Dagbericht beleggen Fed verrast beleggers niet en gaat eind dit jaar afbouwen
donderdag 23 september 2021
We verwachten dat de Amerikaanse centrale bank bij de volgende beleidsvergadering op 3 november de ‘tapering’ zal aankondigen en daar dan die maand of in december mee zal starten. Volgens voorzitter Jerome Powell kan het opkoopprogramma van $120 miljard per maand ergens halverwege 2022 dan helemaal afgebouwd zijn. Pas daarna verwachten we een verhoging van de beleidsrente, die nu nog op 0-0,25% staat. Volgens de gisteren gepubliceerde 'dot plot', een puntenwolk met daarin de verwachtingen van de beleidsrente voor de komende jaren van individuele Fed-bestuurders, is de helft (9) voor een verhoging van de beleidsrente volgend jaar. Bij de in juli gepubliceerde dot plot lag de mediaan nog op 0,125%, dus geen verhoging in 2022. Voor 2023 ligt de mediaan nu op 1%; in juni was dat nog 0,6%.
Beleggers niet verrast door aankondiging Fed
De inflatieverwachting van de Fed voor volgend jaar werd bijgesteld van 2,1% naar 2,2% en is voor 2023 op 2,2% blijven staan. De Amerikaanse economie zal naar verwachting van de Fed volgend jaar 3,8% groeien en in 2023 met 2,5%. Beide cijfers zijn hoger dan de verwachtingen van juni. Voor dit jaar staat de groei- en inflatieverwachting op respectievelijk 5,9% en 3,7%. De aankondiging van de Fed was conform de verwachting van analisten. Beleggers reageerden dan ook positief op het besluit en de toelichting. Een minder stimulerend monetair beleid hoeft ook geen probleem te zijn voor de beurs, zolang de winstgroei van bedrijven op peil blijft en de rente niet te snel oploopt.
Positieve stemming op Wall Street…
De wat afgenomen zorgen over de gevolgen van de schuldproblemen van het Chinese Evergrande steunden gisteren het positieve sentiment op Wall Street. De S&P 500-index steeg met 0,95%, de eerste stijging in vijf handelsdagen. Aandelen uit cyclische (economisch relatief gevoelige) sectoren zoals energie (+3,2%), die profiteerde van de hogere olieprijs (+2,5%) na de bekendmaking van lagere Amerikaanse voorraden, en financiële waarden (+1,6%) gingen aan kop. Nutsbedrijven (-0,1%) eindigden als enige sector in de min. De Nasdaq steeg 1%, net als de Dow Jones Industrial-index. Op de obligatiemarkt werd lauw gereageerd op het Fed-besluit. De 10-jaarsrente steeg 1 basispuntje naar 1,30% en de 2-jaarsrente bleef onveranderd op 0,24%. De dollar sloot vrijwel onveranderd op 1,174 tegenover de euro. Er was dus geen enkel signaal van onrust of paniek te vinden. Dat heeft de Fed goed gedaan.
… net als op de Europese beurzen
Eerder op de dag sloten alle Europese beurzen ruim in de plus. De extra liquiditeitsinjectie door de Chinese centrale bank en berichten dat Evergrande bezig zou zijn met een oplossing voor de rentebetaling op uitstaande binnenlandse schulden, boden steun voor het sentiment. Onder aanvoering van olie-gerelateerde aandelen (+2,6%) en banken (+2,2%) steeg de Stoxx Europe 600-index 1%. Defensieve aandelensectoren zoals nutsbedrijven (-0,17%) en gezondheidszorg (-0,3%) lagen onder druk. In afwachting van het rentebesluit van de Fed, dat pas om acht uur 's avonds volgde, daalde de Duitse 10-jaarsrente met 1 basispuntje naar -0,32%.
Zorgen om Evergrande wat weggeëbd
In navolging van de hogere koersen op Wall Street kleuren de meeste Aziatische beurzen vanmorgen groen. De Japanse beurzen zijn gesloten vanwege een feestdag. Vanmorgen heeft de Chinese centrale bank opnieuw extra liquiditeit in het financiële systeem gepompt. De angst voor het inklappen van het financiële systeem in China is hierdoor afgenomen. Het aandeel Evergrande noteert bijna 20% hoger in Hongkong door speculatie op het afwenden van een faillissement. Vandaag moet het bedrijf ruim $80 miljoen rente betalen op een dollarlening. Het is maar de vraag of dat gaat lukken. Vooralsnog is de situatie rond Evergrande ongewis, maar we gaan niet uit van een ‘Lehman-scenario’. De val van deze Amerikaanse zakenbank leidde in 2008 een domino-effect in op de wereldwijde financiële markten. We verwachten dat de Chinese overheid het bedrijf 'gecontroleerd' zal herstructureren.
Aziatische beurzen overwegend hoger
De Hang Seng-index noteert in Hongkong op het moment van schrijven 0,9% hoger. De beurs van Shanghai plust 0,3% en de beurs van Shenzhen plust 0,6%. De Kospi-index in Seoel verliest echter 0,4% maar de Australische beurs wint 1%, mede door een stijging van de grondstoffenprijzen. De prijs van ijzererts steeg gisteren plots met bijna 15% door de hoop dat de Chinese economie geen grote schade zal oplopen door Evergrande.
AEX heeft 800 punten weer in zicht
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven gemiddeld 0,3% hoger dan het slot van gisteravond. De Europese aandelenbeurzen zijn hoger van start gegaan en de AEX-index heeft de 800 punten weer in zicht. De Amerikaanse 10-jaarsrente noteert op het moment van schrijven 3 basispunten hoger op 1,33%. We verwachten dat deze richting het einde van het jaar verder zal oplopen en rentes in de rest van de wereld mee omhoog zal trekken.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere het rentebesluit van de Bank of England. We verwachten daar geen veranderingen in het beleid. Verder staan er vertrouwenscijfers uit Frankrijk en voorlopige inkoopmanagersindices uit Frankrijk, Duitsland en de eurozone gepland. Er wordt verwacht dat de samengestelde (‘composite’) index van de eurozone deze maand is gedaald van 59 naar 58,5 punten, slechts een lichte daling dus. Zowel de productie- als de dienstensector is deze maand naar verwachting iets afgekoeld. Verder krijgen we definitieve groeicijfers van het tweede kwartaal uit Spanje en Nederland en inkoopmanagersindices uit het VK. Uit de VS verwachten we vanmiddag onder andere de wekelijkse uitkeringsaanvragen (320.000 verwacht), de index van leidende indicatoren (+0,7% verwacht) en inkoopmanagersindices. Ook hier wordt een lichte daling van zowel de productie- als dienstensector verwacht. Fijne dag! Groet, Simon