De beurs vandaag Zorgen om lockdowns ● Hoge inflatie VS ● Druk op Fed neemt toe
donderdag 25 november 2021
Zorgen om nieuwe lockdowns in Europa
Beleggers waren gisteren bezorgd over nieuwe lockdowns. Die bezorgdheid kwam ook tot uitdrukking in de Ifo-index van het Duitse ondernemersvertrouwen. De index is deze maand gedaald van 100,2 naar 99 punten, zoals verwacht. De deelindex van de vooruitzichten daalde echter iets sterker dan analisten hadden ingeschat, van 95,4 naar 94,2 punten (94,6 verwacht). Hieruit kunnen we opmaken dat de groei in Duitsland richting het einde van het jaar waarschijnlijk zal afzwakken. Na een beweeglijke handelsdag sloot de Stoxx Europe 600-index uiteindelijk met een winstje van 0,09%. Vooral aandelen uit defensieve sectoren zoals vastgoed (+1,9%) en nutsbedrijven (+0,9%) waren gevraagd. Aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen leverden gemiddeld 0,4% in. Het was daarmee de slechtst presterende sector. Op de obligatiemarkt was het voor de verandering vrij rustig. De Duitse 10-jaarsrente daalde 1 basispuntje. De euro werd nog iets zwakker op 1,120 tegenover de dollar, mede door sterke macro-economische cijfers uit de VS. We verwachten dat de euro de komende maanden nog wel iets verder kan verzwakken richting de 1,10.
Kans op minder stimulering in VS stijgt
Gisteren werd bekend dat de favoriete inflatiegraadmeter van de Amerikaanse centrale bank, de Personal Consumption Expenditures (PCE), in oktober met 5% op jaarbasis is gestegen. Dat is iets onder de +5,1% die analisten hadden verwacht, maar wel een stijging ten opzichte van de +4,4% van september en de sterkste stijging in dertig jaar. De kerninflatie, waarin de voedings- en energieprijzen niet worden meegeteld, is vorige maand met 4,1% gestegen. Van de 400 items waarvan de prijsverandering wordt gemeten, waren er 103 die met meer dan 1% zijn gestegen. Dat zijn er meer dan de 74 in augustus en de 62 in september. In de twee jaar voor de pandemie, van januari 2018 tot 2020, was er geen enkel item dat meer dan 1% prijsstijging liet zien. De kans dat de Fed binnenkort de voet van het gaspedaal haalt, is met deze cijfers toegenomen. Uit de gisteren gepubliceerde notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed, blijkt dat er flink wat voorstanders zijn van een flexibel beleid. Dit betekent dat het terugschroeven van het opkoopprogramma kan worden versneld en een eerste renteverhoging misschien eerder komt dan gedacht. Beleggers hebben nu voor juni volgend jaar een eerste renteverhoging van 0,25% ingeprijsd. Dat zou dan nog voor het einde van het opkoopprogramma zijn.
Veel minder uitkeringen aangevraagd in VS
Verder werd bekend dat het aantal uitkeringsaanvragen in de VS vorige week is gedaald van 270.000 naar 199.000. Dat is veel minder dan de verwachte 260.000 en het laagste aantal sinds 1969. Nu zullen er wel een aantal redenen zijn waarom het aantal nu ineens zo sterk is afgenomen, onder andere Thanksgiving en Veterans Day worden genoemd, maar het cijfer wijst wel op een verbetering van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal doorlopende aanvragen daalt namelijk ook al maandenlang. Ook de cijfers over het inkomen (+0,5% tegenover +0,2% verwacht) en de uitgaven (+1,3% tegenover +1% verwacht) van Amerikanen wijzen op een sterke economie. Tel daarbij de hoge inflatiecijfers op en je hebt genoeg redenen om te verwachten dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, haar stimuleringsmaatregelen verder zal afbouwen. Dat lijkt ons heel gezond.
Winkelketens kampen met hogere kosten
In aanloop naar een lang weekend (Wall Street is morgen nog wel een halve dag open), maakten beleggers in de VS een pas op de plaats. De S&P 500-index eindigde met een winst van 0,2%, de Nasdaq won 0,44% en de Dow Jones-index sloot vrijwel onveranderd. Een aantal winkelketens, waaronder Nordstrom (-29%) en kledingketen GAP (-24%), werden door beleggers keihard afgestraft voor tegenvallende resultaten en vooruitzichten. De bedrijven waarschuwden voor tekorten en oplopende kosten. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde 3 basispunten naar 1,63%. Dat betekent niet dat de trend naar hogere niveaus is gebroken. Voor eind volgend jaar verwachten we een niveau van boven de 2%.
Bank of Korea verhoogt rente
In navolging van de centrale bank van Nieuw-Zeeland heeft de Bank of Korea vanmorgen de beleidsrente met 0,25% verhoogd naar 1%. In augustus was al een eerste stap gezet. De verwachting is dat er meerdere zullen volgen. In Seoel daalde de Kospi-index vanmorgen met 0,5%. De meeste andere Aziatische beurzen koersen vanmorgen hoger. De Nikkei-index is in Tokio 0,7% hoger gesloten en de Hang Seng-index wint 0,3% in Hongkong. De beurs van Shanghai is 0,2% lager gesloten, terwijl de Australische beurs 0,1% hoger is geëindigd, onder andere gesteund door een herstel van de grondstoffenprijzen. In futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wordt vandaag wel gewoon gehandeld. Die noteren vanmorgen hoger.
Agenda van vandaag
Definitieve groeicijfers over het derde kwartaal uit DuitslandProducentenprijscijfers uit Spanje