Dagbericht beleggen Meeste kwartaalcijfers vallen mee, maar winstgroei zwakt af
woensdag 20 oktober 2021
Gisteravond heb ik genoten van misschien wel de beste wedstrijd van Ajax ooit. De enige wedstrijd waarvan ik me kan herinneren dat 'de Godenzonen' ongeveer hetzelfde niveau haalden, was een uitwedstrijd tegen Real Madrid, in maart 2019. Met de fantastische, geflatteerde 4-0 overwinning (het had wel 8-0 kunnen worden), tegen Borussia Dortmund heeft de ploeg uit Amsterdam een grote stap gezet richting overwintering in de Champions League. Een mooie dag voor Ajax-fans.
Danone (-3%) drukt Franse beurs in de min
Ook aandelenbeleggers hadden een mooie dag. Optimisme over de kwartaalcijfers woog gisteren zwaarder dan de zorgen over oplopende inflatie en margedruk. Een tegenvallend bericht van het Franse voedingsmiddelenbedrijf Danone (-3%) woog zwaar op de CAC 40-index (-0,05%) in Parijs, die samen met de Noorse beurs (-0,21%) als enige in de min sloten. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,33%. In Amsterdam scherpte de AEX-index met een winst van 0,72% het oude record van een maand geleden verder aan en sloot ruim boven de 800 punten. De prijs van een vat Brent-olie steeg met 0,9% naar net boven de $85. De angst voor verder aantrekkende inflatie is dan ook nog niet verdwenen. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 4 basispunten naar -0,11%. Ook de rentes op andere Europese staatsobligaties liepen verder op.
Volatiliteit kan toenemen
Zoals we hier al vaker hebben geschreven, verwachten we dat de rentes verder zullen oplopen nu centrale banken de geldkraan langzaam wat dicht beginnen te draaien. Daarbij valt het op dat de aandelenmarkten dit tot nu toe bijna zonder enige nervositeit ondergaan. Verschillende 'angstgraadmeters', zoals de VIX-index, zijn gedaald naar het laagste niveau sinds augustus. We verwachten dat hier de komende maanden wel wat verandering in komt en de koersbeweeglijkheid (volatiliteit) op de financiële markten zal toenemen.
S&P 500 nadert recordniveau
Prima ontvangen kwartaalcijfers en vooruitzichten van onder andere farmaceut Johnson & Johnson (+2,34%) gaven beleggers op Wall Street vertrouwen. Tegenvallende cijfers van was- en voedingsmiddelenconcern Procter & Gamble (-1,2%), dat kampt met stijgende kosten, drukten de koersen van andere aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen (+0,06%). Tegenvallende cijfers over het aantal afgegeven bouwvergunningen in september (-7,7% tegenover -2,4% verwacht) en in aanbouw genomen woningen (-1,6% tegenover 0% verwacht) hadden nauwelijks invloed op de optimistische stemming in New York. De S&P 500-index eindigde met een winst van 0,74% en staat nog minder dan 1% onder het recordniveau van begin september. De Nasdaq eindigde 0,71% hoger en de Dow Jones Industrial-index steeg 0,56%. Ondertussen lopen de rentes verder op. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 4 basispunten naar 1,64%, het hoogste niveau sinds mei dit jaar. De dollar verzwakte licht naar 1,164 tegenover de euro.
Meeste kwartaalcijfers VS beter dan verwacht…
Uit de S&P 500-index hebben tot nu toe 57 bedrijven hun kwartaalcijfers gepresenteerd. Ruim 82% kwam met beter dan verwachte winstcijfers, die in het derde kwartaal gemiddeld 13,35% hoger waren dan analisten hadden verwacht. De gemiddelde koersreactie van slechts +0,3% op de dag dat deze bedrijven de cijfers publiceerden, valt dan wel behoorlijk tegen. Blijkbaar zit al veel goed nieuws in de koersen verwerkt. Dat de cijfers in veruit de meeste gevallen hoger uitvallen dan verwacht, is overigens een heel normaal patroon.
… maar piek in winstgroei ligt achter ons
De gemiddelde winstgroei van bijna 39% over het derde kwartaal die tot nu is gepresenteerd is prima, maar wel veel lager dan de +90% in het tweede kwartaal. De piek in de winstgroei ligt duidelijk achter ons. Voor de komende kwartalen wordt een verdere afzwakking van de winstgroei van de bedrijven uit de S&P 500-index verwacht. Voor aandelen uit de Stoxx Europe 600-index wordt de komende kwartalen gemiddeld een hogere winstgroei verwacht dan voor de bedrijven uit de S&P 500-index. Dit is, samen met de historisch lage relatieve waardering, een belangrijke reden waarom we vooralsnog een voorkeur hebben voor Europese boven Amerikaanse aandelen.
Chinese tech-bedrijven herstellen sterk
De angst van beleggers voor harde ingrepen door de Chinese overheid bij Chinese technologiebedrijven is de afgelopen dagen wat afgezwakt. De koersen van onder andere Alibaba en Tencent zijn inmiddels alweer flink hersteld vanaf het dieptepunt eerder deze maand. Alibaba noteert vanmorgen bijna 8% hoger in Hongkong, Tencent stijgt 2,5%. De Hang Seng-index staat op een winst van 1,2%. Een bericht over een nieuwe liquiditeitsinjectie door de Chinese centrale bank steunt het optimisme. Toch reageren beleggers op de beurs van Shanghai (-0,1%) afwachtend en zijn de omzetten zo'n 30% lager dan het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen. De winst op de Japanse beurs is vanochtend ook zeer klein. De Nikkei-index sloot 0,14% hoger. De Kospi-index is in Seoel 0,5% lager gesloten, de Australische beurs 0,5% hoger. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond 0,1% lager.
Druk op Bank of England neemt toe
De Britse inflatie was in september iets hoger dan verwacht. De RPI (retail price index) is vorige maand met 0,4% gestegen ten opzichte van augustus. Analisten rekenden op een stijging van 0,2%. Op jaarbasis bedraagt de stijging 4,9%, ook meer dan de verwachte +4,7%. Op basis van deze cijfers mag je verwachten dat de Britse 10-jaarsrente vandaag verder zal oplopen en dat de druk op de Bank of England om de beleidsrente te verhogen, verder zal toenemen. Zolang de winstgroei van bedrijven de stijging van de rente en de hogere inputprijzen kan bijhouden, is er voor aandelenbeleggers weinig reden tot zorg. Maar als de rentestijging in het huidige tempo doorzet, komt het kantelpunt wel steeds dichterbij.
Agenda van vandaag
Op de agenda voor vandaag staan onder andere definitieve inflatiecijfers van de eurozone van september en het ‘Beige Book’ van de Fed, waarin de centrale bank haar kijk op de Amerikaanse economie weergeeft. Kwartaalcijfers verwachten we vandaag van onder andere Stora Enso, Abbott Laboratories, Baker Hughes, Biogen, Akzo Nobel, Tesla en omzetcijfers en verwachtingen van ASML. Uit de eerste berichten maak ik op dat ASML de omzetverwachting voor het vierde kwartaal niet gaat halen door problemen in de aanvoer van halffabricaten. Daar zullen meer bedrijven last van hebben. Fijne dag! Groet, Simon