De beurs vandaag Beursweek begint gemengd in Azië ● maar hogere opening verwacht in Europa en VS ● olieprijs daalt 2%

maandag 14 maart 2022

De beurs van 14 maart 2022, 8.33 uur
  • Beursweek begint gemengd: beurs in Japan hoger, in Zuid-Korea lager en in China een stuk lager…
  • … maar aandelenmarkten Europa en Wall Street lijken hoger te gaan openen
  • De olieprijs (Brentkwaliteit) daalt 2% tot onder de $110 per vat

Op de financiële markten is de nieuwe week vanmorgen gemengd begonnen. Mede door een zwakkere Japanse yen zijn de Japanse beurzen vanmorgen rond de 0,6% hoger gesloten. De Zuid-Koreaanse Kospi-index verliest juist 0,6%. In China is de miljoenenstad Shenzhen in lockdown vanwege coronabesmettingen en ook in Hongkong ligt het dagelijks leven plat vanwege een grote corona-uitbraak. Dat helpt niet voor de stemming op de beurs van Hongkong, waar de koersen van Chinese techaandelen zoals Alibaba (-8,6%) en Tencent (-5,3%) weer eens onder druk liggen uit angst voor stengere regels en het mogelijk schrappen van Amerikaanse beursnoteringen. De Hang Seng-index staat op het moment van schrijven ruim 4% lager. De beurs van Shenzhen verliest 2% en die van Shanghai koerst 1,8% lager. 

Hogere opening verwacht

De Australische beurs is daarentegen wel 1,2% hoger gesloten en de obligatierentes lopen er vanmorgen verder op, een teken dat de oorlogsangst afneemt en er weer meer aandacht komt voor het inflatiegevaar. De tienjaarsrentes van Australië en Nieuw-Zeeland staan beide 5 basispunten hoger, net als de Amerikaanse tienjaarsrente die nu op 2,05% staat. De Amerikaanse vijfjaarsrente (+6 basispunten) klimt voor het eerst sinds mei 2019 boven de 2%. De richting van de renteontwikkeling is duidelijk naar boven, in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, van aanstaande woensdagavond. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse beurzen wijzen op een 0,7% hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,5% hoger van start gaan. 

Olieprijs ontspant iets

De Amerikaanse dollar staat vrijwel onveranderd tegenover de euro op $1,091, de prijs van een vat Brentolie daalt ruim 2% op $109,90. Eindelijk zakken de prijzen bij de pomp weer iets. In aanloop naar het rentebesluit van de Fed op woensdag en die van de Bank of England (de Britse centrale bank) donderdag zullen de markten naar verwachting erg beweeglijk blijven, waarbij het nieuws uit Oekraïne de stemming zal blijven overheersen.

Agenda van vandaag

  • Franse sentimentindex 
  • cijfers over de winkelverkopen in Spanje

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.