Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Henkel Henkel - Minder winst verwacht in 2022, divisies worden samengevoegd. Koersrendement januari verdampt

maandag 31 januari 2022

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
DE0006048432 EUR 16.2 2.53 Duurzaam Dagelijkse consumentengoederen

Minder winst verwacht in 2022, divisies worden samengevoegd. Koersrendement januari verdampt

Henkel Consumer Brands: strik erom en weg ermee. Je zou zeggen dat dit de bedoeling moet zijn van de familie Henkel, die meer dan 60% van de aandelen bezit. Waarom nog vasthouden aan laag renderende onderdelen, als er genoeg bedrijven zijn die deze producten willen kopen en beter zijn in het verkopen ervan. Henkel is simpelweg te klein ten opzichte van concurrenten als Procter & Gamble en Unilever (hopelijk blijft ceo Jope van Henkel af). Wat overblijft zijn de winstgevende kleefstoffenactiviteiten, die onder de sector industriegoederen ingedeeld zullen worden.

Leidende marktposities in zowel consumenten- als industriele markten

Henkel AG & Co KGaA (Henkel), de Duitse innovatieve fabrikant van lijm, wasmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen, is wereldwijd actief met toonaangevende merken en technologieën. Het concern werkt in drie domeinen: was- en reinigingsproducten, schoonheidsproducten en kleeftechnologieën. Henkel werd opgericht in 1876 en is wereldwijd markleider in zowel consumenten- als industriële (deel)markten met bekende merken zoals Persil, Schwarzkopf en Loctite. Het draaide in 2021 bijna €20 mld omzet.

Minder winst verwacht in 2022, divisies worden samengevoegd. Koersrendement januari verdampt

Henkel voorspelt voor 2022 een autonome omzet van +2% tot +4%, terwijl analisten gemiddeld uitgingen van 4%. Het bedrijf voorziet een aangepaste winst per aandeel tussen -15% en +5% in 2022 en een aangepaste operationele marge in een bandbreedte van 11,5% tot 13,5%. Verder stelt Henkel nieuwe doelstellingen voor de middellange termijn vast met een organische-omzetgroei van 3% tot 4% en een aangepaste EBIT-marge van 16%. Henkel presentere de vooruitzichten voor het lopende jaar op 28 januari onverwacht een maand voor de eigenlijk cijferpresentatie. En de verwachtingen waren hooggespannen voor de cijfers. Het bedrijf was het jaar goed begonnen en was een van de best presterende bedrijven op de beurs in januari. Maar de verwachtingen voor de omzetgroei en met name de operationele winstmarge in 2022 zijn wel heel voorzichtig. Samen met de aangekondigde fusie van de divisies Wasmiddelen & Huishoudelijke Verzorging en Schoonheidsverzorging tot één divisie genaamd Henkel Consumer Brands brengt dat een hoop onrust met zich mee. De voorlopige cijfers over het vierde kwartaal, zoals de identieke-omzetgroei van 7,8% (consensusverwachting 7,3%), zijn sterk dankzij de prestaties van de lijmstoffendivisie. Maar ook de wasmiddelen- en huishoudelijke divisie presteerde met een identieke groei van 6,1% meer dan 50% boven de verwachting van 4%. De enige dissonant was opnieuw Beauty & Care met een krimp van de identieke omzet van 1,2%. Analisten hadden op een groei met dit percentage gerekend. Er komt een aandelen-inkoopprogramma tot €1 mld, opgesplitst in €800 mln preferente aandelen en €200 mln gewone aandelen.

Waardering

Henkel heeft een koers-winstverhouding van 16 keer de getaxeerde winst van het lopende jaar, iets lager dan dat van de meeste concurrenten en lager dan de gemiddelde waardering van het aandeel.

Kansen

  • Henkel heeft sterke A-merken als Witte Reus, Pritt, Persil, Dixan, Schwarzkopf en Fa. Daarnaast bezit het een sterk groeiend marktaandeel in de productie van huismerken.
  • De lijm- en kleefstoffendivisie is een van de grootste van de sector aan het worden. Henkel heeft inmiddels een wereldwijd marktaandeel van 15%. Daardoor verbetert de prijszettingkracht van Henkel sterk en is het concern een van de weinige concerns die de gestegen grondstoffenprijzen door kunnen berekenen aan winkeliers en consumenten.

Risico's

  • De marges zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor schommelingen in de olieprijs en doordat 60% van de omzet buiten West-Europa gemaakt wordt, is ook de omruilverhouding van de verschillende valuta’s naar de euro een bedrijfsrisico.
  • De concurrentiestrijd tussen de verschillende aanbieders van wasmiddelen verhevigt nog steeds.
  • De totale blootstelling van het bedrijf aan ESG-risico's is gemiddeld en is vergelijkbaar met het gemiddelde van de subsector. Menselijk kapitaal, de impact van producten en diensten op milieu en gezondheid en productbeheer zijn opmerkelijke materiële ESG-kwesties.

Duurzame Analyse

#N/A

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter Long 55,9 op Henkel 4,8 13,59 0,00 +3,44 % Koop Sprinter
Sprinter Long 55,9 op Henkel 4,8 13,59 0,00 +3,44 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen