De beurs vandaag Obligatierentes dalen door angst voor groeivertaging ● wij zien geen signalen van recessie ● en kijken naar koopkansen

vrijdag 13 mei 2022

De beurs van 13 mei 2022, 9.00 uur
  • Beleggers zijn bang dat de centrale banken de economie in recessie duwen door beleids-renteverhogingen
  • Wij zien geen signalen die op recessie wijzen; de arbeidsmarkt is sterk en bedrijven verhogen hun winstgroeiverwachtingen
  • Aandelen vinden we aantrekkelijk gewaardeerd: wij kijken naar koopkansen 

Gisteren daalden de rentes op staatsobligaties over een brede linie, gedreven door de angst voor een sterke groeivertraging. Beleggers zijn bang dat de centrale banken te snel anti-inflatiemaatregelen nemen (‘de geldkraan dichtdraaien’) en zo de economie in recessie duwen. Een vlucht uit risicovolle beleggingen naar obligaties (‘veilige havens’) was het gevolg, waardoor de rentes daalden. De Duitse tienjaarsrente daalde met 15 basispunten naar 0,84% waardoor een belangrijke negatieve factor (hogere rentes) voor de aandelenmarkt afzwakt. 

Stoxx Europe 600 (-0,75%) herstelt na 2,4% daling

Desondanks sloten de meeste Europese beurzen gisteren lager. Tegenvallende eerstekwartaalgroeicijfers uit het Verenigd Koninkrijk en de grote onrust op de markt voor cryptomunten drukten de stemming. Maar na een daling van 2,4% eerder op de dag wist de Stoxx Europe 600-index het verlies te beperken tot 0,75% bij het slot van de handelsdag. Alleen aandelen uit de sector communicatiediensten (+0,5%) wisten hoger te sluiten dan het vorige slot. Aandelen uit de sector energie (-2,5%) droegen de rode lantaarn ondanks een redelijk stabiele olieprijs. 

‘Stablecoins’ toch niet zo stabiel

De dollar werd 1,6% sterker tegenover de euro op $1,036 mede doordat de zogenoemde 'stablecoins' (cryptomunten) helemaal niet stabiel blijken te zijn en massaal werden ingewisseld voor echt geld. Het argument dat je cryptomunten in je beleggingsportefeuille zou moeten opnemen vanwege diversificatie (spreiding over andersoortige beleggingen, met min of meer onafhankelijke koersontwikkeling) kan nu echt overboord. Als je wilt gokken adviseer ik om naar het casino te gaan. Dan weet je sneller of je wint of verliest en heb je misschien een leuke avond.

Piek inflatie ligt mogelijk al achter ons

Ook op Wall Street gaven de lagere rentes op staatsobligaties gisteren enige rust op de aandelenmarkten. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 7 basispunten naar 2,85%, de tweejaarsrente daalde 8 basispunten naar 2,56%. Beleggers kwamen blijkbaar tot het besef dat ze misschien iets teveel beleids-renteverhogingen door de Fed hebben ingeprijsd. Verder bleek dat de producentenprijsinflatie in de VS in april op jaarbasis iets hoger uitkwam dan verwacht (+11% tegenover +10,7%) maar dat die wel lager is dan in maart (+11,5%) en de stijging op maandbasis dus duidelijk afneemt (+0,5% tegenover +1,6%). Ook is de kerninflatie, dus de inflatie exclusief de prijzen van voedsel en energie, op jaarbasis gedaald van 9,6% naar 8,8%. Dit wijst erop dat de inflatiepiek in de VS waarschijnlijk achter ons ligt. Over de Amerikaanse economie gesproken: het op weekbasis bijgehouden aantal nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering bleef vorige week vrijwel onveranderd op 203.000 maar het aantal verlengingsaanvragen daalde verder naar 1,34 miljoen. Dit wijst op een aanhoudend sterke Amerikaanse arbeidsmarkt en niet op een naderde groeivertraging of recessie.

Wij kijken naar koopkansen

In New York meldden koopjesjagers zich gisteren voorzichtig op de beursvloer. De S&P 500-index sloot 0,1% lager, de Nasdaq steeg 0,1% en de Dow Jones Industrial verloor 0,3%. De gemiddelde waardering van wereldwijde aandelen is sinds het begin van dit jaar stevig gedaald terwijl de risicopremie ondanks de hoger rentes maar (maar dankzij de hogere winstgroeiverwachtingen) gelijk is gebleven. Zelfs bij erg conservatief ingeschatte winstgroeiverwachtingen en waarderingen, zijn aandelen op dit moment aantrekkelijk geprijsd. Dit betekent niet dat de aandelenbeurzen in één rechte, stijgende lijn zullen herstellen maar wel dat er erg weinig goeie argumenten zijn te bedenken waarom je nu zou moeten verkopen. Wij kijken voor het Vermogensbeheer van ING eerder naar aantrekkelijke koopkansen. 

Hogere koersen in Azië: ‘glas is weer halfvol’

Blijkbaar is dat vanmorgen ook de gedachte bij beleggers in Azië. Bij gebrek aan richtinggevend nieuws maar wellicht gesteund door dezelfde rekensommetjes als die wij hebben gemaakt, en ook daar geholpen door iets lagere rentes, zit de stemming er op de Aziatische beurzen vanmorgen goed in. Ik zie op mijn koersenscherm vrijwel alleen maar groene, dus hogere cijfers oplichten. De Nikkei-index in Tokio plust op het moment van schrijven 2,5% en de eveneens Japanse Topix-index koerst 1,8% hoger. De Hang Seng-index stijgt 1,9% in Hongkong en de beurs van Shanghai wint 0,5%. De Zuid-Koreaanse Kospi-index staat op een winst van 2,1% in Seoel en de Australische beurs pakt er 1,9% bij. Het glas is weer halfvol bij beleggers. De Australische tienjaarsrente staat vanmorgen 3 basispunten lager op 3,40% maar de Amerikaanse tienjaarsrente staat 4 basispunten hoger op 2,89%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een ruim een procent hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 1% hoger openen op de laatste handelsdag van de week.

Agenda

  • definitieve Franse en Spaanse inflatiecijfers 
  • industriële-productiecijfers van de eurozone
  • import- en exportprijzen VS 
  • sentimentindex van de universiteit van Michigan 
  • kwartaalcijfers van onder andere Deutsche Telekom en Carl Zeiss

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.