Dagbericht beleggen Beurzen doen stap terug, maar geen einde van bullmarkt verwacht
dinsdag 21 september 2021
Als verklaring voor de negatieve stemming op de beurzen werden de zorgen om het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande, dat op omvallen staat, aangehaald. Op zich logisch, maar toch ook vreemd. De problemen van dit bedrijf zijn al veel langer bekend en in het nieuws. Vorige week was er nog geen enkele belemmering om bijvoorbeeld nieuwe records op de Amsterdamse beurs neer te zetten. Net als zo vaak, is het een combinatie van factoren die de aanleiding vormen voor een stapje terug. Zo zijn de aandelenbeurzen de afgelopen achttien maanden bezig aan een gigantische rally zonder een noemenswaardige tussentijdse correctie. Soms is het gewoon tijd en ook gezond om even een stapje terug te doen.
Stapje terug door combinatie van factoren
Verder spelen natuurlijk de afnemende economische groei, hoge inflatie en onzekerheid over het beleid van centrale banken een belangrijke rol. Maar ook dit is al langer bekend. De sterke neerwaartse beweging van gisteren komt naar onze mening voort uit de afwikkeling van optie- en futureposities van afgelopen vrijdag in combinatie met de feestdag in Japan, China en Zuid-Korea waar de beurzen gisteren gesloten waren. Tel daarbij op dat een hoop nieuwe, onervaren beleggers eieren voor hun geld kozen en je hebt de perfecte cocktail voor een dagje winstnemingen.
Cyclische aandelen grootste verliezers in Europa
Bij hoge omzetten sloten alle Europese beurzen op de eerste dag van de week met verlies. De Stoxx Europe 600-index verloor 1,7%, de sterkste daling in twee maanden. Vooral cyclische (economisch relatief gevoelige) aandelensectoren zoals financiële waarden (-3,8%) en basismaterialen (-2,1%) stonden onder druk. Alleen aandelen uit de sector gezondheidszorg (+0,3%), die als defensief wordt gezien, sloten in de plus. Beleggers vluchtten naar veilige havens waardoor de Duitse 10-jaarsrente met 4 basispunten daalde naar -0,32%. De dollar werd iets sterker op 1,172 tegenover de euro. Dat ook de Bitcoin en andere cryptomunten gisteren flink onderuit gingen, bevestigt onze mening dat deze 'beleggingscategorie' geen enkele diversificatie biedt in tijden van onrust. Dat een land als El Salvador het wel ziet zitten in de Bitcoin geeft ons ook weinig vertrouwen…
Wall Street herstelt wat richting slotbel
Zoals verwacht schoot de VIX-index, de volatiliteitsindex of ook wel de angstgraadmeter genoemd van de Amerikaanse S&P 500-index, met ruim 20% omhoog naar bijna 26 punten. De behoefte van beleggers om bescherming te zoeken door het kopen van putopties was aan het begin van de handelsdag groot. Die verdween echter weer voor een deel in het laatste uur van de handel, toen koopjesjagers zich alweer meldden. Bij hoge omzetten sloot de S&P 500-index met een verlies van 1,7% na eerder op de dag nog 2,9% lager te hebben gestaan. Het is het grootste dagverlies in meer dan vier maanden. De Nasdaq ging 2,2% omlaag en de Dow Jones verloor 1,8%. De beurs was wel even toe aan een correctie en de problemen rond Evergrande werkten als een voor de hand liggende katalysator.
Vertrouwen huizenbouwers VS gegroeid
Overigens was er over de Amerikaanse huizenmarkt gisteren goed nieuws te melden. De NAHB-vertrouwensindex van huizenbouwers is deze maand onverwacht gestegen van 75 naar 76 punten. Analisten rekenden op een daling naar 74 punten. Met de huizenmarkt in de VS is dus weinig aan de hand. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 5 basispunten naar 1,31%, een typische ‘risk-off’-dag dus. Dat hadden we een tijd niet gezien.
Geen einde van bullmarkt
Betekent dit het einde van de ‘bullmarkt’, oftewel de stijgende trend op de aandelenmarkt? Wij denken van niet. De risicopremie op aandelen is nog steeds hoog en aantrekkelijk. En zolang de reële rentes (rente minus inflatie) niet sterk oplopen en de winstgroeiverwachtingen niet sterk worden verlaagd, zien we de daling van gisteren als niet meer dan een tijdelijke correctie. Dat wil ziet zeggen dat koersen niet nog iets verder kunnen wegzakken. Sentiment kan rare dingen doen. Onthoud goed dat een ‘bearmarkt’, een langdurige periode van koersdaling, zelden voorkomt buiten periodes van economische recessie. Voor de komende achttien maanden voorzien we geen recessiescenario. En besef ook dat jezelf voorbereiden op correcties meer kost dan dat het oplevert.
Kans op nieuw ‘Lehman-moment’ niet groot
In Hongkong daalt het aandeel Evergrande verder na een neerwaartse bijstelling door kredietbeoordelaar S&P Global. We verwachten dat de herstructurering van Evergrande nog wel wat tijd zal kosten en de totale gevolgen op dit moment moeilijk zijn te zien. Tegelijkertijd achten we de kans op een nieuw ‘Lehman-moment’ niet groot. De val van de Amerikaanse zakenbank leidde in 2008 tot een domino-effect op de financiële markten. De Chinese overheid kan zich grote onrust onder de bevolking niet permitteren. De Hang Seng-index noteert 0,2% lager.
Beursherstel verwacht
De beurzen in China en Zuid-Korea zijn vandaag nog gesloten vanwege een feestdag. In Japan wordt vandaag, na een vrije dag, wel weer gehandeld. Japanse beleggers reageren zoals verwacht op de koersdalingen van gisteren op de Europese en Amerikaanse markten. De Nikkei-index is 2,2% lager gesloten. Elders staat de beurs van Australië 0,25% in de plus. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven ruim 0,5% hoger en wijzen op een herstel van Wall Street vanmiddag. Al kan er in de tussentijd natuurlijk nog van alles gebeuren. We verwachten dat de Europese aandelenbeurzen licht hoger van start zullen gaan.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere huizenmarktcijfers (bouwvergunningen en in aanbouw genomen woningen) uit de VS. Fijne dag! Groet, Simon