De beurs vandaag Fed verhoogt rente ● Beursstemming kan snel omslaan ● Blijf je eigen koers varen

donderdag 17 maart 2022

De beurs van 17 maart 2022, 9.15 uur
  • Fed verhoogt zoals verwacht rente met 0,25%-punt. Dit jaar mogelijk nog 6 verhogingen
  • Beursstemming slaat om, aandelen herstellen fors. Verliezers worden winnaars
  • In paniek raken en proberen markt te timen is slechte strategie voor beleggers

Terwijl het Saharazand vannacht met de regen voor een deel is neergedaald over ons land, zijn er nog weinig signalen dat de oorlogsstof in Oekraïne ook snel zal neerdalen. Berichten over Russische beschietingen op schuilplaatsen in het zuiden van Oekraïne zijn weinig hoopgevend. Toch zijn er de laatste paar dagen steeds meer berichten dat de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne vorderingen maken, waarbij een neutrale positie van Oekraïne misschien wel de meeste kans maakt. Laten we hopen dat de oorlog snel voorbij is. De voorzichtig positieve berichten uit Oekraïne en de hoop dat China snel met stimuleringsmaatregelen voor de economie en de financiële markten zal komen, zoals gisterochtend bekend werd gemaakt, gaf de aandelenbeurzen gisteren vleugels.

Fed verhoogt rente met 0,25%-punt

Dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, voor het eerst sinds 2018 zoals verwacht de beleidsrente met 0,25%-punt verhoogde naar 0,25-0,5% kon de positieve stemming niet bederven. Verder bleek uit de ‘dot plot’, een puntengrafiek waarin de renteverwachtingen van de individuele Fed-bestuurders zijn weergegeven, dat er dit jaar mogelijk nog eens zes verhogingen volgen en volgend jaar vier. Ook dat maakte beleggers niet nerveus. Volgens Fed-voorzitter Powell is de inflatie te hoog en de arbeidsmarkt te krap, maar is de Amerikaanse economie sterk genoeg om de renteverhogingen aan te kunnen.

Obligatiebeleggers bevreesd voor recessie

Obligatiebeleggers denken anders over de Amerikaanse economie. Voor de eerste keer sinds maart 2020 is de Amerikaanse vijfjaarsrente (+8 basispunten) gelijk aan de tienjaarsrente (+4 basispunten). Daarmee begint de obligatiemarkt vooruit te lopen op een aanstaande recessie. Wanneer de korte rente hoger staat dan de lange rente, en de rentecurve dus ‘invers’ wordt, wordt dat door veel beleggers gezien als en teken dat een recessie nadert. De tweejaarsrente (+9 basispunten) noteert nog wel lager dan de tienjaarsrente, maar het verschil wordt wel steeds kleiner. Door het aangekondigde pad van renteverhogingen door de Fed om de historisch hoge inflatie te beteugelen zal de groei in de VS zeker gaan afnemen, dat is zeker. Maar we verwachten dat dit op korte termijn niet zal leiden tot een recessie. Mogelijk pas ergens in 2023. 

Beursstemming kan snel omslaan

Op Wall Street overheerste gisteravond een optimistische stemming. De S&P 500-index boekte een winst van 2,2%, de Nasdaq steeg 3,8% en de Dow Jones-index won 1,6%. Alleen aandelen uit de sectoren nutsbedrijven (-0,2%) en energie (-0,4%) eindigden in de min, mede door de lagere olieprijs (-1,9%). Aandelen en sectoren die de afgelopen weken het hardst zijn gedaald, herstelden nu het meest. Dat is het beeld dat we wel vaker zien, als we te maken hebben met manisch-depressieve beleggers waarbij de stemming ineens 180 graden kan omslaan. Dat is niet te timen en je kunt er niet op anticiperen. Gewoon je eigen koers blijven varen, is het devies. Dat de oorlog in Oekraïne snel voorbij is hopen we natuurlijk allemaal, maar is niet te voorspellen. Ondertussen draait de wereld gewoon door, staan we weer met zijn allen in de file en betalen we een vermogen om de tank vol te gooien. Dat kan niet heel lang goed gaan, maar betekent ook niet dat de wereld zal vergaan. Maar zo werkt het helaas wel vaak ik het brein van veel beleggers: of het gaat heel goed, of het komt nooit meer goed. Ruimte voor nuance is er vaak niet. En dat biedt dan soms weer kansen, als je snel bent.

Europese aandelen ruim 3% omhoog

Een dag zoals gisteren op de Europese beurzen leert maar weer eens dat wanneer het sentiment zo beroerd is, het omslagpunt dichtbij is. Een klein beetje goed nieuws, zoals gisteren uit Oekraïne en China, is dan al genoeg om een ‘koopjacht’ te starten. Na een wilde handelsdag sloot de Stoxx Europe 600-index met een winst van ruim 3%. De index is op weg naar de beste beursweek sinds november 2020. De koersverliezen sinds de start van de oorlog zijn alweer bijna weggewerkt. De brede Europese aandelenindex sloot gisteren slechts 1,2% onder het niveau van 23 februari, de dag voordat de oorlog begon.

Rustig blijven is het devies

Wereldwijde aandelen (MSCI All Country World-index, total return in euro's) staan sindsdien 2,7% hoger, met een maximaal verlies tussentijds van minder dan 1%. De boodschap is dat in paniek raken voor beleggers een slechte strategie is, tenzij je snel van je geld af wilt natuurlijk. Hetzelfde geldt voor het proberen te timen van de markt. Dit betekent niet dat aandelenbeurzen nu in één rechte lijn zullen herstellen. Je zult nog veel vaker je zenuwen moeten bedwingen om de risicopremie op aandelen te verdienen. Gratis geld bestaat niet. En vergeet vooral niet je beleggingen goed te spreiden.

Obligatierentes lopen verder op

Vooruitlopend op het rentebesluit van de Fed en de ‘risk-on’-stemming op de beurzen liepen de rentes op euro-staatsobligaties gisteren verder op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 0,39%. We verwachten dat deze nog verder zal oplopen zolang de Amerikaanse tienjaarsrente ook oploopt. Maar ook hier geldt dat dit niet in één rechte lijn zal gebeuren. Op de Europese beurzen profiteerden financiële waarden (+4,3%) gisteren van de oplopende rentes.

Sterk herstel op Chinese beurzen

De herstelrally op de Chinese beurzen krijgt vanmorgen een vervolg. Beleggers hebben er veel vertrouwen in dat de Chinese regering en de centrale bank met steunmaatregelen zullen komen. Daardoor kunnen de zwaar getroffen (technologie)aandelen vanmorgen verder herstellen van de koersdreun in de voorgaande maanden. Ook hier zal wel weer een tegenreactie op volgen. We weten alleen niet wanneer en hoe groot die zal zijn. Dat de waarderingen (koers-winstverhoudingen) van een aantal grote techbedrijven weer op interessante niveaus zijn gekomen, zal niemand verbazen. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven ruim 6% hoger en de beurs van Shanghai koerst 1,4% hoger. De Japanse Nikkei-index is, ondanks de aardbevingen van gisteren, vanmorgen 3,5% hoger gesloten, in navolging van de rally op Wall Street. De Kospi-index is in Seoel 1,3% hoger gesloten. De Australische beurs is ruim 1% hoger gesloten. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse beurzen wijzen op een vlakke tot licht hogere opening van Wall Street vanmiddag.

Agenda van vandaag

  • Definitieve inflatiecijfers eurozone 
  • Huizenmarktcijfers VS
  • Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.