De beurs vandaag Geen boycot Russisch gas ● Economische schade voorlopig beperkt ● Wall Street omhoog ondanks hogere rente

vrijdag 25 maart 2022

De beurs van 25 maart 2022, 8.45 uur
  • Kans op Europese boycot Russisch gas lijkt op korte termijn erg klein 
  • Economische gevolgen oorlog voorlopig beperkt; inkoopmanagersindices beter dan verwacht 
  • Obligatierentes stijgen verder door vertrouwen in economie. Is positief voor aandelen

Kans op boycot Russisch gas lijkt klein

‘To boycot or not to boycot’, dat blijft nog even de vraag. Het idee van een olie- en gasboycot door Europa om Rusland te straffen voor de inval is best logisch. Toch lijkt het niet waarschijnlijk dat er vandaag in Brussel in het bijzijn van de Amerikaanse president Biden concrete maatregelen aangekondigd worden om een deel van de Russische olie- en gasaanvoer te boycotten. Dit met als doel om de inkomstenstroom naar Poetin dicht te draaien en hem verder onder druk te zetten om te stoppen met de oorlog. Het belangrijkste bezwaar is dat we op korte termijn nog helemaal niet zonder het Russische gas kunnen. Het sneller ontwikkelen van alternatieve, duurzame energiebronnen en gasleveringen uit de VS zullen het op termijn wellicht wel mogelijk maken om zonder Russisch gas verder te kunnen. Beleggers lijken vooralsnog ook minder te geloven in een directe boycot: de olieprijs daalde ruim 2%. 

Economische gevolgen oorlog lijken voorlopig beperkt

Er was gisteren per saldo geen koersherstel zichtbaar in Europa. De Stoxx Europe 600-index eindigde met een klein verlies van 0,2%. Beleggers hebben er vooralsnog vertrouwen in dat de economische impact van de Oekraïneoorlog beperkt kan blijven en dat zelfs hogere rentes de groei niet dramatisch zullen afremmen. Zowel de Franse, Duitse als Europese inkoopmanagersindices waren in ieder geval alvast beter dan verwacht. Ook de voorlopige Amerikaanse inkoopmanagersindices over maart waren duidelijk beter dan verwacht. De Duitse tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 0,53%. We verwachten dat deze nog wat verder kan oplopen, door de aanhoudend hoge inflatie en het minder stimulerende beleid van centrale banken. 

Techaandelen duwen Wall Street omhoog

Ondanks de sterk oplopende inflatie en rentes, en de bijbehorende vrees dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de geldkraan sneller dicht zal draaien dan eerder gedacht, stegen de koersen gisteren op de beurs in New York. De S&P 500-index steeg 1,4%, de Nasdaq steeg zelfs 1,9% en de Dow Jones-index sloot 1% hoger. Olieaandelen (+0,1%) bleven wat achter door de gedaalde olieprijs, terwijl met name techbedrijven (+2,4%) en communicatiedienstverleners (+1,4%) een sterke stijging lieten zien. Vooral voor de producenten van halfgeleiders lijkt de aanhoudend sterke vraag en groei weer wat meer gewaardeerd te worden door beleggers. 

Hogere rentes houden aandelenkoersen niet tegen

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 8 basispunten naar 2,37% en lijkt daarmee weer terug op het pad van sterke groei. Zolang het economisch momentum niet sterk verslechtert en de verwachtingen voor de bedrijfswinsten niet sterk neerwaarts worden bijgesteld, kunnen aandelenkoersen omhoog. Beide zien we op dit moment niet gebeuren, dus het herstel is wat dat betreft niet onlogisch. Ook de mogelijke nadering van een 'inverse rentecurve', waarbij de tweejaarsrente boven de tienjaarsrente uitkomt, is geen reden om direct negatief te worden. Pas als de korte rente weer begint te dalen, door renteverlagingen van de Fed om de economische groei aan te jagen tijdens een recessie, moet je je als aandelenbelegger zorgen maken. Zover is het naar onze mening nog lang niet. We voelen ons vooralsnog dan ook comfortabel met een overweging van aandelen tegenover een onderweging van obligaties in onze beleggingsstrategieën. Aandelen bieden simpel gezegd op dit moment een betere bescherming tegen inflatie.

Agenda van vandaag

  • Ifo-index (ondernemersvertrouwen) Duitsland
  • Huizenverkopen februari (VS)
  • Sentiment en inflatie-indicatoren maart van University of Michigan (VS)

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.