Auteur

Simon Wiersma
Investment Manager

Dagbericht beleggen Beursstemming daalt maar oliegerelateerde aandelen hoger

dinsdag 5 oktober 2021

Na een vrij rustige start gleden de Europese beurzen al vrij snel omlaag, om te sluiten op vrijwel het laagste punt van de dag. De brede Europese aandelenindex Stoxx Europe 600 staat nu ruim vijf procent onder de piek van augustus en is weer terug op het niveau van 20 juli. Oorzaken van dit negatieve sentiment zijn onder andere de oplopende inflatie en de daarmee samenhangende hogere rentes. 

Minder groei en consumptie, hogere prijzen…

Veel bedrijven kampen met tekorten (personeel, grondstoffen, onderdelen en vervoerscapaciteit), waardoor de prijzen stijgen – een effect dat nog eens wordt versterkt door de hogere energieprijzen. In veel gevallen dalen daardoor de omzet en de winst. Die druk op de omzet gaat ten koste van de economische groei. En door de hogere inflatie daalt de koopkracht van consumenten en neemt de opwaartse druk op de lonen toe. 

… maar geen stagflatie: eerder ‘slowflation’

Van stagflatie (inflatie plus zwakke economie) zoals we die in de jaren '70 van de vorige eeuw hebben meegemaakt, willen we niet spreken. De economische-groeiverwachtingen zijn namelijk nog steeds bovengemiddeld hoog terwijl de werkloosheid dat juist niet is. We zitten eerder in een periode van 'slowflation': relatief hoge, maar vertragende economische groei plus hoge inflatie. 

Olieprijs ($81) stijgt naar hoogste niveau sinds 2014

Dit lijkt op korte termijn niet te veranderen, waardoor het wegwerken van tekorten langer duurt dan verwacht. Bovendien zullen de energieprijzen niet snel dalen nu de winter voor de deur staat en de club van olieproducerende landen OPEC+ heeft besloten de oliekraan niet verder open te draaien dan eerder intern was afgesproken. Vanaf volgende maand wordt dagelijks 400.000 extra vaten ruwe olie opgepompt, maar niet meer. Dat is minder dan waar de markt om vraagt. In reactie steeg de prijs van een vat Brentolie gisteren met nog eens 2,5% naar ruim $81 per vat, het hoogste niveau sinds 2014. Ik denk dat ik nog maar gauw even de tank volgooi… 

Oliegerelateerde aandelen (+1,7%) profiteren van de hogere olieprijs…

Zorgen over de houdbaarheid van de winstgroei(verwachtingen) van ondernemingen en de oplopende obligatierentes drukten de stemming op de meeste Europese beurzen. Alleen de Russische beurs (+1,3%) profiteerde van de hogere olieprijs en de Zwitserse beurs bleef nipt in de plus. De AEX-index droeg met een verlies van 1,2% de rode lantaarn binnen Europa. Het relatief grote gewicht van IT-aandelen drukte de Amsterdamse index nu eens omlaag. Overigens staat de Amsterdamse hoofdindex dit jaar nog steeds op een winst van ruim 21% en valt er voor beleggers daar dus weinig te klagen. Oliegerelateerde aandelen uit de sector energie (+1,7%) profiteerden van de hogere olieprijs. Ook wij worden steeds enthousiaster over de winstvooruitzichten van deze sector, nu de olieprijs naar verwachting langer hoog zal blijven. 

… maar IT-aandelen verliezen terrein

Hooggewaardeerde IT-aandelen verloren op de Europese beurzen gisteren gemiddeld 2,2%. Deze sector is bijzonder gevoelig voor de huidige hogere rentes. Nu heeft de sector wel tijdenlang geprofiteerd van de steeds lagere rentes. Een correctie na een enorme rally is niet ongezond. De toonaangevende Duitse tienjaarsrente steeg gisteren met slechts 1 basispuntje naar -0,21%. De hogere inflatie en de zorgen over de economisch groei zijn twee tegenovergestelde krachten, waardoor de rentestijging gisteren dus wel meeviel. 

Wall Street lager door onzekerheid over rentes en winsten

Je zult het gisteren waarschijnlijk ook wel gemerkt hebben, de servers van Facebook lagen er enkele uren uit, waardoor ook Instagram en WhatsApp uit de lucht waren. Lekker rustig zou ik zeggen, maar beleggers kijken daar natuurlijk anders naar. Het aandeel Facebook dook bijna 5% omlaag, ook omdat een oud-werknemer in de VS het bedrijf dit weekend in een goed bekeken tv-programma beschuldigde van winstbejag boven het welzijn van de samenleving. Goh, wie had dat nu gedacht?... Maar ook andere (hooggewaardeerde) tech-aandelen lagen gisteren onder druk op Wall Street door twijfels over de winstgroeivooruitzichten, in combinatie met hogere rente(verwachtingen). De Nasdaq verloor 2,1% en de S&P 500-index sloot 1,3% lager: die werd nog gesteund door een plus van 1,6% van aandelen uit de sector energie. Ook nutsbedrijven (+1,4%) wisten gisteren hoger te sluiten in New York. 

Draai van groei- naar waardeaandelen

De voorkeur van beleggers maakte gisteren een draai van groei- naar waarde aandelen. We verwachten dat deze beweging nog wel even door kan zetten als de rente verder oploopt. Tegen de achtergrond van de zorgen over inflatie, rente en winsten is er in Washington nog steeds geen politiek akkoord bereikt over de federale begroting en het omvangrijke infrastructuurplan van de Democraten. De vaststelling van dit laatste lijkt nu uitgesteld te zijn tot eind deze maand en de verwachting is dat de omvang ook kleiner zal zijn dan president Joe Biden in eerste instantie voorstelde. Genoeg aanleiding 0dus voor beleggers om wat winst te nemen. We verwachten dat de markten ook de komende weken nog wel volatiel zullen blijven. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg gisteren met 2 basispunten naar 1,48%. Cijfers over de Amerikaanse fabrieksorders in augustus waren iets beter dan verwacht (+1,2% tegenover +1,0% verwacht). Dit wijst in ieder geval niet op een hele sterke vertraging van de economische groei in de VS. 

Nog een Chinees vastgoedbedrijf in betalingsproblemen

In navolging van de verliezen op de Europese en Amerikaanse beurzen staan ook de Aziatische aandelenbeurzen vanmorgen in het rood. De Japanse Nikkei-index verliest 2,2% en de Hang Seng-index koerst 0,1% lager in Hongkong. Er is naast vastgoedreus Evergrande nog een Chinees vastgoedbedrijf (met de naam Fantasia, toepasselijke naam) dat een betaling op een uitstaande obligatie heeft gemist. Ook de handel in dit aandeel is stilgelegd. Naast Evergrande zullen er naar verwachting nog meer Chinese vastgoedbedrijven in problemen komen. Het zal de stemming onder Chinese beleggers er niet beter op maken. De beurzen op het vasteland van China gaan vrijdag pas weer open, als de viering van de 'Gouden Week' is afgelopen. De Kospi-index in Seoel staat op het moment van schrijven op een verlies van bijna 2% en de Australische beurs is 0,4% lager gesloten. De futures (termijncontracten) op de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices staan op het moment van schrijven licht hoger. Ik ben benieuwd of ze vandaag iets kunnen herstellen, maar ik heb zo mijn twijfels. De Europese aandelenbeurzen zullen om negen uur naar verwachting vlak tot licht hoger openen. Voor beleggers met een wat langere horizon zullen dan weer koopkansen ontstaan.

Agenda van vandaag

Op de agenda voor vandaag staan onder andere industriële-productiecijfers uit Frankrijk en (definitieve) inkoopmanagersindices van een aantal eurolanden en de eurozone als geheel. Verder krijgen we om 11 uur de nieuwe producentenprijs-inflatiecijfers van de eurozone. Er wordt verwacht dat de producentenprijzen in augustus met gemiddeld 1,3% (maand op maand) en 13,5% (jaar op jaar) zijn gestegen. Uit de VS krijgen we vanmiddag onder andere inkoopmanagersindices van onderzoeksbureau Markit en de ISM-inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector. Voor die laatste wordt in september een daling van 61,7 naar 59,9 punten verwacht. Een minder hoog cijfer, maar dat nog steeds wijst op een stevige groei van de Amerikaanse economie. Fijne dag!  Groet, Simon

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op dinsdag 5 oktober 2021, 07:57 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: S&P Capital IQ, Bloomberg, CreditSights, Oddo Securities, Sustainalytics, Standard & Poor’s, Thomson Reuters Datastream, Moody’s, Fitch, UBS Neo en/of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ‘Amerikaanse beleggingswetgeving’). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor ‘U.S. Persons’ in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2017 ING Bank N.V., Amsterdam.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Simon Wiersma, investmentmanager, en is uitgebracht en voor het eerst verspreid op 5 oktober 2021, 8.18 uur door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V. Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, Credit Suisse, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Refinitiv Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koers-winstverhouding, koers-boekwaardeverhouding en net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING-beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden.
Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien.
Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel hiervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
ING Bank N.V. is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934, respectievelijk de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, en evenmin in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika (hierna tezamen: ”Amerikaanse beleggingswetgeving”). Deze beleggingsaanbeveling is niet gericht tot en niet bestemd voor “U.S. Persons” in de zin van de Amerikaanse beleggingswetgeving. Kopieën hiervan mogen niet worden verzonden of worden meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan U.S. Persons.
ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.
Alle rechten voorbehouden. Deze beleggingsaanbeveling mag niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd,  opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ING Bank N.V. ©2021 ING Bank N.V., Amsterdam.