De beurs vandaag Beurzen herstellen ● Twijfels blijven ● Duitse inflatie stijgt
dinsdag 30 november 2021
Herstel op Europese beurzen
Gisteren herstelden de Europese beurzen van de schrik van vrijdag. Hoewel er nog weinig bekend is over de omikronvariant van het coronavirus, ebde de vrees voor grootschalige lockdowns wat weg. Met een stijging van 0,7% herstelde de Stoxx Europe 600-index voor een deel van de sterkste daling in meer dan een jaar. Bij hoge omzetten stegen alle Europese beurzen, maar vielen de winsten in het laatste uur van de handel wel wat terug. 'Thuisblijfaandelen’ werden weer van de hand gedaan en olie-gerelateerde aandelen (+2,3%) profiteerden van een herstel van de olieprijs (+1%) na de val van vrijdag. De Russische beurs herstelde, mede door de zware weging van grondstofaandelen, met ruim 3%. De AEX-index steeg 0,7%.
Twijfels over bescherming tegen nieuwe virusvariant
Net als de Europese beurzen herstelde ook Wall Street gisteren. De S&P 500-index steeg 1,3%, de Dow Jones 0,7% en de Nasdaq boekte een winst van 1,9%. Toch was het herstel, net als in Europa, bescheiden. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met slechts 3 basispunten naar 1,50%, wat aangeeft dat de 'veilige havens' niet massaal werden verlaten. Dat niet alle zorgen over de omikronvariant bij beleggers ineens zijn verdwenen, zien we vanmorgen op de Aziatische beurzen. Na een hogere opening staan de meeste beurzen er nu in het rood. De topman van vaccinfabrikant Moderna denkt dat de huidige vaccins niet genoeg bescherming bieden tegen de nieuwe variant en dat er een nieuw vaccin moet worden ontwikkeld. De topman van Pfizer denkt binnen 100 dagen een aangepast vaccin beschikbaar te kunnen hebben. Ook tegen deze variant en volgende varianten, zullen vast vaccins worden ontwikkeld. Dat neemt niet weg dat sommige sectoren, zoals de reis- en vrijetijdssector, opnieuw hard geraakt kunnen worden door maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen.
Duitse inflatie hoger dan verwacht
In Europa stegen de rentes op staatsobligaties gisteren over een brede linie. De Duitse 10-jaarsrente sloot 2 basispunten hoger op -0,32%, mede door Duitse inflatiecijfers. De consumentenprijzen bij onze oosterburen zijn deze maand met 0,2% gedaald ten opzichte van oktober, iets minder dan de verwachte -0,4%. Op jaarbasis bedraagt de stijging 5,2%, meer dan de verwachte +5% en de +4,5% in oktober. Het is de sterkste stijging in bijna 30 jaar. Hogere energieprijzen en een lage vergelijkingsbasis met vorig jaar zijn, naast de problemen in de toeleveringsketens, de belangrijkste oorzaken van de sterk gestegen prijzen. Verwacht wordt dat de inflatiedruk volgende maand afneemt vanwege een gunstigere vergelijking met vorig jaar. Dat neemt niet weg dat de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om het obligatie-opkoopprogramma terug te schroeven, toeneemt.
Chinese economie trekt aan
In China is zowel de inkoopmanagersindex van de productiesector (van 49,2 naar 50,1 punten, 49,7 verwacht) als die van de dienstensector (van 52,4 naar 52,3 punten, 51,5 verwacht) deze maand hoger uitgekomen dan verwacht. Hierdoor is de samengestelde index gestegen van 50,8 naar 52,2 punten, wat wijst op aantrekkende economische groei van de tweede economie van de wereld. Dit zijn cijfers van voor de uitbraak van de omikronvariant, maar toch. Ondanks deze meevallende macro-economische cijfers heerst vanmorgen in Hongkong vooral twijfel over de gevolgen van mogelijk strengere lockdowns. De Hang Seng-index noteert 1,8% lager. De beurs van Shanghai schommelt rond het slot van gisteren.
Bedrukte stemming in Azië
De Japanse Nikkei-index is vanmorgen 1,6% lager gesloten, mede door een sterkere wisselkoers van de yen en tegenvallende industriële-productiecijfers van oktober (+1,1% tegenover +1,9% verwacht). De Kospi-index is in Seoel 2,4% lager gesloten. De Australische beurs boekte daarentegen een winst van 0,2%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices staan op het moment van schrijven tussen de 0,5% (Nasdaq) en de 1% (Dow Jones) in de min en wijzen op een lager opening van Wall Street vanmiddag.
Agenda van vandaag
Inflatiecijfers van november uit de eurozone. Verwachting: +4,5% en +2,3% voor de kerninflatie (exclusief voedings- en energieprijzen). Huizenprijscijfers uit de VSIndex van het consumentenvertrouwen in de VS van de Conference Board.