De beurs vandaag VS boycotten Russische olie ● Mogelijk nieuwe eurobonds ● Beurzen erg beweeglijk

woensdag 9 maart 2022

De beurs van 9 maart 2022, 9.25 uur
  • VS kondigt boycot van olie, olieproducten en steenkool uit Rusland aan
  • Europa gaat mogelijk obligaties uitgeven om extra energie- en defensie-uitgaven te financieren
  • Beurzen blijven erg beweeglijk; olieaandelen profiteren van stijging olieprijs

VS boycotten Russische energie

President Biden heeft gisteren aangekondigd dat er per direct geen Russische olie, olieproducten en steenkool meer geïmporteerd mogen worden naar de VS. Het Verenigd Koninkrijk zal binnenkort met eenzelfde boycot volgen. Voor Amerika, dat zo goed als zelfvoorzienend is voor wat betreft energie, is het een eenvoudige maatregel om de oorlogskas van Poetin niet verder te vullen. Voor Europa, dat 40% van haar gas en 25% van haar olie importeert uit Rusland, ligt dat veel gevoeliger. Een boycot zal de energiekosten nog veel verder opjagen en de economische groei in gevaar brengen. Er wordt al wel gewerkt aan een plan voor de snelle uitbreiding van alternatieve energiebronnen, maar dat kost tijd. In de tussentijd kunnen overheden niet veel meer doen dan compenseren en investeren. 

EU komt mogelijk met nieuw steunpakket

Gisteren kwam het bericht dat de Europese Unie (EU) van plan is om gezamenlijke obligaties uit te geven om energie-investeringen en -compensatie en defensie-uitgaven te financieren. Of deze opvolger van het ‘NextGenerationEU’-pakket, dat Europa uit de coronacrisis moet trekken, er ook daadwerkelijk komt, zou de komende dagen tijdens een spoedoverleg tussen Europese leiders in Versailles worden bekendgemaakt. Het zou een enorme economische opsteker zijn voor de groeiverwachtingen in de EU, die een behoorlijke deuk oplopen door de Oekraïnecrisis. In tijden van crisis is de getoonde saamhorigheid in Europa een sterk signaal van hoop. Beleggers konden het bericht erg waarderen en zetten de Europese beurzen na een vlakke opening al snel in de plus. Later op de dag werd de winst echter weer prijs te geven. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zei namelijk niets van dergelijke ‘eurobonds’ af te weten. Dat kan natuurlijk ook aan hem liggen.

Europese rentes stijgen na bericht over eurobonds

Behalve de ontkenning van Timmermans, werd de stemming ook gedrukt door een verder oplopende olieprijs (+3,8%) als gevolg van de aankondiging van de Russische-olieboycot door president Biden. De Stoxx Europe 600-index verloor uiteindelijk 0,5% na eerder nog op een winst van 1,7% te hebben gestaan. Aandelen uit de sector energie (+2,9%) profiteerden van de hogere olieprijs, aandelen uit de IT-sector verloren gemiddeld 2,8%. Dat kwam mede door de oplopende rentes, waar bankaandelen (+1,4%) dan weer baat bij hadden. De mogelijke uitgifte van eurobonds geeft hoop op een herstel van het ‘reflatiescenario’, met aantrekkende economische groei en hoge inflatie. Voorwaarde is dan wel dat de Europese centrale bank (ECB) de geldkraan niet snel zal dichtdraaien. En zolang de kerninflatie (waarin de energie- en voedselprijzen niet worden meegerekend) niet heel sterk aantrekt, verwachten we dat de ECB de geldkraan niet snel zal dichtdraaien. Beleggers geloven wel in dit scenario en zetten de Duitse tienjaarsrente gisteren 13 basispunten hoger op 0,11%. De euro werd ook iets sterker op 1,094 tegenover de dollar. 

Nervositeit op Wall Street…

Na een zeer beweeglijke handelsdag sloten de Amerikaanse aandelenindices bij het luiden van de slotbel in de min. De Amerikaanse boycot van Russische olie leidde tot veel nervositeit op de beursvloer in New York. De S&P 500-index schommelde van een winst van 1,8% naar een verlies van 1% om te sluiten met een verlies van 0,7%. De Dow Jones-index sloot 0,6% lager. De nervositeit van beleggers vertaalt zich in een hoge stand van de ‘angstgraadmeter’ van de S&P 500-index: de VIX-index. Deze daalde gisteren weliswaar met 3,6% maar staat nog op ruim 35 punten. Bij een niveau boven 30 punten melden zich doorgaans koopjesjagers. Dat zal nu niet anders zijn. Het zijn de momenten waarop je je kooplijstjes klaar moet maken.

… waar olieaandelen aan kop gaan

Olieaandelen wonnen op Wall Street gemiddeld 1,4% door de hogere olieprijs, terwijl aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen 2,6% onderuit gingen. Bedrijven uit deze sector hebben veel last van de hogere grondstoffenprijzen, die ze lang niet altijd kunnen doorberekenen. Dat gaat ten laste van de winstmarge. Dat is ook de reden waarom we aandelen uit deze sector onderwegen in onze beleggingsstrategieën, tegenover een overweging van aandelen uit de sector energie die profiteren van de hoge olieprijs. De Nasdaq-index eindigde 0,3% lager, na eerder op de dag op een ruime winst te hebben gestaan. Hogere rentes drukten hier op het sentiment.

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.