De beurs vandaag Chinese economie in zwaar weer ● rust lijkt terug te keren ● veel slecht nieuws in de koersen

maandag 16 mei 2022

De beurs van 16 mei 2022, 8.55 uur
  • Lockdowns leiden tot sterke economische groeivertraging China 
  • Na enkele beweeglijke weken lijkt rust op beurzen wat terug te keren
  • Sentimentindices erg negatief: veel slecht nieuws nu in koersen verwerkt

Chinese economie komt tot stilstand

Goed nieuws voor de vele Chinezen die in lockdown zitten, want mogelijk komen er binnenkort wat versoepelingen. Met de besmettingscijfers schijnt het namelijk de goede kant op te gaan. En dat is hard nodig, omdat de Chinese economie vorige maand behoorlijk tot stilstand is gekomen. De industriële productie is vorige maand met 2,9% afgenomen in vergelijking met vorig jaar en de winkelverkopen zelfs met 11,1%. De vastgoedinvesteringen zijn met 2,7% gedaald, terwijl de verkopen van vastgoed met 32,2% in elkaar zijn gestort. Deze cijfers duiden op een sterke groeivertraging van de op één na grootste economie ter wereld. In reactie op de slechte cijfers is de hypotheekrente voor huizenkopers iets verlaagd om de markt een duw in de rug te geven. Of dat genoeg zal zijn is maar de vraag. Het zou beter zijn om de lockdowns zo snel mogelijk te versoepelen. Maar dat zal nog lastig zijn, met een zerotolerancebeleid. 

Chinese beurzen leveren in

In reactie op de tegenvallende cijfers staan de Chinese beurzen vanmorgen op verlies. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 0,4% lager en de beurs van Shanghai verliest 0,6%. De meeste andere Aziatische beurzen staan overigens wel in het groen. Zij trekken zich op aan het positieve slot van Wall Street vrijdagavond. In Tokio noteert de Nikkei-index 0,5% hoger. De beurs van Taiwan wint 0,5% en de Australische beurs wint 0,4%. De Kospi-index verliest in Seoel nipt 0,1%. Na een roerige week lijken beleggers een beetje tot rust te komen. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert 2 basispunten lager op 2,90%. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een ruim 0,5% lagere opening van Wall Street vanmiddag. 

Rust lijkt terug te keren op de beurs

Afgelopen vrijdag was de stemming op de Europese beurzen behoorlijk goed. Koopjesjagers meldden zich na een paar beweeglijke dagen. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 2,1%, de sterkste stijging in bijna twee maanden. Alle aandelensectoren eindigden in de plus. Per saldo steeg de brede Europese beursindex vorige week 0,8%, na eerder in de week op een flink verlies te hebben gestaan. Positieve kwartaalcijfers van onder andere Deutsche Telekom (+2,1%) droegen bij de optimistische stemming. Na de koersdalingen in de afgelopen weken zijn aandelen een flink stuk goedkoper geworden. We zien nu waarderingen die we voor het laatst twee jaar geleden, aan het begin van de pandemie, hebben gezien. Angst voor stagflatie en een aanstaande recessie vinden we overdreven. We houden vooralsnog dan ook vast aan onze voorkeur voor aandelen boven obligaties. Vrijdag was een typische ‘risk-on’-dag en werden de ‘veilige havens’ verlaten. De Duitse tienjaarsrente steeg met 11 basispunten naar 0,95%. De olieprijs veerde met bijna 4% op naar $111,55 per vat en de euro werd iets sterker op 1,041 tegenover de dollar.

Veel slecht nieuws zit al in de koersen

Een directe aanleiding voor het koersherstel op Wall Street was er vrijdag niet. De sentimentindex van de universiteit van Michigan is deze maand gedaald van 65,2 naar 59,1 punten, veel lager dan de verwachte 64 punten en het laagste niveau sinds augustus 2011. Het goede nieuws is dat de inflatieverwachting voor de komende twaalf maanden bleef staan op 5,4% (5,5% verwacht). De inflatieverwachting voor de komende vijf jaar is met 3,0% ook niet veranderd. Ondanks een koersherstel van 2,4% voor de S&P 500-index, sloot de beursindex voor de zesde week op rij lager (-2,4%). Dat is de langste negatieve reeks sinds 2012. De Nasdaq steeg 3,8% (-2,8% in een week) en de Dow Jones-index won 1,5% (-2,1% over de week). De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 2,92%. Of het herstel van vrijdag een vervolg krijgt, hangt onder andere af van de macro-economische cijfers deze week. Een aantal sentimentindicatoren zijn op dit moment zo negatief, dat je mag veronderstellen dat er al veel negatief nieuws is verwerkt in de koersen.

Prima kwartaalcijfers

Ondanks alle zorgen over de impact van onder andere de Oekraïneoorlog, heeft 76% van de bedrijven uit de S&P 500-index de winstverwachtingen met ruim 5% overtroffen. De gemiddelde winstgroei was 10%. Van de Stoxx Europe 600-index heeft tot nu toe 65% van de bedrijven de verwachtingen overtroffen, met een gemiddelde winstgroei van 10,55% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Helemaal geen slechte score.

Agenda

  • Nieuwe groei- en inflatieschattingen van de Europese Commissie
  • Handelscijfers eurozone
  • Inkoopmanagersindex regio New York

Lees ook

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. 

Disclaimer

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V. Deze publicatie is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijk zorg betracht om er voor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. De waarde van uw belegging kan fluctueren. U kunt uw gehele inleg kwijtraken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.