Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Nestle Nestle - Nestl? verhoogt opnieuw jaarprognose na uitstekende cijfers afgelopen maanden

dinsdag 2 november 2021

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
CH0038863350 CHF 28.4 2.25 Duurzaam Dagelijkse consumentengoederen

Nestl? verhoogt opnieuw jaarprognose na uitstekende cijfers afgelopen maanden

Nestlé blijft bewijzen dat het de juiste mix heeft om succesvol te zijn. Koffie en diervoeding springen eruit en waren succesvol in de coronaperiode. Maar nu ook nog, in een fase waarin de afzetlanden geleidelijk de lockdowns beëindigen. Maar zelfs voor het grote voedingsmiddelenconcern Nestlé komen zulke positieve cijfers niet vaak voor. Als het zijn targets haalt, realiseert het concern de beste resultaten in tien jaar.

Grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld

Nestlé is het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld. Het concern heeft dertig merken met meer dan CHF 1 mld omzet per jaar. De verdeling van de omzet is de laatste jaren: dranken 26%, melkproducten 26%, kant-en-klaarmaaltijden 17%, diervoeding 11%, chocolade, snoep en koek 10%. Ook heeft het een samenwerkingsverband met L’Oréal op het gebied van dermatologie. het concern behaalde over 2020 een omzet van CHF 84,3 mld.

Nestl? verhoogt opnieuw jaarprognose na uitstekende cijfers afgelopen maanden

Nestlé heeft in de eerste negen maanden van 2021 zowel als in het derde kwartaal flink meer (autonome) groei gerealiseerd en daarom opnieuw de omzetverwachting voor het hele boekjaar verhoogd, bleek 20 oktober uit de kwartaalcijfers. De meeste regio’s en productgroepen droegen hieraan bij. Ook al was koffie de sterkste aanjager – en dan met name het Starbucksmerk, waarvan de omzet nog harder steeg dan van Nespresso – maar ook Purina (huisdiervoeding) deed het uitstekend. Nestlé verhoogde zijn verkoopprijzen de afgelopen maanden vanwege de hogere inkoopkosten en verstoringen in de aanvoerketens. De Zwitserse voedingsmiddelen- en drankengigant boekte in de eerste negen maanden een 7,6% hogere omzet op autonome basis. De analistenconsensus lag hier overigens op 6,6%. Het grootste deel hiervan was te danken aan hogere volumes, maar daarnaast dus ook aan de hogere prijzen. Naar omzetcategorie gekeken was de groei een combinatie van betere verkopen voor thuisconsumptie en herstel van het buitenshuis-segment, dat steeds beter begint te lopen nu de lockdowns verminderen. De omzet steeg met 2,2% naar CHF 63,3 mld bij een consensusverwachting van analisten van CHF 62,93 mld. Over het derde kwartaal kwam de autonome omzetgroei overigens uit op 6,5%, bij een analistenconsensus van 3,86%. Nestlé verwacht door de sterke cijfers over de achterliggende periode voor het hele boekjaar niet langer een autonome omzetgroei van 5 tot 6%, maar van 6 tot 7%. De onderliggende operationele marge wordt nog altijd geraamd op circa 17,5%. Daarbij wijst Nestlé op de tijd die het concern nodig heeft om de hogere kosten te kunnen doorberekenen aan klanten. Ook drukken de integratiekosten voor The Bountiful Company op de marge. Nestlé herhaalde te verwachten dat de onderliggende winst per aandeel (tegen constante wisselkoersen) zal stijgen dit jaar, terwijl het blijft rekenen op een bescheiden margeverbetering op de middellange termijn.

Waardering: hoog

De waardering van de voedingsmiddelenfabrikanten op de Masterlist met ondernemingen die het Investment Office volgt, is relatief hoog. Nestlé heeft op het moment een hogere koers-winstverhouding dan normaal en hoger dan die van veel concurrenten, namelijk 27 keer de winst over het lopende jaar. Het dividendrendement ligt tegen de 2,3% aan.

Kansen

  • Via zowel organische groei als overnames wil het concern het omzetaandeel van de opkomende markten in de komende jaren fors laten groeien. Door de koersdalingen van de aandelen van bedrijven in de opkomende markten zijn deze ondernemingen op dit moment niet te duur.
  • Nestlé richt zich met zijn productenportefeuille steeds meer op gezonde producten met hoge marges. Zoals bijvoorbeeld de plantaardige vleesvervangers. Het concern kan daarmee profiteren van de stijgende bestedingen van consumenten aan deze producten.
  • Met dertig merken met meer dan CHF 1 mld omzet per jaar (goed voor 70% van de jaarwinst) heeft Nestlé een uitstekend gespreide productenportefeuille.
  • Nestlé hoort binnen zijn sector tot de voorlopers (beste 10%) op het gebied van duurzaamheidsbeleid en scoort dan ook een Nfi++.

Risico's

  • Door het zwakke economische klimaat ondervindt Nestlé in de volwassen markten nog steeds sterke concurrentie van de producenten van huismerken.
  • Nestlé heeft veel last van de zwakke valuta’s in de opkomende markten ten opzichte van de sterke Zwitserse frank.
  • Nestlé wil nog wel eens te veel geld uitgeven voor een overname als het management een bedrijf als goede aanvulling ziet voor het concern.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten Duurzaam beleggen bij het ING Investment Office, en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 70,55 op Nestle 2,0 5,64 5,74 -2,40 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 70,55 op Nestle 2,0 5,64 5,74 -2,40 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen