Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: LVMH LVMH - Aanhoudend sterke groei in de eerste negen maanden

dinsdag 21 december 2021

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
FR0000121014 EUR 28.6 1.47 Bewust Duurzame consumentengoederen

Aanhoudend sterke groei in de eerste negen maanden

Als niet alle divisies op volle kracht draaien, zoals het afgelopen kwartaal door onder andere de reisbeperkingen, is het fijn dat de grootste divisie wat omzet en winst betreft, het heel goed doet. De mode- en lederwarendivisie was in boekjaar 2020 goed voor bijna de helft van de totale behaalde omzet en heeft ook een beter dan verwacht kwartaal achter de rug. De overname van Tiffany & Co verloopt goed. Men heeft nog niet overdreven veel last gehad van de Chinese maatregelen om de welvaart eerlijker te verdelen. De groei loopt ten opzichte van eerdere kwartalen wel wat terug, maar dit kan ook komen door het afgelopen sterkste kwartaal qua identieke groei uit de geschiedenis van het concern. Met name de groei in de VS was minder sterk dan de afgelopen jaren.

Franse luxe

Het Franse concern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) is het grootste conglomeraat van luxeproductenmerken ter wereld. Het bedrijf is voor het overgrote deel in handen van de Groupe Christian Dior. Deze groep heeft wereldwijd meer dan 80.000 mensen in dienst en drijft 3000 winkels. Enkele van de merken zijn Louis Vuitton, Fendi, Givenchy, Tag Heuer, Hennesy en Moët & Chandon. Het concern behaalde over 2020 een omzet van €44,7 mld. Het bedrijf is momenteel georganiseerd in vijf divisies: Wijnen & Sterke Dranken, Mode & Lederwaren, Parfum & Cosmetica, Horloges & Juwelen en Distributie.

Aanhoudend sterke groei in de eerste negen maanden

LVMH heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een recordomzet van €44,2 mld behaald. Dat is bijna de helft meer dan de €30,3 mld een jaar eerder. Dit maakte het luxegoederenconcern 12 oktober nabeurs bekend. Autonoom groeide de omzet in de afgelopen drie kwartalen met 40%. Vergeleken met 2019, het jaar voorafgaand aan de coronacrisis, groeide de omzet op autonome basis met 11%. De trends in het derde kwartaal waren vergelijkbaar met de eerste helft van het jaar, zowel voor wat betreft de activiteiten als de regio's. De divisie mode en lederwaren bereikte een omzet van €21,3 mld, tegen €13,9 mld in het voorgaande jaar. Er was veel vraag naar Louis Vuitton-producten. In de Verenigde Staten en Azië waren er opnieuw tweecijferige groeipercentages in het derde kwartaal. De omzet van de divisie horloges en juwelen steeg naar €6,2 mld van €2,3 mld een jaar eerder. Dit was vooral te danken aan de overname van het Amerikaanse Tiffany. Autonoom was de groei 49%. De drankendivisie was goed voor €4,25 mld, tegen €3,35 mld een jaar eerder. Hier werd geprofiteerd van de heropening van restaurants en hotels. Voor het derde kwartaal waren de cijfers als volgt: omzet +11% naar €15,51 mld bij een consensusverwachting van €14,99 mld. Een totale identieke groei van 20%, iets lager dan de consensusverwachting van 20,8%. Dit lag niet aan de belangrijkste divisie, mode en lederwaren, die een identieke groei realiseerde van 24% (consensus: 20,9%). Op tweejaarsbasis (pre-corona) was de identieke groei 11%. Andere divisies vielen wat tegen. De divisie wijn en sterke dranken groeide identiek met 10% bij een verwachting van 11,1%; horloges en juwelen +18% bij een verwachting van 22,8%. selective retailing, waaronder de dutyfreewinkels vallen, zag een identieke groei van 15% (consensus: 17,1%). De divisie parfum en cosmetica behaalde, in lijn met de analistenverwachting, een identieke-omzetgroei van 19%.

Waardering

De waardering voor LVMH is met de ongeveer 35 keer de getaxeerde winst voor 2021 nog maar licht hoger dan normaal. De winsten zijn gedaald door het stilvallen van de economische groei als gevolg van het langer dan verwacht voortduren van het coronavirus. Met het opengaan van het belangrijkste afzetkanaal van het concern China zou dit weer iets moeten verbeteren.

Kansen

  • LVMH beschikt over een aantal van de bekendste luxemerken ter wereld en kan een hogere prijs rekenen voor zijn producten van topkwaliteit, zelfs onder ongunstige economische omstandigheden. Door als conglomeraat te opereren met een gediversifieerde merkenportefeuille beperkt het bedrijf het risico van een winstval als een van zijn merken zijn aantrekkingskracht verliest.
  • De opkomende markten kunnen in de nabije toekomst voor een aantal merken groei mogelijk maken, ondanks de minder sterk groeiende vraag in sommige volwassen markten.
  • De totale blootstelling van het bedrijf aan ESG-risico's is laag en vergelijkbaar met het gemiddelde van de subsector. Niet voor niets heeft het concern een Nfi++ rating.

Risico's

  • De groei in Azie wordt gedreven door een vastgoedzeepbel in China. Die kan uiteenspatten, net als in Japan gebeurde in de jaren ‘80. Zelfs de toename van de verkopen in Parijs, Londen en New York is gedeeltelijk te danken aan rijke toeristen uit onder meer opkomende markten.
  • De activiteiten in de wijn- en sterkedranksector zijn kapitaalintensiever. Dit weegt door in het rendement op het geïnvesteerde kapitaal.
  • Lage penetratiegraad online, wat tijdens een pandemie of natuurramp tot omzetverstoring kan leiden.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is geen onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een sterke voorloper (NFI ++) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn wel uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten Duurzaam beleggen bij het ING Investment Office, en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 330,0 op LVMH 1,8 38,87 38,90 +0,05 % Koop Sprinter
Sprinter Long 330,0 op LVMH 1,8 38,87 38,90 +0,05 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van LVMH bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.