmiddag cijfers over de orders voor duurzame goederen in de VS. Kwartaalcijfers komen vandaag van onder andere ASR en Salesforce.com. Fijne dag! Groet, Simon