Dagbericht beleggen Tekort aan halfgeleiders in autosector houdt aan; chipaandelen profiteren
dinsdag 7 september 2021
Bij gebrek aan nieuwe richtinggevende macro-economische cijfers teerden beleggers op de hoop dat na het tegenvallende Amerikaanse arbeidsmarktrapport van vrijdag, de geldkraan van de centrale banken nog lang open blijft staan. Verder werden cijfers over de Duitse fabrieksorders in juli (+3,4% tegen -0,7% verwacht) goed ontvangen. Op de autobeurs van München, de eerste grote tentoonstelling sinds de pandemie, gaven autofabrikanten aan dat de vraag naar chips de komende tijd groter zal blijven dan het aanbod. In reactie stegen de koersen van Europese IT-bedrijven (+1,7%), waaronder chipbedrijven zoals ASML (+2,6%) en ASMI (+2,4%) die beide naar nieuwe recordhoogten doorstoomden. Alleen defensieve aandelensectoren zoals nutsbedrijven (-0,4%) en beursgenoteerde vastgoedaandelen (-0,4%) eindigden in de min.
Aandelen zijn goedkoper geworden
Bij zo'n 30% tot 40% lager dan gemiddelde dagomzetten eindigde de Stoxx Europe 600-index met een winst van 0,7%, de sterkste stijging sinds 23 juli. Dit geeft aan dat de stijging tot nu toe zonder grote sprongen is geweest en redelijk stabiel. Hierdoor lijkt de kans op een plotselinge correctie ook niet heel groot, al kun je het natuurlijk nooit uitsluiten. Naast de aanhoudende steun van centrale banken, zijn het vooral de hoger dan verwachte bedrijfswinsten die tot recordstanden hebben geleid. Het goede nieuws is dat de winstgroeiverwachtingen voor de komende twaalf maanden dit jaar nog sterker zijn gestegen dan de koersen. Aandelen zijn dus, ondanks de rally en recordstanden, in absolute zin goedkoper geworden. En door de aanhoudend lage rentes zijn ze ook in relatieve zin aantrekkelijk gebleven. Een veel beter scenario kun je als belegger nauwelijks bedenken. Op de obligatiemarkt was gisteren nauwelijks beweging. De Duitse 10-jaarsrente daalde 1 basispuntje naar -0,37%. Zoals gezegd genoten handelaren op Wall Street van een lang weekend.
Beurzen Japan en China noteren hoger
Door naar Azië. De meeste beurzen kleuren daar vanmorgen groen. De Japanse Nikkei-index (+0,9%) noteerde eerder vanmorgen voor het eerst sinds april boven de 30.000 punten. De Topix-index plust ruim 1%. Japanse beleggers hopen dat een nieuwe premier met extra economische stimuleringsmaatregelen zal komen. Ook de Chinese beurzen herstellen vanmorgen verder. Er is hoop dat al veel slecht nieuws over regulering van Chinese (tech-)bedrijven in de koersen is verwerkt. Het sentiment krijgt steun van beter dan verwachte Chinese handelscijfers. De export is vorige maand met 25,6% gestegen (+17,3% verwacht) en de import steeg met 33,1% (+26,9% verwacht). De Hang Seng-index noteert in Hongkong 1% hoger, maar staat dit jaar nog wel op een verlies van 3%. De beurs van Shanghai koerst 1,4% hoger. In Seoel is de Kospi-index 0,6% lager gesloten.
Centrale bank Australië draait geldkraan iets dichter
De Australische 10-jaarsrente staat vrijwel onveranderd nadat de centrale bank van Australië bekendmaakte vast te houden aan het plan om het obligatie-opkoopprogramma terug te schroeven. De Australische dollar is wel iets sterker en de beurs in Sydney verliest 0,1%. ‘Minder meer’ geld van centrale banken betekent minder meer koerswinsten voor beurzen. De 10-jaarsrente in Nieuw-Zeeland noteert 2 basispunten hoger op 2,02%, het hoogste niveau sinds april 2019. Beleggers anticiperen daar op een aanstaande verhoging van de beleidsrente. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen vanmorgen naar verwachting redelijk vlak van start gaan.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere Nederlandse inflatiecijfers van augustus en industriële-productiecijfers uit Duitsland. Verder staat de ZEW-index (economisch vertrouwen) uit Duitsland op het programma en de definitieve groeicijfers over het tweede kwartaal van de eurozone (+2% verwacht). Uit de VS verwachten we vandaag geen belangrijke cijfers. Fijne dag! Groet, Simon