De beurs vandaag Beursstemming Azië bedrukt ● beste beursweek sinds november 2020 ● aandelen +5% sinds oorlog

maandag 21 maart 2022

De beurs van 21 maart 2022, 8.55 uur
  • Hogere olieprijs (+3,5%) drukt stemming op Aziatische beurzen
  • Afgelopen week was beste beursweek sinds november 2020 in Europa en VS
  • Wereldwijde aandelen staan bijna 5% hoger sinds Russische inval in Oekraïne

Oplopende olieprijs drukt stemming in Azië

De Aziatische beurzen zijn de nieuwe week in mineur begonnen. De oplopende olieprijs (+3,5% naar $111,50) leidt tot nervositeit bij beleggers. De Japanse beurs is vandaag gesloten vanwege een feestdag, maar de beurs in Zuid-Korea is 0,7% lager gesloten, mede door een lagere exportgroei en oplopende energiekosten. De beurzen op het vasteland van China schommelen rond de slotstand van vrijdag. De beurs in Shanghai noteert onveranderd, die van Shenzhen plust 0,4%. De Hang Seng-index noteert in Hongkong 0,8% lager na het scherpe herstel van vorige week op basis van beloftes van de Chinese regering om de markten te steunen. Tot op heden is het echter alleen gebleven bij woorden en niet bij daden. Dat kan al snel leiden tot een rondje winstnemingen. De Australische beurs is vanmorgen 0,2% lager gesloten de futures (termijncontracten) op de Amerikaanse beurzen wijzen op een 0,5% lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting ook iets lager aan de nieuwe week beginnen. 

Beste beursweek sinds november 2020 in Europa…

Vrijdag boekten de Europese beurzen winst, na eerder op de dag in het rood te hebben gestaan. Na een beweeglijke beursdag eindigde de Stoxx Europe 600-index met een winst van 0,9%. Daarmee staat de index weer boven het niveau van een dag voor de Russische inval in Oekraïne op 24 februari. Afgelopen week boekte de Stoxx Europe 600-index een winst van 5,4%, de beste beursweek sinds november 2020. Beleggers zijn optimistisch over de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne en voelen zich gesteund door het sterke herstel van de Amerikaanse economie. IT-aandelen (+2,5%), die eerder onder druk lagen, boekten vrijdag de grootste winst. Olieaandelen (-1,1%) verloren daarentegen wat terrein ondanks een hogere olieprijs (+1,1%). Dat zal vandaag wel weer goedgemaakt worden. Op de obligatiemarkt was het vrij kalm. De Duitse tienjaarsrente daalde 1 basispuntje naar 0,37% en de risicopremies op bedrijfsobligaties liepen iets op. De euro werd 0,7% zwakker op 1,105 tegenover de dollar. 

… en in de Verenigde Staten

Op Wall Street herstelden de aandelenkoersen, na een weifelende start, vrijdag ook verder. Net als op de Europese beurzen waren het IT-aandelen (+2,2%) die de S&P 500-index naar een winst van 1,2% trokken. Over de hele week boekte de S&P 500-index een winst van 6,2%, ook de beste week sinds november 2020. De Nasdaq-index won vrijdag 2,1% en de Dow Jones Industrial-index ging 0,8% vooruit. De expiratie van $3500 miljard aan aandelen- en indexopties en futures pakte voor de aandelenbeurzen in New York gunstig uit. 

Wereldwijde aandelen +5% sinds begin oorlog

Wereldwijde aandelen (MSCI All Country World-index, total return in euro's) staan nu bijna 5% hoger dan op 23 februari, de dag voordat Rusland Oekraïne binnenviel. Oorlog is verschrikkelijk, laat daar geen enkele twijfel over bestaan, maar voor beleggers is de schade tot nu toe zeer beperkt. Dat hebben we in het recente verleden veel vaker gezien. Dit betekent niet dat de financiële markten vanaf nu ook rustig zullen blijven. De aandacht van beleggers kan alweer snel verschuiven naar de torenhoge inflatie, acties van centrale banken om die inflatie te bestrijden en zorgen over het economisch herstel. Tot nu toe kunnen we echter constateren dat de 'vlucht naar veilige havens', zoals staatsobligaties, slechts van korte duur is geweest. Vrijdag sloot de Amerikaanse tienjaarsrente 1 basispuntje lager op 2,15%. Dat is al 16 basispunten hoger dan 23 februari. Op het moment van schrijven noteert de ‘Treasury yield' alweer 4 basispunten hoger op 2,19%.

Agenda van vandaag

  • Geen belangrijke cijfers

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.