De beurs vandaag Europese beurzen herstellen ● FTSE 100 boven beginstand 2022 ● maar lagere opening verwacht in Europa en VS

vrijdag 18 maart 2022

De beurs van 18 maart 2022, 9.11 uur
  • Europese beurzen lijken op weg week in de plus af te sluiten
  • Londense hoofdindex al weer boven beginstand 2022 na renteverhoging BoE gisteren
  • Terwijl olieprijs weer verder oploopt, dalen de futures op de Europese en Amerikaanse indices

Bij gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws ging het koersherstel op de meest Europese aandelenbeurzen gisteren verder. De angst van beleggers voor een sterke economische terugval (vanwege de Oekraïneoorlog) lijkt wat af te nemen, terwijl de vrees voor aanhoudend hoge inflatie nog steeds aanwezig is. Onder aanvoering van oliegerelateerde aandelen (+2,2%), die profiteerden van de hogere olieprijs (+8,8%) boekte de Stoxx Europe 600-index een winst van een half procentje. Bankaandelen (-0,5%) hadden last van de iets lagere obligatierentes. Voor veel financials is een hogere rente namelijk gunstig voor de winst. 

Londense FTSE 100-index al weer in de plus in 2022

Ook in het Verenigd Koninkrijk werden beleggers minder pessimistisch. De Londense FTSE 100-index sloot zelfs 1,3% hoger na het besluit van de Britse centrale bank, de Bank of England (BoE) en staat daarmee als eerste toonaangevende Europese beurs weer boven zijn slotstand van eind vorig jaar. Ook de Stoxx Europe 600-index herstelde verder en staat nu minder dan 1% onder het niveau van 23 februari, de dag voordat Rusland Oekraïne binnenviel. De gemiddelde winstgroeiverwachtingen van analisten voor Europese bedrijven zijn in een rap tempo verlaagd maar die voor 2022 zijn nog steeds positief. 

Amerikaanse economie geeft signalen van kracht

Het op weekbasis gerapporteerde aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week gedaald naar 214.000, minder dan de verwachte 220.000 wat wijst op een erg sterke Amerikaanse arbeidsmarkt. Alle reden voor de ‘Fed’, de Amerikaanse centrale bank, om de geldkraan langzaam dicht te draaien via stapsgewijze renteverhogingen. Ook de cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt (de hoeveelheid afgegeven bouwvergunningen en in aanbouw genomen woningen) waren beter dan verwacht. Op Wall Street daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties licht na de stijging van woensdagavond (dat was in reactie op de rentverhoging door de Fed). De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 1 basispuntje naar 2,17% maar we verwachten dat deze de komende maanden verder zal stijgen. 

VS: beste driedaagse periode voor aandelen sinds 2020

Na een weifelende start klommen de belangrijkste aandelenbeurzen gisteren in New York verder omhoog. De S&P 500-index boekte een winst van 1,2%, de Nasdaq won 1,3% en de Dow Jones Industrial Average steeg 1,2%. Het was de sterkste driedaagse stijging sinds 2020. Aandelenbeurzen kunnen prima blijven presteren tijden een cyclus van renteverhogingen zolang de economische groei en de winstgroei van bedrijven maar op peil blijven. De onzekerheid over de groei, de inflatie en de winsten zal naar verwachting groot blijven en is uiteraard nog toegenomen door de Oekraïneoorlog. De financiële markten zullen dan ook nog zeer beweeglijk (volatiel) blijven. Dat is soms vervelend, maar biedt vaak ook kansen voor beleggers met een iets langere horizon.

Lagere opening verwacht op slotdag van (tot nu) positieve week

Zoals verwacht heeft de Bank of Japan, de Japanse centrale bank, de beleidsrente vanmorgen ongewijzigd gelaten. Zij kwam met het bericht dat zij vasthoudt aan haar op economische groei gericht beleid (en dus niet agressief de inflatie gaat bestrijden). Dat kan ook best, omdat de inflatie in Japan vorige maand slechts 0,9% op jaarbasis bedroeg. In reactie is de Japanse yen vanmorgen verder verzwakt tegenover de dollar op $118,9, wat steun gaf aan de aandelenkoersen in Tokio. De Nikkei-index is 0,7% er hoger gesloten en de breder samengestelde Topix-index won 0,5%. Ook op de meeste andere Aziatische beurzen is de stemming vanmorgen opgewekt, ondanks een verder oplopende olieprijs (+2,7%) en hogere rentes. De beurs van Shanghai staat 1,2% hoger, de Kospi-index in Seoel is 0,5% hoger gesloten en de Australische beurs eindigde vanmorgen met een winst van 0,6%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse indices wijzen op een 0,5% lagere opening van Wall Street vanmiddag en ook de Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting iets lager van start gaan op deze laatste handelsdag van een tot nu positieve beursweek.

Agenda van vandaag

  • Italiaanse handelscijfers van januari 
  • verkoopcijfers van bestaande woningen VS 
  • index van voorlopende economische indicatoren VS

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.