De beurs vandaag Angst overheerst beursstemming ● terwijl economie VS prima draait ● angst voor recessie lijkt voorbarig, maar is er wel

maandag 9 mei 2022

De beurs van 9 mei 2022, 9.07 uur
  • Angst voor economische groei, inflatie en centralebankbeleid overheerst beursstemming 
  • Ondertussen draait de Amerikaanse economie prima: meer banen, afnemende inflatiedruk
  • Dus angst voor recessie lijkt voorbarig, maar is er wel: beurzen verder onder druk

Op de financiële markten zagen we vorige week alleen maar verliezers. Angst voor een economische-groeivertraging, de hoge inflatie en centrale banken die hun beleidsrentes verhogen, bepaalde de stemming. De aandelenbeurzen lagen hierdoor onder druk en de obligatiekoersen gleden verder omlaag - met hogere rentes als gevolg. Dat de gepresenteerde eerstekwartaalcijfers van bedrijven in de meeste gevallen hoger uitvielen dan de gemiddelde analistenverwachtingen vooraf, bracht geen verbetering van het bedrukte sentiment. Angst overheerst de beursstemming, wat terug te zien is in de sterk gestegen koersbeweeglijkheid (volatiliteit) en negatieve sentimentsindicatoren. Buiten de grondstoffenmarkten zijn de plekken voor beleggers om te ‘schuilen’ schaars. 

Inflatiedruk VS zwakt iets af

Ondanks alles draait de Amerikaanse economie nog prima. Zo werd vrijdag bekend dat er in de VS vorige maand 428.000 nieuwe banen zijn bijgekomen, meer dan de 380.000 die gemiddeld werden verwacht en gelijk aan het aantal van maart. De werkloosheid bleef steken op 3,6% (3,5% verwacht) doordat de participatiegraad (percentage van de beroepsbevolking dat werk heeft of zoekt) iets terugviel van 62,4% naar 62,2% (62,5% verwacht). Wat ook als positief kan worden opgevat, is dat de uurlonen op jaarbasis met 5,5% zijn gestegen maar het tempo van de stijging afneemt. In maart was er nog een stijging van 5,6% en op maandbasis is de stijgging afgezwakt van 0,5% naar 0,3%. Dit betekent dat de druk op de inflatie wat begint af te nemen. Een goede ontwikkeling, en we verwachten ook dat de inflatiedruk in de tweede helft van dit jaar zal afzwakken. 

Angst voor recessie lijkt voorbarig, maar is er wel

De vrees voor het te sterk verminderen van de stimulering van de economie (‘dichtdraaien van de geldkraan’) door de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, en andere centrale banken (waardoor we snel in een recessie terecht zouden komen) lijkt nu dan ook wat voorbarig. Dat neemt niet weg dat die angst er bij beleggers wel is. Vrijdag kwamen de Europese beurzen vanwege de genoemde zorgen verder onder druk. De stemming werd verder gedrukt door tegenvallende cijfers en vooruitzichten van onder andere ING (-4,7%) en Adidas (-3,6%). Alle Europese beurzen sloten in het rood en de Stoxx Europe 600-index sloot vrijdag 1,9% lager op het laagste niveau in bijna twee maanden. In de afgelopen vijf handelsdagen verloor de brede Europese aandelenindex maar liefst 4,6%. Alleen aandelen uit de sector energie (+1%) wisten vrijdag hoger te sluiten, mede door de oplopende olieprijs (+1,3%). 

Aandelen blijven aantrekkelijk

In het Vermogensbeheer van ING hanteren we nog steeds een overweging voor aandelen uit de energiesector omdat de winstgroei en de winstgroeiverwachtingen nog niet volledig tot uitdrukking komen in de koersen. Vastgoedaandelen hebben het de afgelopen maanden relatief goed gedaan maar ook die lagen vrijdag behoorlijk onder druk (-3,4%), mede door de verder stijgende obligatierentes. Staatsobligaties worden daardoor relatief weer aantrekkelijker vergeleken met vastgoedaandelen. De Duitse tienjaarsrente steeg met 9 basispunten naar 1,13% en we zien nog weinig redenen waarom deze snel zou moeten dalen of stabiliseren. De Europese Centrale Bank (ECB) zal ongetwijfeld de beleidsrente later dit jaar gaan verhogen, daarmee in de voetsporen tredend van onder andere haar Britse en Amerikaanse tegenhangers (de Bank of England en de Fed). Waarschijnlijk komt de eerste ECB-renteverhoging al in juli, om de hoge inflatie te beteugelen. Nu stelt een lange rente van iets boven de 1% nog weinig voor, ook omdat de ‘reële’ rente (dus gecorrigeerd voor de inflatie) nog ruim negatief is (-1,4%). Maar de beweging omhoog gaat best snel en het de relatieve waardering van risicovolle beleggingscategorieën (waaronder aandelen) tegenover obligaties wordt daardoor wel minder aantrekkelijk. We vinden de risicopremie op aandelen echter nog steeds aantrekkelijk, vandaar onze voorkeur voor aandelen boven obligaties. Een belangrijke voorwaarde om aandelenkoersen niet verder te zien dalen, zijn de bedrijfswinsten. Die moeten minimaal op pijl blijven. Gelukkig zien we dat in de meeste gevallen ook.

5e week op rij met verlies voor S&P 500 (-0,6%); wereldindex: -1,8%

Net als op de Europese beurzen heerste vrijdag op Wall Street de angst voor een snelle economische-groeivertraging in de VS als de Fed de geldkraan heel snel dichtdraait. De beter dan verwachte arbeidsmarktcijfers maakten ook weinig indruk op beleggers. De S&P 500-index sloot op de laatste handelsdag van de week 0,6% lager waardoor het weekverlies van deze brede Amerikaanse aandelenindex uitkwam op 0,2%. Het was de vijfde week op rij dat de S&P 500 index lager sloot, de slechtste reeks sinds 2011. Wereldwijde aandelen (MSCI All Country World-index, net total return in euro's) verloren vorige week gemiddeld 1,8%. Geen drama, maar leuk is anders. De Nasdaq verloor vrijdag 1,4% en de Dow Jones Industrial eindigde 0,3% lager. Ook in de VS stegen de obligatierentes over een brede linie verder. De Amerikaanse tienjaarsrente klom met 9 basispunten naar 3,13%, de tweejaarsrente ging 3 basispunten omhoog naar 2,73%.

Lagere start van de week

Dat de Chinese exportcijfers van april iets beter waren dan verwacht (+3,9% tegenover 2,7% verwacht) en de import niet is gedaald (0,0% tegenover -3% verwacht) kan het negatieve sentiment op de beurzen in het Oosten vanmorgen niet verbeteren. De beurs van Hongkong is vanmorgen gesloten maar de beurzen op het vasteland van China staan rond de 0,3% in de min. De Nikkei-index in Tokio staat op het moment van schrijven 2,5% lager in Tokio en de breder samengestelde Topix-index verliest er 1,9%. De Zuid-Koreaanse Kospi-index verliest 1,4% en de beurs van Australië geeft 1,4% prijs. De Australische tienjaarsrente stijgt vanmorgen weer ruim 8 basispunten naar 3,56%; de Amerikaanse tienjaarsrente 1 basispuntje naar 3,14%. De futures (termijncontracten) op de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices staan rond de 1% in de min en wijzen dus op een lagere start vanmiddag op Wall Street. Ook de Europese beurzen zullen aan het begin van de nieuwe week naar verwachting lager van start gaan.

Agenda

  • Franse handelscijfers 
  • index beleggersvertrouwen eurozone
  • kwartaalcijfers van onder andere Infineon, Viatris en Simon Property Group

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.