Auteur

Cor Blankestijn
Beleggingsanalist

Fundamentele Analyse: Ahold Delhaize Ahold Delhaize - Ahold Delhaize overtreft analistenverwachtingen, maar zijn jaarprognose stelt teleur

donderdag 3 maart 2022

Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0011794037 EUR 13.2 3.54 Duurzaam Dagelijkse consumentengoederen

Ahold Delhaize overtreft analistenverwachtingen, maar zijn jaarprognose stelt teleur

De cijfers over afgelopen kwartaal waren goed, met kleine tegenvallers in Europa maar die werden goedgemaakt door de activiteiten in de VS. De voorzichtige targets van Ahold Delhaize voor 2022 waren een teleurstelling maar de koersdaling van 10% vind ik wel wat veel. Alsof niemand had zien aankomen dat er weer een retailbedrijf te maken zou krijgen met hogere kosten die niet volledig zijn door te berekenen aan de consument. De gevechten met de producenten van de goederen is in volle gang. Sommige van die gevechten zal het concern gaan winnen, sommige verliezen. Hogere loonkosten zullen zwaar gaan tellen, maar dat is in vrijwel iedere sector een thema, net als de hogere transportkosten.

Profiel

Koninklijke Ahold Delhaize is een internationale groep van vooraanstaande supermarktbedrijven in de Verenigde Staten (VS), Nederland, België en Centraal- en Zuid-Europa. Het concern heeft in totaal bijna 6800 winkels. De formule Albert Heijn is marktleider in Nederland en Delhaize heeft een groot marktaandeel in België. In de Verenigde Staten (VS) opereert het bedrijf onder meer met de namen Food Lion, Hannaford, Martin’s, Peapod, Stop&Shop/Giant-Landover en Giant-Carlisle; allemaal winkels in het oosten en noordwesten van de VS. Ahold is verder een voorloper op het gebied van e-commerce, met Bol.com, Peapod en bfresh. Het concern heeft op het moment 410.000 mensen in dienst en behaalde in 2021 meer dan €75,6 mld aan omzet.

Ahold Delhaize overtreft analistenverwachtingen, maar zijn jaarprognose stelt teleur

Ahold Delhaize heeft in het vierde kwartaal van 2021 meer omzet behaald dan analisten gemiddeld hadden voorzien en zag de winstgevendheid onderliggend aantrekken, bleek 16 februari uit de cijfers die het concern presenteerde. Ahold Delhaize behaalde een omzet van €20,15 mld, terwijl de consensusverwachting van analisten €19,82 mld bedroeg. Daarvan kwam €12,1 mld uit de VS en €8,05 mld uit Europa (beide hoger dan de analistenconsensus). De totale identieke-omzetgroei kwam uit op 3,2%, dankzij de identieke omzetgroei in de VS van 4,8% bij een consensus van 3,1%. De aangepaste operationele winst kwam uit op €838 mln, tegenover €820 mln verwacht. De regio VS deed het boven verwachting goed maar Europa viel tegen. De onderliggende marge kwam uit op 4,2%, in lijn met de analistenconsensus van 4,17%. De onderliggende winst per aandeel daalde in heel 2021 op jaarbasis met 0,5% naar €2,19 maar overtrof daarmee de consensusverwachting van $2,15. De jaarwinst bedroeg in 2020 nog €2,26 per aandeel. Ahold Delhaize behaalde een jaaromzet van €75,60 mld en een onderliggende operationele winst van €3,33 mld bij een marge van 4,4%. Voor heel 2021 rekenden de analisten op een omzet van €75,3 mld, een onderliggende operationele winst van €3,31 mld en een marge van 4,4%. Het detailhandelsconcern meldde verder dat het in 2021 bijna €364 mln investeerde in coronahulp via verschillende initiatieven: zowel extra personeel, beschermingsmiddelen als donaties. Voor het lopende boekjaar mikt Ahold Delhaize op een onderliggende operationele marge van minstens 4% en een daling van de onderliggende winst per aandeel tot 5% ten opzichte van 2021. De vrije kasstroom zal naar verwachting van Ahold Delhaize €1,7 mld bedragen, net als in 2021. Het winkelbedrijf verwacht over 2022 een dividend uit te keren van €0,95 per aandeel en kondigde al eerder aan €1 mld aan eigen aandelen in te kopen. Voor 2022 staat de analistenconsensus op een omzet van €77,58 mld bij een nettowinst van €2,15 mld en een onderliggende operationele winst van €3,28 mld. Voor de periode 2023 tot en met 2025 zei Ahold Delhaize al eerder te verwachten dat de omzetgroei zal versnellen, waarbij de omzet uit online activiteiten kan verdubbelen. Tegen 2025 moet Ahold Delhaize dan €10 mld aan extra omzet hebben gerealiseerd en de online omzet hebben verdubbeld, terwijl de e-commerce-activiteiten tegen 2025 ook winstgevend moeten zijn. Het concern is nog steeds van plan om onderdeel Bol.com een eigen notering te geven in de tweede helft van het jaar.

Waardering

De koers-winstverhouding van Ahold Delhaize is op dit moment ruim 12,5 keer de winst voor het lopende jaar, lager dan het gemiddelde van de laatste jaren. Ook vergeleken met de concurrenten heeft het kruideniersconcern op het moment een lage waardering. Terwijl het toch al enkele jaren goede cijfers kan melden.

Kansen

  • Veel extra mogelijkheden sinds de overname van Bol.com. In veel winkels zijn afhaalbalies gekomen voor het afhalen van op het internet bestelde goederen. Hierdoor zullen veel nieuwe klanten naar de winkels komen.
  • In Nederland doet Albert Heijn (AH) het redelijk en profiteert het van zijn positie van marktleider en zijn sterke huismerken. AH verhoogde de penetratie van zijn huismerken de laatste jaren ten koste van de A-merken. Die vertegenwoordigen nu gemiddeld 50% van de producten in de winkels.
  • Veel extra omzet nu er beperkingen gelden om uit eten te gaan en door de sterke onlinepropositie.

Risico's

  • Op dit moment ziet het concern geen mogelijkheden om de gestegen productkosten volledig door te berekenen aan de consument. Zou men dit wel doen, dan is de kans groot dat klanten overstappen naar concurrenten.
  • Het concern moet veel tijd steken in het invoegen van Delhaize in de organisatie, het is belangrijk dat men daarbij de operationele zaken niet vergeet.
  • Nu Amazon in de VS ook in stenen winkels actief is, kan dit een forse pijsdruk gaan geven in de supermarktbranche. Ook gaat Amazon vanaf dit jaar zich meer op Nederland focussen wat extra concurrentie in de supermarktoorlog met zich meebrengt.
  • De onderneming kan aandelen uitgeven aan een stichting om het stemrecht van een vijandige overnemer te verwateren en de raad van bestuur wordt niet jaarlijks verkozen. Toch is Ahold een leider in zijn sector op het gebied van corperate governance omdat het op andere deelgebieden uitblinkt.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam beleggingsuniversum. Binnen zijn sector is het een voorloper (NFI +) op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er zijn geen uitsluitingscriteria van toepassing vanwege ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten Duurzaam beleggen bij het ING Investment Office, en staat los van de fundamentele analyse.

Sprinters Long

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Long 22,55 op Ahold Delhaize 9,7 2,58 0,00 +39,07 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Long 20,31 op Ahold Delhaize 5,2 4,81 0,00 +17,72 % Koop Sprinter

Sprinters Short

Naam Hefboom Bied Laat % Dag Watchlist Trade
Sprinter BEST Short 29,67 op Ahold Delhaize 5,1 4,87 0,00 -13,15 % Koop Sprinter
Sprinter BEST Short 29,67 op Ahold Delhaize 5,1 4,87 0,00 -13,15 % Koop Sprinter

Disclaimer

TA legenda

long : stijgende trend
neutral : zijwaartse trend
short : dalende trend

NFI legenda

++ : sterke voorloper
+ : voorloper
= : middenmoter
- : achterblijver
nb : niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend. dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar kalenderjaar als percentage van de koers. K/W* koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar. NFI de Niet Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan. Uitsl. staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een "ja" is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum. * Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaakt van de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het "duurzaam universum".

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door het ING Investment Office en behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. ING Bank N.V., noch enig andere rechtspersoon die of onderdeel dat tot de ING Groep behoort, aanvaardt enige aansprakelijkheid voor schade in welke mate dan ook, voortvloeiend uit het gebruik van de bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen of verwerkte informatie. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze beleggingsaanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Cor Blankestijn, beleggingsanalist, en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen heeft in de voorafgaande 12 maanden effecten van Ahold Delhaize bij uitgifte ervan overgenomen of geplaatst.

ING Groep N.V. of een van haar afzonderlijke bedrijfsonderdelen is partij bij een overeenkomst, zoals zakenbankdiensten, met de uitgevende instelling.