Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Ahold Delhaize Ahold Delhaize - Resultaten boven verwachting, outlook wordt verhoogd

maandag 15 november 2021

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0011794037 EUR 12.8 3.62 Duurzaam Dagelijkse consumentengoederen

Resultaten boven verwachting, outlook wordt verhoogd

Beter dan verwachte cijfers in beide regio’s en bovendien worden de prognoses voor dit jaar naar boven bijgesteld. Het toont aan dat de economie verder is opengegaan in het tweede kwartaal, al was de identieke groei daardoor wel lager dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er flink werd gehamsterd en meer boodschappen werden gedaan. Maar vergeleken met pre-corona jaar 2019 was de groei van de identieke omzet wel heel fors. Het aandeel heeft nog steeds een flinke korting op de waardering ten opzichte van veel concurrenten. Het noteert tegen 14,5 keer de getaxeerde winst voor dit jaar en het dividendrendement is meer dan 3%. Een risico vormt een mogelijke belastingclaim van de Belgische fiscus van €380 mln, waar Ahold het niet mee eens is en zich tegen blijft verdedigen.

Profiel

Koninklijke Ahold Delhaize is een internationale groep van vooraanstaande supermarktbedrijven in de Verenigde Staten (VS), Nederland, België en Centraal- en Zuid-Europa. Het concern heeft in totaal bijna 6800 winkels. De formule Albert Heijn is marktleider in Nederland en Delhaize heeft een groot marktaandeel in België. In de Verenigde Staten (VS) opereert het bedrijf onder meer met de namen Food Lion, Hannaford, Martin’s, Peapod, Stop&Shop/Giant-Landover en Giant-Carlisle; allemaal winkels in het oosten en noordwesten van de VS. Ahold is verder een voorloper op het gebied van e-commerce, met Bol.com, Peapod en bfresh. Het concern heeft op het moment 372.000 mensen in dienst en behaalde in 2020 meer dan €74,7 mld aan omzet.

Ahold Delhaize positiever gestemd voor 2021 na uitstekende derde kwartaal

Ahold Delhaize heeft in het derde kwartaal van 2021 de omzet harder zien stijgen dan verwacht. Ook besloot het concern de outlook voor het hele jaar te verhogen, zo bleek op 10 november. Ahold zag de omzet op jaarbasis stijgen van €17,8 mld naar €18,55 mld. Analisten, die vooraf rekenden op €18,09 mld, wezen in aanloop naar de cijferpresentatie op de goede prestaties die in de VS werden verwacht. Ze hadden daarentegen vrees voor de tegenwind waarmee de supermarktketen in Europa kampt. Dat bleek ook het geval, want de operationele winst kwam in Europa uit op €303 mln. Dat was iets lager dan de consensusverwachting. In de Verenigde Staten kwam de winst uit op €551 mln, wat ruim beter was dan de consensusverwachting van €480 mln. De totale operationele winst steeg van €207 mln naar €780 mln. Onderliggend kwam de operationele winst uit op €812 mln. Dat is beduidend meer dan de €748 mln waarop analisten hadden gerekend. De onderliggende marge bedroeg 4,4%. Dat is 0,2 procentpunt minder dan vorig jaar, toen Ahold dankzij de coronacrisis ongebruikelijk hoge marges realiseerde. Wel was de marge hoger dan consensus van 4,21%. Netto verdiende Ahold in het derde kwartaal €522 mln. Analisten gingen uit van €496 mln. In het derde kwartaal van 2020 bedroeg de nettowinst maar €68 mln. Voor dit jaar verwacht Ahold een stijging van de onderliggende winst per aandeel met 20 tot 25% in vergelijking met 2019. Ahold ging eerder nog uit van 15 tot 20%. De margeverwachting van het bedrijf ligt op circa 4,4%; 0,1%-punt meer dan eerder was voorzien. Analisten rekenden op een marge van 4,4% en een onderliggende winst per aandeel van €2,08. Daarbij zal de vrije kasstroom circa €1,7 mld bedragen, €100 mln meer dan eerder verwacht. Analisten gaan gemiddeld uit van €1,8 mld.

Waardering

De koers-winstverhouding van Ahold Delhaize is op dit moment ruim 14 keer de winst voor het lopende jaar, lager dan het gemiddelde van de laatste jaren. Ook vergeleken met de concurrenten heeft het kruideniersconcern op het moment een lage waardering. Terwijl het toch al enkele jaren goede cijfers kan melden.

Kansen

  • Veel extra mogelijkheden sinds de overname van Bol.com. In veel winkels zijn afhaalbalies gekomen voor het afhalen van op het internet bestelde goederen. Hierdoor zullen veel nieuwe klanten naar de winkels komen.
  • In Nederland doet Albert Heijn (AH) het redelijk en profiteert het van zijn positie van marktleider en zijn sterke huismerken. AH verhoogde de penetratie van zijn huismerken de laatste jaren ten koste van de A-merken. Die vertegenwoordigen nu gemiddeld 50% van de producten in de winkels.
  • Veel extra omzet nu er beperkingen gelden om uit eten te gaan en door de sterke onlinepropositie.

Risico's

  • Op dit moment ziet het concern geen mogelijkheden om de gestegen productkosten volledig door te berekenen aan de consument. Zou men dit wel doen, dan is de kans groot dat klanten overstappen naar concurrenten.
  • Het concern moet veel tijd steken in het invoegen van Delhaize in de organisatie, het is belangrijk dat men daarbij de operationele zaken niet vergeet.
  • Nu Amazon in de VS ook in stenen winkels actief is, kan dit een forse pijsdruk gaan geven in de supermarktbranche. Ook gaat Amazon vanaf dit jaar zich meer op Nederland focussen wat extra concurrentie in de supermarktoorlog met zich meebrengt.
  • De onderneming kan aandelen uitgeven aan een stichting om het stemrecht van een vijandige overnemer te verwateren en de raad van bestuur wordt niet jaarlijks verkozen. Toch is Ahold een leider in zijn sector op het gebied van corperate governance omdat het op andere deelgebieden uitblinkt.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten Duurzaam beleggen bij het ING Investment Office, en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 22,55 op Ahold Delhaize 10,0 2,48 0,00 -2,97 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 19,77 op Ahold Delhaize 4,7 5,27 5,29 -1,42 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 29,66 op Ahold Delhaize 5,0 4,95 0,00 +1,60 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 29,66 op Ahold Delhaize 5,0 4,95 0,00 +1,60 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Ahold Delhaize bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.