De beurs vandaag Fed trapt op de rem ● rentes stijgen ● (tech)aandelen onder druk

donderdag 6 januari 2022

Markten worden nerveuzer…

Een bekende beurswijsheid luidt: ‘Bull Markets Don’t Die of Old Age, But Rather Killed by Federal Reserve’. Oftewel: een periode van stijgende aandelenkoersen eindigt niet vanwege de duur ervan, maar wordt tot stilstand gebracht door de Fed, de Amerikaanse centrale bank. De reden dat ik vandaag met deze beurswijsheid begin, is niet bedoeld om angst te zaaien. Maar ik wil wel duidelijk maken dat financiële markten nerveuzer worden, nu de centrale banken de geldkraan langzaam dicht zullen draaien. Nu is het bij beleggers al langer bekend dat de Fed, de belangrijkste centrale bank, de geldkraan dicht gaat draaien. Daar hebben ze bij de laatste beleidsvergadering van 15 december al op gehint. Maar uit de gisteravond gepubliceerde notulen van die vergadering, blijkt dat een aantal Fed-bestuurders dat sneller wil doen dan waar de markt op rekende. 

… anticiperend op eerste renteverhoging Fed

Volgens een aantal bestuurders draait de Amerikaanse economie ondanks de pandemie prima, is volledige werkgelegenheid bijna bereikt en moet nu de hoge inflatie worden beteugeld. Gisteren meldde loonstrookjesverwerker ADP ruim 800.000 nieuwe banen in de VS, ruim het dubbele van wat analisten hadden verwacht. Een teken dat de Amerikaanse arbeidsmarkt er inderdaad prima voor staat. Uit de notulen van de beleidsvergadering werd duidelijk dat een paar bestuurders voor een snelle renteverhoging in maart zijn, om kort daarna al te beginnen met het verminderen van de balans van de Fed. Dat was een veel agressiever bericht dan wat de meeste beleggers hadden ingecalculeerd en geïnterpreteerd na de persconferentie van voorzitter Jerome Powell in december. 

Rentes stijgen, aandelenwaarderingen onder druk

In reactie hierop stegen gisteravond de rentes op Amerikaanse staatsobligaties en lagen de koersen van hooggewaardeerde (tech)aandelen onder druk. De markt prijst nu de kans op een renteverhoging in maart in op 80%. Voor de publicatie van de Fed-notulen werd die niet voor juni verwacht. De Fed zal nu dus sneller de geldkraan dichtdraaien en mogelijk verder dan verwacht. Dit betekent hogere rentes en gemiddeld lagere waarderingen van risicovolle beleggingscategorieën, precies zoals we in onze ING Beleggingsvisie 2022: leef nu, zorgen voor later hebben beschreven. Dit betekent niet dat we een beurscrash voorspellen, maar wel dat de extreem hoge koerswinsten van 2021 niet zullen worden geëvenaard en de markten beweeglijker zullen zijn.

Beleggers krijgen meer oog voor ‘echte waarde’

Voor obligatiebeleggers zal het met oplopende rentes weer een lastig jaar worden om positieve rendementen te behalen. Vooruitlopend op een snellere renteverhoging door de Fed, steeg de Amerikaanse 2-jaarsrente gisteren met 7 basispunten naar 0,83%, het hoogste niveau sinds maart 2020, en noteert deze vanmorgen 3 basispunten hoger op 0,86%. De 10-jaarsrente steeg met 6 basispunten naar 1,71%, het hoogste niveau sinds maart vorig jaar, en vanmorgen nog eens 2 basispunten naar 1,73%. We verwachten dat de rentes verder oplopen en vooral de koersen van hooggewaardeerde (tech)aandelen onder druk zullen zetten. De tijd van fantasieverhalen is voorbij, beleggers zullen nu meer oog krijgen voor bedrijven die nu al winst maken en/of hoge kasstromen realiseren, de zogeheten waardeaandelen. Veelbelovende, maar verlieslatende groeibedrijven zullen het lastig krijgen, net als veel cryptomunten en andere beloftes die eerder thuishoren in de Efteling dan op de beurs. De tijd van 'gratis geld' is voorbij en dat maakt het allemaal wat spannender.

Nasdaq duikelt 3,3% omlaag

In reactie op de Fed-notulen en de oplopende rente dook de Nasdaq 3,3% omlaag, de sterkste daling sinds maart, en verloor de S&P 500-index 1,9%, de sterkste daling sinds eind november. Daarbij moeten we niet vergeten dat de S&P 500-index nog steeds vlak bij het recordniveau staat. Zoveel is er dus niet aan de hand. De Dow Jones-index sloot 1,1% lager. Aandelen uit de IT-sector verloren gemiddeld 3,1%, rentegevoelige vastgoedaandelen gingen 3,2% omlaag. Alleen defensieve (economisch minder gevoelige) sectoren, zoals dagelijkse consumentengoederen (-0,03%) en nutsbedrijven (-0,05%), bleven redelijk goed liggen. Olie-gerelateerde aandelen (-0,07%) hadden steun van een hogere olieprijs (+1%).

Europese aandelen omhoog…

Eerder op de dag eindigden de meeste Europese beurzen, in afwachting van de Fed-notulen, nog hoger. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,07% en doet het dit jaar tot nu toe, in euro's gemeten, 2,8% beter dan de S&P 500-index. Dat is gunstig voor onze beleggingsstrategieën, waar we een overweging van Europese aandelen ten opzichte van Amerikaanse aandelen hanteren. Het sentiment op de Europese beurzen werd nauwelijks beïnvloed door een iets lagere inkoopmanagersindex van december. De samengestelde index (productie- en dienstensector) van de eurozone kwam uit op 53,3 punten, iets lager dan een eerdere schatting van 53,4 punten en lager dan de 55,4 van november. Een stand boven de 50 punten wijst overigens nog steeds op aantrekkende groei. 

… en obligatierentes lopen verder op

In afwachting van de Fed-notulen bleef het op de Europese obligatiemarkt redelijk kalm. De Duitse 10-jaarsrente steeg wel 4 basispunten naar -0,08% en ook de rentes op Italiaans en Grieks staatspapier liepen iets verder op. In Italië maken beleggers zich zorgen over het bericht dat Mario Draghi wellicht president van het land wil worden, waardoor de noodzakelijke hervormingen spaak zouden kunnen lopen en de grote schuldpositie van het land onhoudbaar zou kunnen worden. Het zal voor de Europese Centrale Bank (ECB) nog lastig worden om de oplopende renteverschillen tussen de eurolanden in toom te houden, wanneer zij in maart het nood-obligatie-opkoopprogramma zal stoppen. 

Winstnemingen op Aziatische beurzen

In het kielzog van de verliezen op Wall Street gisteravond, worden de Aziatische beurzen vanmorgen omlaag gezogen. Rentes op 10-jaars staatsobligaties lopen van Japan (+1,2 basispunt, bp) tot Zuid-Korea (+9,5bp) aardig op. Angst voor het snel dichtdraaien van de geldkraan door centrale banken, de Fed in het bijzonder, leidt tot winstnemingen. Ik zie alleen maar rode koersen op mijn scherm. De Nikkei-index is in Tokio 2,9% lager gesloten en de Hang Seng-index verliest 0,4% in Hongkong. De beurs van Shanghai noteert 0,25% lager. De Chinese beurzen krijgen steun van een hoger dan verwachte inkoopmanagersindex. De inkoopmanagersindex van de Chinese dienstensector is volgens nieuwsdienst Caixin vorige maand gestegen van 52,1 naar 53,1 punten. Analisten rekenden op een daling naar 51,7 punten. De samengestelde index steeg in december van 51,2 naar 53 punten, wat wijst op een  aantrekkende groei van de Chinese economie. De Koreaanse Kospi-index is 1,1% lager gesloten en de Australische beurs verliest vanmorgen 2,7%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,2% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zijn rond de 1,5% lager van start gegaan.

Agenda van vandaag

  • Duitse fabrieksorders van november 
  • Duitse inflatiecijfers van december (verwacht: +5,6% op jaarbasis)
  • Wekelijkse uitkeringsaanvragen in de VS
  • Fabrieksorders VS
  • Orders voor duurzame goederen VS

Meer weten?

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, je kunt je inleg (deels) verliezen. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, je kunt je inleg (deels) verliezen. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.