De beurs vandaag Alle ogen gericht op de Fed ● financiële markten VS meest invloedrijk ● enorme stijging producentenprijzen

woensdag 4 mei 2022

De beurs van 4 mei 2022, 9.25 uur
  • Beleggers in afwachting van rentebesluit Fed vanavond. 0,5% renteverhoging verwacht
  • Beleid Fed is zo belangrijk vanwege belang dollar en financiële markten VS
  • Producentenprijzen eurozone stegen in maart met maar liefst 36,8% op jaarbasis

Er was weinig vuurwerk op de markten gisteren. Wel zijn individuele aandelenkoersen zeer beweeglijk, vooral nu in het resultatenseizoen. De aandelenbeurzen in de VS en Europa sloten wat hoger, de beurzen in Japan en China waren gesloten. De obligatierentes bewogen in de meeste gevallen bar weinig. Alle ogen zijn vanavond gericht op Fed-voorzitter Powell, wanneer hij het rentebesluit van de centrale bank zal toelichten. Beleggers zullen zijn toelichting beluisteren om zich een mening te vormen, over wat ze kunnen verwachten van het rentebeleid ná het besluit van vandaag. Voor vandaag wordt een verhoging van 0,5%-punt verwacht.

Alle ogen gericht op rentebeleid VS

Waarom is het rentebeleid van de Fed zo overheersend belangrijk? Er zijn momenteel ook twee andere grote uitdagingen die wereldwijd forse gevolgen hebben. De oorlog in Oekraïne, met politiek-economisch gezien ontwrichtende gevolgen, én de zeer ingrijpende lockdowns in China, omdat het land haar ‘zero-covid’-beleid blijft volgen. Maar toch lijkt het Fed-beleid belangrijker voor beleggers. De Amerikaanse financiële markten zijn vele malen groter en invloedrijker dan die van andere landen. En voor beleggers gaat het primair om het verloop van de financiële markten. Verder is de Amerikaanse dollar nog altijd ’s werelds grootste reservemunt en is de koers van de dollar – en de rente op dollarobligaties – op afstand de meest invloedrijke variabele in de financiële wereld. Het begint er overigens steeds meer op te lijken dat de VS echt een hogere rente krijgen. Het mandaat om de beleidsrente te verhogen is duidelijk aanwezig: de arbeidsmarkt is krap en de inflatie te hoog. Voor dit kalenderjaar wordt momenteel aangenomen dat de beleidsrente naar 2,5% gaat. De tienjarige Amerikaanse staatsobligatie staat momenteel rond 3%. 

We bevinden ons op onontgonnen terrein

Door jaren van kwantitatieve verruiming (het massaal opkopen van staatsobligaties door centrale banken sinds 2008) en de coronapandemie, zijn we in een situatie gekomen die nauwelijks historische parallellen kent. Hierdoor kunnen we ook in de toekomst wellicht ongebruikelijke beleidsmaatregelen verwachten, in plaats van een terugkeer ‘naar normaal’. Dat gebeurt sowieso eigenlijk nooit, maar is vooral een heel menselijke wens. Het is in elk geval zeer boeiend om in deze tijd financieel actief te zijn, en voortdurend naar mogelijkheden te zoeken om het rendement van onze beleggingsstrategieën te optimaliseren. Genoeg uitgeweid, terug naar de financiële markten.

Producentenprijzen eurozone stijgen met 36,8%

De macro-economische cijfers die gisteren werden bekendgemaakt, waren positief. In de VS is het aantal vacatures toegenomen en de orders van goederen namen ook toe, en meer dan verwacht. In de eurozone bleef de werkloosheid stabiel op 6,8%, geen getal om echt trots op te zijn, maar de Duitse werkloosheid nam af tot 5%. Dat is een van de laagste niveaus in de afgelopen tien jaar. Cijfers gerelateerd aan de economische groei namen toe in enkele eurolanden. Het meest tot de verbeelding sprekend was de stijging van de producentenprijzen in de eurozone. Deze stegen op maandbasis met 5,3%, waardoor de stijging op jaarbasis uitkwam op een reusachtige 36,8%! We lijken dus nog lang niet van de hoge inflatie af te zijn. De olieprijs steeg op het bericht dat de olievoorraden kunnen afnemen, ondanks de lockdowns in China. De Amerikaanse dollar bleef stabiel ten opzichte van de meeste overige internationale valuta’s, in afwachting van het rentebesluit van de Fed vanavond.

Agenda

  • Detailhandelsverkopen eurozone
  • Inkoopmanagersindices eurozone
  • Hypotheekaanvragen VS
  • Werkgelegenheidscijfers VS
  • Inkoopmanagersindices VS
  • Rentebesluit Fed VS
  • Kwartaalcijfers van onder andere Maersk, CVS Healthcare, Novo Nordisk, Equinor, Volkswagen, ENEL, Wolters Kluwer, Trane Technologies, Emerson Electric en Metlife. 

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.