De beurs vandaag Europese aandelen stijgen 4,7% ● reactie op ‘short squeeze’ of 13% lagere olieprijs? ● wat gaat ECB zeggen vandaag?

donderdag 10 maart 2022

De beurs van 10 maart 2022, 9.10 uur
  • Veel aandelenbeurzen herstellen procenten: omgekeerde bewegingen
  • Is de draai het gevolg van een ‘short squeeze’, of van de 13% gedaalde olieprijs?
  • ECB komt vandaag met rentebesluit en persconferentie: wat wordt de toon? 

“Is de oorlog in Oekraïne voorbij?” dachten Europese beleggers gisteren misschien, aan het einde van de beursdag. Koersstijgingen van meer dan 10% voor individuele aandelen waren geen uitzondering. De door de Oekraïneoorlog hardst geraakte aandelen herstelden gisteren het sterkst. De Stoxx Europe 600-index knalde met 4,7% omhoog, de sterkste stijging sinds maart 2020. Met een winst van bijna 8% was de Duitse hoofdindex DAX de grote winnaar van de dag. De beurs bij onze oosterburen heeft ook flink geleden sinds de Russen op 24 februari Oekraïne binnenvielen. Dus de gedachte dat de oorlog voorbij zou zijn, als verklaring voor het enorme koersherstel, was dan ook niet zo vreemd. 

Als koersen stijgen, komen shortposities onder druk

Helaas is niets minder waar. Er wordt nog steeds zwaar gevochten en een einde aan de oorlog lijkt nog ver weg. Maar waarom was er gisteren dan zo'n sterk herstel? Daar is het volgende op te bedenken. Heel veel slecht nieuws was in de afgelopen twee weken door beleggers al ‘ingeprijsd’ in de koersen. En als er dan even niet meer slecht nieuws bijkomt, maar er misschien ook wat lichtpuntjes zijn - zoals het bericht van gistermiddag dat Oekraïne met Rusland zou willen praten over een neutrale status met de garantie dat het geen land hoeft in te leveren - dan moeten sommige beleggers als een haas hun shortposities draaien (posities, gericht op verdere daling). Een typische 'short squeeze' dus, waarbij de verliezen oplopen naarmate de koersen stijgen. En als de koersen weer iets herstellen om welke reden dan ook, lokt dat ook weer andere kopers uit, de ‘bodemvissers’ die graag instappen als de koersen in een dip zitten. De koersstijging die dit veroorzaakt, zet beleggers met shortposities onder druk. 

Olieprijs daalt 13% na voorstel productieverhoging VAE

In welke volgorde zoiets gebeurt, eerst de toestroom van ‘dip-kopers’ of eerst de short squeeze, maakt niet zoveel uit. Het is alsof je een ingedrukte veer los laat. Over oorzakelijke verbanden zijn op de financiële markten altijd verschillende meningen... Is de daling van de olieprijs van gisteren (-13%) een gevolg van een ‘risk-on’-stemming? Dus dat beleggers weer meer risico durven nemen? Of is de daling van de prijs van het zwarte goud de aanleiding geweest van de rally op de aandelenbeurzen? Die laatste verklaring wordt vandaag veel genoemd in de financiële media, maar is zeker in Europa niet dé reden, omdat de olieprijs pas veel later op de dag begon te dalen, toen er vanuit een OPEC-land (de Verenigde Arabische Emiraten, VAE) werd geopperd meer olie op te pompen. 

Hogere rente ECB helpt niet tegen inflatie door oorlog

Feit is dat de volatiliteit (beweeglijkheid) op de beurzen twee kanten op kan werken, zoals we hier gisteren nog schreven. Bovendien was het gisteren 9 maart, de dag waarop we in 2009 het dieptepunt van de markt zagen tijdens de Grote Financiële Crisis. En we hebben vaker in de maand maart een positieve draai op de beurzen gezien, zoals twee jaar gelden aan het begin van de pandemie. Beleggers kunnen heel snel het donkerste doemscenario inprijzen om dat vervolgens weer iets te nuanceren. Daarbij geholpen door bemoedigende berichten, zoals bijvoorbeeld over extra economische steun van overheden en centrale banken. Vanmiddag horen we vanuit Frankfurt of de Europese Centrale Bank (ECB) door de oorlog van beleid gaat veranderen of niet. Wij verwachten dat ECB-voorzitter Christine Lagarde met een redelijk ‘dovish’ (dus pro-stimulering klinkend) verhaal zal komen, de ECB eerst de economische impact van de oorlog wil afwachten en dat de ECB-bestuurders zich bewust zijn van het feit dat een minder stimulerend beleid (zoals verhoging van de beleidsrente) niet zal helpen om de prijs van grondstoffen omlaag te krijgen. Hoge inflatie door een aanbodschok kun je niet bestrijden met het rentewapen.

Beursontwikkeling omgekeerd

Op de Europese beurzen zagen we gisteren een spiegelbeeld van de beweging die we in de voorgaande twee weken hebben gezien. Olieaandelen verloren gemiddeld 1,8% terwijl alle andere sectoren flink herstelden. Met een winst van gemiddeld 8,7% gingen aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen aan kop. Financiële waarden volgden met een plus van 6,9%, geholpen door hogere rentes. De Duitse tienjaarsrente steeg met 10 basispunten naar 0,22% en is daarmee weer terug op het niveau van voor de inval. We verwachten dat de rente verder zal oplopen omdat de inflatiedruk voorlopig nog hoog zal blijven. Of de Europese aandelenbeurzen weer snel zullen herstellen tot het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne, is nog maar de vraag. Dat hangt af van de economische schade door de oorlog en de steun die overheden en de ECB (en andere centrale banken) zullen bieden. Net als op de Europese beurzen heerste er gisteren op Wall Street ook een opgetogen stemming met hogere aandelenkoersen, lagere grondstoffenprijzen en hogere rentes als gevolg dan wel oorzaak (je mag zelf kiezen).

Agenda van vandaag

  • Nederlandse inflatiecijfers van februari
  • inflatiecijfers uit de VS 
  • het rentebesluit van de ECB 

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.