De beurs vandaag Inflatie VS hoger dan verwacht ● vrees voor recessie ● cryptomunten onderuit
donderdag 12 mei 2022
- Inflatie VS zwakt af naar 8,3% in april, maar is wel hoger dan verwacht
- Beleggers vrezen dat Fed rente te snel verhoogt en economie VS in recessie duwt
- Hooggewaardeerde en speculatieve beleggingen onder druk, Bitcoin onderuit
Inflatie VS zwakt af, maar valt wel tegen
Rente daalt uit vrees voor beleidsfout Fed
Europese beurzen omhoog
Voorsorteren op recessie is voorbarig
Beleggers rekenen op (te) snelle renteverhoging Fed
Toch daalde gisteren aan het einde van de handelsdag de Amerikaanse tienjaarsrente met 7 basispunten naar 2,92%. Beleggers vluchtten naar ‘veilige havens' uit vrees voor een ‘harde landing’ (snelle groeivertraging). De tweejaarsrente steeg juist met 2 basispunten, naar 2,64%, vooruitlopend op meer renteverhogingen door de Fed om de inflatie te beteugelen. De markt prijst nu voor juni en juli renteverhogingen in van 0,50% (per keer) en de kans op nog zo'n stap in september wordt na gisteren op 80% geschat. Aan het einde van dit jaar zou de beleidsrente met in totaal nog zo'n 1,9% zijn verhoogd tot 2,75%.
Hooggewaardeerde aandelen onder druk
Zolang er nog geen overtuigend bewijs is dat de inflatiedruk snel afneemt, bestaat het risico dat de Fed de geldkraan sneller en verder zal dichtdraaien. En hoewel we de effecten daarvan in de reële economie nog niet echt zien, zien we ze wel terug op de financiële markten. Daar zetten hogere rentes de waarderingen van hooggewaardeerde en speculatieve beleggingen onder druk. Het instorten van het ‘cryptokaartenhuis’ is daar een goed voorbeeld van, maar ook de waarderingen van veel technologie- en groei-gerelateerde bedrijven zijn flink gedaald. Gisteren ging de Nasdaq-index nog eens ruim 3% omlaag naar het laagste niveau sinds november 2020. Voormalige beurslievelingen, zoals Tesla (-8,2%) en ARK (-10%) liggen al sinds november vorig jaar onder druk. Niet toevallig begonnen vanaf dat moment de rentes op te lopen.
Beleggers niet altijd even consequent
Door de vrees voor een groeivertraging van de Amerikaanse economie door het mogelijk te snel verhogen van de beleidsrente door de Fed, daalde de S&P 500-index met 1,7% naar het laagste niveau in meer dan dertien maanden. De angst voor een aanstaande recessie was overigens lang niet overal zichtbaar. De olieprijs steeg namelijk met bijna 5% naar $107 per vat. Beleggers zijn niet altijd even consequent. Het is vooral de herwaardering van dure en speculatieve beleggingen die de markt drijft en leidt tot hoge volatiliteit. Dit kan mogelijk nog worden versterkt door het uiteenspatten van de crypto-zeepbel, maar biedt voor lange-termijnbeleggers ongetwijfeld weer kansen.
Agenda
- Groeicijfers over het eerste kwartaal uit het Verenigd Koninkrijk
- Producentenprijscijfers uit de VS
- De wekelijkse uitkeringsaanvragen (192.000 verwacht) uit de VS.
- Kwartaalcijfers van onder andere Commerzbank, Aegon, Veolia Environnement, Bouygues, BT Group, Snam, Siemens en RWE.
Lees ook
Goed om te weten
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.