Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Goed nieuws over Amerikaanse arbeidsmarkt kan slecht nieuws zijn voor de beurs

vrijdag 3 september 2021

Door Simon Wiersma, investment manager (3 september 2021, 9.07 uur) - Het is vandaag een historische dag. Na 36 jaar wordt er weer met Formule 1-auto's geracet op Zandvoort.

Samen met mijn vader was ik erbij in 1985, toen het circus er voor het laatst was. Wat een spektakel was dat! Hopelijk wordt het dit weekend weer een mooi (oranje) feest, met Max als winnaar natuurlijk. Ik kan niet wachten tot de vrije training begint om half twaalf, maar eerst nemen we natuurlijk even de financiële markten door. 

Ondanks hoger dan verwachte producentenprijsinflatie…

Onder aanvoering van aandelen uit de sector energie (+1,8%), die profiteerden van een hogere olieprijs (+2%), klom de Stoxx Europe 600-index gisteren met 0,3% richting de recordstand van 13 augustus. Met uitzondering van de Spaanse en Zwitserse sloten alle grote Europese aandelenbeurzen in de plus. Hoger dan verwachte producentenprijs-inflatiecijfers van de eurozone in juli (+2,3% op maandbasis, terwijl analisten +1,8% hadden verwacht) hadden weinig invloed op de stemming. 

… daalt de Duitse tienjaarsrente (-0,39%)

De toonaangevende Duitse tienjaarsrente daalde zelfs met 1 basispunt naar -0,39%. En ondanks de iets lagere rente waren het vooral aandelen uit cyclische sectoren die het gisteren goed deden op de Europese beurzen. Het geloof in een verder herstel van de economie is nog niet verdwenen. En daar sluiten we ons bij aan. Dit jaar en komend jaar zal de economische groei in Europa (en de andere grote economische blokken) weliswaar iets afkoelen, maar nog steeds bovengemiddeld sterk zijn. Verder waren beleggers gisteren vooral in afwachting van het officiële Amerikaanse arbeidsmarktrapport van augustus, dat vandaag uitkomt. 

41% mkb-bedrijven in VS heeft lonen verhoogd

Het op weekbasis bijgehouden aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de VS is afgelopen week uitgekomen op 340.000. Dat is iets lager dan de verwachte 345.000 en het laagste aantal sinds de uitbraak van de pandemie. Het lijkt dus de goede kant op te gaan met de werkgelegenheid in de VS. Aan het aantal openstaande vacatures ligt het niet, die staan op een recordniveau. Van de Amerikaanse mkb-bedrijven zei de helft openstaande vacatures te hebben (in augustus). En 41% van de ondervraagde bedrijven, het hoogste percentage sinds 1986, zegt dat ze de lonen hebben verhoogd. Het mkb is de sector in de VS die de meeste Amerikanen van werk voorziet en de opwaartse druk op de lonen, en daarmee de inflatie, zal dan ook verder toenemen naar verwachting. 

Beleggers in VS wachten arbeidsmarktrapport af

Een record aan regenval in het noordoosten van de VS, met flinke overstromingen en veel slachtoffers als gevolg, was geen belemmering voor een goede beursstemming op Wall Street gisteren. Iets beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse fabrieksorders (+0,4% tegenover +0,3% verwacht) steunde het optimistische sentiment. De S&P 500-index steeg met 0,3% en de Nasdaq pluste 0,1%. Beide indices scherpten daarmee hun recordstanden verder aan. De Dow Jones Industrial Average boekte een winst van 0,4%. Net als in Europa waren het gisteren op Wall Street vooral aandelen uit cyclische (dus economisch relatief gevoelige) sectoren zoals energie (+2,5%) en industriegoederen (+1,0%) die de kar trokken. Op de obligatiemarkt daalde de Amerikaanse tienjaarsrente met 1 basispuntje naar 1,28%. De dollar verzwakte licht naar $1,187 tegenover de euro. In afwachting van het arbeidsmarktrapport van vandaag hielden veel beleggers hun kruit droog. 

Topix-index in Tokio op hoogste niveau in 30 jaar

Die afwachtende houding zien we vanmorgen niet helemaal terug op de Aziatische beurzen. De Japanse aandelenmarkt reageert positief op het bericht dat de Japanse premier Yoshihide Suga van plan is om af te treden. Beleggers verwachten dat zijn opvolger voor meer overheidsstimulering gaat zorgen. In reactie stijgt de Topix-index met 1,7% naar het hoogste niveau in dertig jaar. De Nikkei-index plust 2%. Niet overal in Azië zien we vanmorgen hogere koersen. Tegenvallende Chinese inkoopmanagersindices zetten de Chinese aandelenkoersen onder druk. De officiële inkoopmanagersindex van de Chinese dienstensector is vorige maand stevig teruggevallen: van 54,9 naar 46,7 punten. Analisten rekenden op een veel kleinere daling naar 52 punten. De samengestelde index van productie- en dienstensector daalde van 53,2 naar 47,2 punten. Dat is de eerste keer sinds mei vorig jaar dat de stand op economische krimp wijst (onder de 50 punten). De groei van de Chinese economie koelt flink af door problemen in de aanvoer van goederen en door nieuwe gedeeltelijke lockdowns in het land. We verwachten dan ook dat de Chinese overheid en de Chinese centrale bank binnenkort met nieuwe steunmaatregelen zullen komen.

Aziatische beurzen reageren licht negatief op tegenvallende Chinese cijfers

Beleggers in Azië reageren negatief op de tegenvallende macro-economische cijfers. De Hang Seng-index staat op het moment van schrijven 0,7% lager in Hongkong en de beurs van Shanghai verliest 0,1%. Het valt dus wel mee met de verliezen. De Kospi-index in Seoel koerst 0,7% hoger en de Australische beurs wint 0,5%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices staan licht hoger. De Europese aandelenbeurzen zullen vanmorgen naar verwachting dan ook iets hoger van start gaan. Maar we denken dat er voor de publicatie van het Amerikaanse arbeidsmarktrapport (14.30 uur onze tijd) geen grote bewegingen zullen zijn. Er worden 725.000 nieuwe banen verwacht, minder dan de 943.000 in juli. De werkloosheid in de VS zal naar verwachting zijn gedaald van 5,4% naar 5,2%. 

Agenda van vandaag

Voordat we de arbeidsmarktcijfers uit de VS krijgen, worden er vanmorgen (definitieve) inkoopmanagersindices uit de eurolanden en van de eurozone als geheel gepubliceerd. Het gaat dan om de inkoopmanagersindices van de dienstensector en de samengestelde index. Voor de eurozone zal de eerste naar verwachting uitkomen op 59,7 en de samengestelde index op 59,5 punten, gelijk aan de voorlopige cijfers. Verder staan er om 11 uur cijfers over de winkelverkopen in de eurozone van juli op het programma en later op de middag nog Amerikaanse inkoopmanagersindices. Maar de meeste aandacht zal dus uitgaan naar het arbeidsmarktrapport. Zijn er meer banen bijgekomen dan verwacht? Dan wordt de kans groter dat de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, de geldkraan eerder dicht zal draaien (lees: minder obligaties gaat opkopen als stimulering). Die obligatieaankopen hebben voor neerwaartse druk op de rentes gezorgd. Als de rente snel stijgt, kan dat ongunstig zijn voor de beurzen. Valt het aantal nieuwe banen tegen, dan geldt het omgekeerde en neemt het risico van een snelle rentestijging af. Goed nieuws voor de economie zou wel weer eens slecht nieuws voor de beurzen kunnen zijn en omgekeerd. Alvast een heel mooi en stralend raceweekend en tot maandag. Go Max! Groet, Simon

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op vrijdag 3 september 2021, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op 3 september 2021, 8.24 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, Credit Suisse, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Refinitiv Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koers-winstverhouding, koers-boekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden.
Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien.
Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel hiervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ”Amerikaanse beleggingswetgeving”). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor “U.S. Persons” in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons.
ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.
Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd,  opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2021 ING Bank N.V., Amsterdam.