De beurs vandaag Zwak sentiment kan ‘contra-indicator’ zijn ● Koersdip? Wees er snel bij ● Techbedrijven kunnen inflatie doorberekenen

dinsdag 5 april 2022

De beurs van 5 april 2022, 8.59 uur
  • Sentimentsindices zijn vooral ‘achteruitkijkspiegel’ en hebben weinig voorspellende waarde
  • Nasdaq 100-index staat al weer 16% hoger dan op 14 maart. Kopen op dip? Wees er snel bij 
  • Techbedrijven kunnen vrij makkelijk de hogere inkoopprijzen en kosten doorberekenen

Bij opnieuw zo'n dertig procent lager dan gemiddelde omzetten sloot de Stoxx Europe 600-index gisteren 0,8% lager dan afgelopen vrijdag. Dat de index van het beleggerssentiment in de eurozone is gedaald van -7 naar -18 punten (-9,4 verwacht) maakte weinig indruk. Net als de meeste andere beursbarometers heeft deze geen voorspellende waarde maar is die vooral een achteruitkijkspiegel. Die kan juist vaak een prima ‘contra-indicator’ zijn voor de beurzen: een teken dat die juist de tegengestelde kant op kunnen bewegen, in dit geval dus omhoog. 

Dollar kan nog sterker worden als Fed beleidsrente VS verhoogt

Aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+2,2%) voerden de lijst met winnaars aan. Financiële waarden zoals bankaandelen (-0,3%) bleven achter door de dalende rente: de meeste financiële concerns kunnen meer winst maken bij hogere obligatierentes. De Duitse tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 0,51% ondanks een 3% hogere olieprijs. De dollar werd 0,6% sterker tegenover de euro op $1,098. We verwachten dat de dollar nog wat sterker zal worden wanneer de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, de beleidsrente verder opschroeft. 

Gaan boeken Chinese (tech)bedrijven verder open voor toezicht?

Op Wall Street werd de stemming gisteren overheerst door het bericht dat Teslabaas Elon Musk een belang van 9,2% heeft genomen in Twitter. Het aandeel van de flitsberichtendienst schoot er 27% door omhoog. Wel slim van Musk om een 'eigen' social-mediakanaal te hebben. Hij maakt er gretig gebruik van. Over Musk gesproken: het aandeel Tesla steeg 5,6% na de presentatie van sterke verkoopcijfers over het eerste kwartaal. Het bericht dat Musk een groot belang in Twitter heeft genomen, straalde uit naar andere socialmedia- en techbedrijven. Techaandelen kregen gisteren ook een positieve koersimpuls door hoopgevende berichten uit China. De boeken van Chinese (tech)bedrijven zouden verder opengaan voor buitenlandse toezichthouders. Dat is een wens die al heel lang leeft in het Westen en die de kans op het behouden van Amerikaanse beursnoteringen vergroot. 

Koersdip? Wees er snel bij!

De koers van Meta Platforms (Facebook) steeg 4% en Apple boekte een winst van 2,4% en is op weg naar nieuwe records. De Nasdaq 100-index, met daarin de honderd grootste Nasdaq-aandelen, steeg 2% en staat alweer ruim 16% hoger dan op 14 maart, toen deze index even in een 'bear market' terecht kwam (20% koersdaling vanaf de laatste top). Je moet er tegenwoordig snel bij zijn om aandelen ‘in de dip’ te kopen. Het tekent de drang van beleggers om, tegen de achtergrond van sterke economisch groei, een goede bescherming te vinden tegen de historisch hoge inflatie. 

Bedrijven berekenen inflatie door aan klanten

Veel techbedrijven kunnen nog zonder problemen hun prijzen verhogen zonder afzet te verliezen. De brede Amerikaanse S&P 500-index boekte gisteren een winst van 0,8%, de ‘gewone’ Nasdaq-index steeg 1,9% en de Dow Jones Industrial Average pluste 0,3%. Net als op de Europese beurzen bleven de koersen van financiële concerns (-0,5%) in New York achter bij de gemiddelde koersontwikkeling. Volgende week gaat het ‘kwartaalcijferseizoen’ weer van start en rapporteren bedrijven hun omzet- en winstcijfers over het afgelopen kwartaal. De koersen van futures (termijncontracten) op de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices wijzen op een vlakke tot licht lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting vlak tot iets hoger openen.

Agenda van vandaag

  • industriële-productiecijfers uit Frankrijk 
  • definitieve inkoopmanagersindices Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en de eurozone als geheel 
  • definitieve inkoopmanagersindices Verenigd Koninkrijk en VS van maart 

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.