De beurs vandaag Inflatieverwachtingen dalen sterker dan rentes ● waarderingen onder druk ● maar bedrijfswinsten stijgen

woensdag 11 mei 2022

De beurs van 11 mei 2022, 9.03 uur
  • Olieprijs lager; inflatieverwachtingen dalen sterker dan de rentes 
  • Daardoor stijgt de ‘reële’ rente en komen de aandelenwaarderingen onder druk 
  • Maar in de bedrijfswinsten zit een ‘inflatiecompensatie’, bovendien is arbeidsmarkt VS sterk 

Na een paar dagen met flinke koersdalingen zagen we gisteren eindelijke een langverwacht herstel op de Europese beurzen. Angst voor een sterke economische-groeivertraging maakte plaats voor de gedachte dat de inflatie wel eens over zijn hoogtepunt heen zou kunnen zijn. Die gedachte werd verstrekt doordat maandag de prijs van een vat ruwe olie flink onder druk kwam en gisteren nog eens ruim 3% daalde. Het effect is in ieder geval dat de door de markt ingeprijsde inflatieverwachtingen de afgelopen dagen flink zijn gedaald en de marktrentes op staatsobligaties gisteren ook daalden. 

Bedrijfswinsten stijgen deels mee met inflatie

De Duitse tienjaarsrente daalde met 10 basispunten naar 1% en de Italiaanse met 15 basispunten naar 3%. Maar omdat de inflatieverwachtingen nog sterker daalden, steeg de ‘reële’ rente wel (de rente min de inflatie). Dat klinkt een beetje technisch, maar betekent bijvoorbeeld dat de Amerikaanse reële tienjaarsrente nu op +0,32% staat en die van Duitsland op -1,37%. Dat is historisch gezien nog steeds heel erg laag (en dus nog negatief in Duitsland). Maar beide zijn sinds begin maart wel met zo'n 140 basispunten gestegen en dat is ook de belangrijkste oorzaak waarom de waarderingen van risicovolle beleggingscategorieën (zoals aandelen) flink onder druk staan. We verwachten dat de reële rentes nog wat verder zullen oplopen ten opzichte van de (gewone, ‘nominale’) rentes, doordat de inflatieverwachtingen nog wat verder zullen dalen. Het goede nieuws is dat de gemiddelde winstgroeiverwachtingen van beursgenoteerde bedrijven in reactie op de kwartaalcijfers ook naar boven zijn bijgesteld. Vergeet niet dat in de winsten van bedrijven al een ‘inflatiecompensatie’ zit als zij hogere kosten kunnen doorberekenen. 

Beleggers lijden aan ‘recessie-obsessie’

De angst voor een vertraging van de economisch groei, die over het algemeen in reële termen wordt uitgedrukt (dus na verrekening van de inflatie), hoeft niet zo dramatisch te zijn voor de aandelenmarkten als wel wordt gevreesd. En zolang er geen sprake is van sterk stijgende werkloosheid, is wat ons betreft vooral het begrip ‘stagflatie’ (inflatie + stagnerende groei) zelf onderhevig aan inflatie en lijden blijkbaar veel beleggers aan recessie-obsessie. 

Zelfs meeste bankaandelen gisteren op winst

Zoals gezegd, zagen we gisteren een herstel op de Europese beurzen. De Stoxx Europe 600-index herstelde 0,7% na dagen met flinke koersverliezen. Alle aandelensectoren eindigden gisteren in de plus. En ondanks de dalende rentes wisten ook aandelen uit de sector financiële waarden (+0,9%) hoger te eindigen. Van angst voor een recessie met sterk oplopende wanbetalingen op uitstaande kredieten was gisteren dus niets te zien. Maar omdat de koersen op Wall Street kort na een hogere opening terugvielen en de gasprijzen flink stegen (na berichten over verstoring van de Russische gasleveringen aan Europa via Oekraïne) verdampte een groot deel van de eerder winst (+1,9%) van de Stoxx Europe 600-index.

Sterke arbeidsmarkt VS wijst niet op recessie

De vertrouwensindex van Amerikaanse mkb-ondernemers is vorige maand blijven staan op 93,2 punten, waar analisten gemiddeld rekenden op een daling naar 92,9 punten. Blijkbaar draait de Amerikaanse economie minder slecht dan sommige beleggers vrezen. Dat zagen we vorige week overigens ook al terug in de sterker dan verwachte Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. Er staan in de VS nog steeds meer vacatures open dan dat er werkzoekenden bijkomen op de arbeidsmarkt. Dat zijn geen signalen die wijzen op een aanstaande recessie. De daling op de Amerikaanse aandelenmarkten wijten we vooral aan de herwaarderingen (en normalisering van de waarderingen) als gevolg van de opgelopen rente. De duurste (groei)aandelen, die de afgelopen twee jaar flink hebben geprofiteerd van de historisch lage rentes, zijn weliswaar een stuk ‘goedkoper’ geworden, maar de waarderingspremie van groeiaandelen ten opzichte van (goedkopere) waardeaandelen is nog steeds bovengemiddeld. Die blijven dus gevoelig voor verder stijgende rentes. 

Agenda

  • definitieve inflatiecijfers uit Duitsland 
  • Amerikaanse inflatiecijfers van april
  • kwartaalcijfers van onder andere Koninklijke Ahold Delhaize, Continental, TUI, E.ON en Walt Disney      

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.