De beurs vandaag Onrust door uitspraken Fed-bestuurder ● obligatierentes stijgen ● economie blijft groeien

woensdag 6 april 2022

De beurs van 6 april 2022, 9.20 uur
  • Uitspraken van een Fed-bestuurder leidden gisteren tot onrust op Wall Street
  • Fed gaat stimulerende beleid mogelijk nog sneller verminderen dan verwacht
  • Uit inkoopmanagersindices blijkt dat economische groei in Europa en VS niet vertraagt

Uitspraken Fed-bestuurder leiden tot onrust

Op Wall Street heerste gisteren een negatieve stemming. De S&P 500-index daalde 1,3% en de Nasdaq zelfs 2,3%. Ook staatsobligaties hadden een slechte dag: de tienjaarsrente steeg met maar liefst 15 basispunten naar 2,55%. Behalve dat er werd gesproken over een nieuwe ronde sancties tegen Rusland, waren vooral de agressieve (‘havikachtige’) uitspraken van Fed-bestuurder (en beoogd vicevoorzitter) Lael Brainard de aanleiding van de negatieve stemming. Zij staat juist bekend als een ‘duif’: een centrale bankier die normaalgesproken geen snelle vermindering van het stimulerende beleid voorstaat. Ze zei dat het bestrijden van de hoge inflatie enorm belangrijk is en dat daarom de beleidsrente snel verhoogd moet worden. Ook moet volgens haar de balans van de Fed in snel tempo worden verkleind. Daarop staan nu nog heel veel Amerikaanse staatsobligaties die de centrale bank de afgelopen jaren heeft opgekocht. De uitspraken werden even teveel voor Amerikaanse beleggers. De combinatie van hoge inflatie en hogere obligatierentes zet zowel de koersen van obligaties als die van veel aandelensegmenten wereldwijd onder druk.

Dollar biedt veilige haven

De neergang van de S&P 500-index zette al een half uur na opening in. Deze werd geleid door technologie- en consumentenaandelen, maar al gauw breidden de prijsdalingen zich uit over andere sectoren. Ook de olieprijs deed een stap terug. Omdat de Fed de rente mogelijk in grote stappen gaat verhogen en het krimpen van de balans waarschijnlijk al in mei zal starten, boden Amerikaanse staatsobligaties geen ‘veilige haven’. Uitzondering was de dollarindex: die steeg ruim 0,5%. Dit betekent dat de dollar meer waard werd tegenover een valutamandje met daarin de euro, yen, pond en andere internationaal bekende valuta. Het suggereert dat beleggers een voorkeur hebben voor dollars prevaleert, wat logisch is omdat het nog altijd ‘s werelds reservevaluta is. Ook biedt de ‘greenback’ een relatief hoge en stijgende rente en heeft de VS het minste last van het gewapende conflict in Oekraïne.

Franse beurs daalt in aanloop naar presidentsverkiezingen

In Europa verliep de beursdag ook niet vlekkeloos. Wel waren er duidelijk positieve beurssegmenten zoals grondstoffenaandelen, waardoor de Britse beursindex in de plus eindigde. Die werd overigens ook geholpen door meevallende inkoopmanagersindices. Sectoren zoals autofabrikanten en technologie hadden het echter moeilijk in Europa. Ook de Franse beurs (-1,3%) had het zwaar, omdat volgens de laatste peilingen president Macron groter dan verwachte tegenstand van Marine Le Pen lijkt te krijgen tijdens de presidentsverkiezingen aanstaande zondag. De Duitse DAX-index daalde 0,7%. De Duitse industrie, met een hoog autosectorgehalte, is zeer kwetsbaar voor een mogelijke vermindering van de energietoevoer uit Rusland. In Italië haalde premier Draghi het nieuws doordat Italië €10 miljard wil ophalen met de uitgifte van staatsobligaties vanwege de zwakke economie. De Italiaanse tienjaarsrente steeg in reactie hierop met 19 basispunten. De Duitse 10-jaarsrente steeg 11 basispunten naar 0,61%. De Stoxx Europe 600-index stond aan het eind van de dag toch nog 0,2% hoger.

Economische groei blijft intact

Gisteren werd bekend dat de inkoopmanagersindex gemeten door S&P Global voor de Europese Unie met 54,9 hoger is uitgekomen dan verwacht en dan vorige maand (beide 54,5). Binnen Europa draait Frankrijk wat beter, terwijl Duitsland wat minder draait. Dat laatste zou te maken kunnen hebben met het risico dat de energietoevoer vanuit Rusland dreigt te worden beperkt. Duitsland is erg afhankelijk van Russisch gas. Niettemin laat het Europese cijfer zien dat de economische groei intact blijft, aangezien een cijfer van boven de 50 wijst op groei. In de VS is de inkoopmanagersindex voor de dienstensector (ISM Services) met 1,8 gestegen tot 58,3 (58,5 verwacht). De inkoopmanagersindex gemeten door S&P Global liep wat betreft de dienstensector (58,8) echter met 0,8 punten terug. Ook de samengestelde index (productie- en dienstensector) daalde met 0,8 punten, naar 57,7. Uiteraard bieden deze macrocijfers geen compleet beeld van de toestand van de Amerikaanse economie, maar op basis van deze getallen zou je kunnen spreken van consolidatie van de groei.

Agenda van vandaag

  • Hypotheekaanvragen in de VS
  • Notulen Fed-vergadering 16 maart (VS)
  • Producentenprijzen eurozone 

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.